Jedzenie orzechów może zapewnić elastyczne tętnice i zdrowe serce
Zdaniem międzynarodowego zespołu badaczy, jedzenie orzechów ziemnych pomaga w ochronie przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, które mogą prowadzić do ataków serca i udaru mózgu.
Penny Kris-Etherton, profesor ds. Żywienia Uniwersytetu Pensylwania, stwierdziła, że mężczyźni z nadwagą i otyłością, ale mimo wszystko zdrowi, którzy jedli około 85 g orzechów ziemnych z posiłkiem o wysokiej zawartości tłuszczu, mieli obniżoną ilość lipidów we krwi.
W poprzednich badaniach wykazano, że po posiłku następuje skok poziomu tłuszczów we krwi. Taki skok może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, co jest główną przyczyną zgonów na całym świecie.
"Zwykle tuż po posiłku tętnice stają się nieco sztywniejsze, ale jeśli zjemy orzechy ziemne, może to zwiększać elastyczność naczyń krwionośnych" – powiedziała prof. Kris-Etherton.
Zmniejszenie sprężystości tętnic może ograniczyć dostępność tlenku azotu, co sprawia, że tętnice nie rozszerzają się tak jak powinny.
Z biegiem czasu usztywnienie tętnic może ograniczyć przepływ krwi w całym ciele i spowodować, że serce będzie pracować cięższej, zwiększając ryzyko poważnych problemów zdrowotnych, w tym niewydolności serca.
Według naukowców, którzy opublikowali swoje odkrycia w aktualnym wydaniu "Journal of Nutrition", spożywanie orzechów ziemnych pomaga utrzymać elastyczność tętnic poprzez hamowanie typowego wzrostu stężenia trójglicerydów po jedzeniu.
Badacze poddali analizie 15 zdrowych osób z nadwagą i otyłych. Uczestnicy jedli posiłek zawierający 85 g zmielonych orzechów ziemnych w postaci koktajlu. Grupa kontrolna była karmiona koktajlem o podobnej jakości odżywczej, ale bez dodatku orzechów. Następnie naukowcy pobrali próbki krwi od badanych w celu pomiaru stężenia lipidów, lipoprotein i insuliny po 30, 60, 120 i 240 minutach.
Do pomiaru przepływu krwi pacjenta użyto urządzenia ultrasonograficznego.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy masło orzechowe jest zdrowe? - odpowiada mgr Magdalena Rapacka
- Spożywanie orzeszków ziemnych na diecie - odpowiada mgr Agnieszka Biernat
- Zmiany skórne i biegunka po zjedzeniu orzeszków - odpowiada dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska
Okazało się, że u osób, które spożyły mączkę z orzechów ziemnych, stwierdzono obniżenie poziomu trójglicerydów o 32 proc. w porównaniu do grupy kontrolnej.
Zdaniem naukowców 85 g orzechów ziemnych to około trzy średniej wielkości porcje. Chociaż w badaniu wykorzystano produkt zmielony, badacze wskazują, że jedzenie całych orzechów ziemnych może spowodować taką samą reakcję.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.