Jedzenie grzybów może uchronić przed chorobą Alzheimera

Najnowsze badania wskazują, że grzyby mogą uchronić przed chorobą Alzheimera. Naukowcy odkryli, że grzyby zawierają wiele biologicznie czynnych związków, które mogą odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu lub opóźnianiu rozwoju zmian neurodegeneracyjnych.

Szacuje się, że aż 5,1 miliona Amerykanów cierpi na chorobę Alzheimera, a na całym świecie przewidywanych jest 42 milionów przypadków zachorowań w roku 2020. Pomimo postępu leczenia, ochrona przed tą chorobą może być często nieskuteczna.

Nowe badania pokazują, że pewne właściwości lecznicze grzybów mogą spowodować wzrost nerwów w mózgu, które chronią przed chorobami związanymi z późnym wiekiem.

1. Korzyści zdrowotne jedzenia grzybów

Poprzednie badania dowiodły, że grzyby działają jak silny przeciwutleniacz, mają też właściwości przeciwnowotworowe, antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwcukrzycowe. Grzyby o właściwościach przeciwzapalnych mogą być również stosowane jako żywność funkcjonalna do zwalczania wysokiego ciśnienia krwi, które przyczynia się do rozwoju wielu chorób związanych z wiekiem.

Grzyby mogą uchronić nas przed chorobami starczymi
Grzyby mogą uchronić nas przed chorobami starczymi

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Malezji uwzględniło wiele dostępnych danych naukowych na temat właściwości grzybów. Naukowcy wybrali 11 różnych rodzajów grzybów jadalnych oraz leczniczych i zbadali ich wpływ na mózg. Okazało się, że każdy z grzybów zwiększa wytwarzanie czynnika wzrostu komórek nerwowych w mózgu. Mogą dzięki temu chronić neurony przed substancjami chemicznymi, które powodują śmierć komórek. Podczas badania stwierdzono również korzystny wpływ grzybów na zdrowie mózgu.

Grzyby shiitake – właściwości zdrowotne
Grzyby shiitake – właściwości zdrowotne [6 zdjęć]

Te niskokaloryczne, brązowe i mięsiste grzyby są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Ze względu...

zobacz galerię

Wcześniejsze badania naukowców koncentrowały się na dwóch ziołach: barwinku i żeń-szeniu. Badacze odkryli też, że olejek eteryczny, który nadaje rozmarynowi zapach poprawia pracę mózgu w stanach zwiększonego wysiłku psychicznego.

ZOBACZ TAKŻE

Grzyby a zdrowie

"W przeciwieństwie do obecnych w literaturze składników żywności, które mogą zapobiegać rozwojowi raka czy chorób kardiometabolicznych, bardzo niewiele badań koncentruje się na żywności, która może znacznie zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym” – powiedział Dr Sampath Parthasarathy, redaktor naczelny ''Journal of Medicinal Food'', gdzie zostało opublikowane badanie.

Badacze doszli do wniosku, że z powodu rosnącej liczby osób z chorobą Alzheimera i innymi powiązanymi chorobami, jest to niezbędne, aby prowadzić badania na temat żywności, która zawiera składniki wykazujące działanie lecznicze na choroby mózgu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy