Trwa ładowanie...

Jedzenie grillowanego lub mocno wypieczonego mięsa i ryb zwiększa ryzyko nadciśnienia

Podczas grillowania z mięsa uwalniane są szkodliwe związki chemiczne.
Podczas grillowania z mięsa uwalniane są szkodliwe związki chemiczne. (iStock)

Jedzenie wołowiny, kurczaka lub ryb zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi. Ale kluczowy jest sposób przyrządzania tych produktów. To wyniki najnowszych ustaleń amerykańskich naukowców.

1. Sięganie po grillowane potrawy może mieć fatalne skutki dla zdrowia

Badania naukowców z Bostonu zwracają uwagę na sposób przyrządzania dań mięsnych. Ich zdaniem to właśnie może mieć kluczowe znaczenie w kwestii wpływu na nasze zdrowie. Podczas grillowania z mięsa uwalniane są szkodliwe chemikalia.

Dr Gang Liu z Harvard School of Public Health w Bostonie uważa, że zrezygnowanie z mocno wypieczonych lub wysmażonych potraw może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Amerykański naukowiec rzuca nowe światło na wcześniejsze ustalenia lekarzy.

- Dotychczas niektóre badania sugerowały, że duże spożycie czerwonego mięsa, zwiększa ryzyko nadciśnienia. Ale w poprzednich badaniach nie uwzględniono jednego ważnego czynnika - różnych metod gotowania mięsa - stwierdził dr Gang Liu w rozmowie z Reuters Health.

2. Kluczowy jest sposób przygotowania posiłków

Zobacz film: "Nieznane objawy wysokiego cholesterolu"

Jego zdaniem problem leży nie tylko w rodzaju mięsa, ale przede wszystkim w metodzie jego przyrządzania. Dr Liu przedstawił nowe odkrycia na spotkaniu American Heart Association w Nowym Orleanie.

Zespół dr Liu badał przypadki pojawienia się nadciśnienia u osób dorosłych, którzy regularnie jedli wołowinę, drób lub ryby. Łącznie w trzech panelach analizowano przypadki ponad 104 tys. kobiet i mężczyzn. Uwzględniono również metody przyrządzania mięsa.

Żaden z uczestników nie miał na początku nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca ani raka. Po 12 latach obserwacji u ponad 37 tys. poddanych obserwacji wystąpiło nadciśnienie tętnicze.

3. Naukowcy odkryli związek między pojawieniem się nadciśnienia a sposobem gotowania

Na podstawie zebranych danych naukowcy odkryli, że częstsze gotowanie mięsa "na otwartym ogniu" lub w wysokiej temperaturze zwiększa ryzyko nadciśnienia.

Wśród dorosłych, którzy jedli co najmniej dwie porcje dań z czerwonego mięsa, kurczaka lub ryby tygodniowo, ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego było o 17 proc. wyższe w grupie osób, które jadły dania grillowane lub smażone więcej niż 15 razy w miesiącu, w porównaniu z osobami, które sięgały po takie posiłki rzadziej niż 4 razy w miesiącu.

Ryzyko nadciśnienia było o 15 proc. wyższe u osób, które wybierały mocno wypieczone lub wysmażone mięso, w porównaniu z tymi, które preferowały "surowsze" mięso.

Zdaniem badaczy podczas przetwarzania mięsa w wysokich temperaturach wyzwalają się związki chemiczne, które powodują stres oksydacyjny, stany zapalne i insulinooporność, a to z kolei może doprowadzić do wystąpienia wysokiego ciśnienia. W konsekwencji osoby, które często sięgają po tego typu dania są bardziej narażone na choroby serca i układu krążenia.

Wcześniejsze badania pokazywały, że grillowanie potraw może zwiększać również prawdopodobieństwo zachorowania na raka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze