Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Jestem dziewica i jestem w ciazy

Ginekologia

Dziewictwo a strach przed ciążą

Witam , mam pytanie czy jest to możliwe ,że jestem w ciąży . Jestem dziewicą,nie uprawiałam seksu ani nic z tych rzeczy , nie miałam jeszcze wgl chłopaka ale mam paranoje bo jak się położę na plecach i przyciskam brzuch to boś \(jakby kamień\) przesuwa mi się w brzuchu . Co to może być \? Jestem dziewicą ale się boje .Bez stosunku płciowego, bez kontaktu ze spermą nie ma możliwości zajścia w ciążę. To coś przesuwającego się w brzuchu to mogą być po prostu jelita. W razie wątpliwości proszę udać się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Zgrubienie nad pępkiem a obsesja o ciąży u dziewicy

Witam chciałam się spytać czy można przesuwać rękami płód w brzuchu . Bo jestem dziewicą , nie uprawiałam seksu ani nic z tych rzeczy ale w brzuchu powyżej pępka mam takie coś podłużnego i jak to przycisnę to się przesuwa . I mam obsesję ,że jestem w ciąży ale to nie możliwe bo jestem dziewicą . Może być to jakaś przepuklina czy włókniak lub tłuszczak \?Witam\! Przede wszystkim warto podkreślić, że jeśli nie współżyłaś, ciąża jest wykluczona. Opisana przez Ciebie zmiana powinna zostać oceniona przez lekarza podczas ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Wytrysk na wargi sromowe a ryzyko zajścia w ciążę

Witam, mialam taka sutuacje, ze facet spuscil mi sie w wargi schromowe, ale jestem dziewica, i dotykal mnie nim, ale nie wlozyl go do srodka, mialam tego dnia okres i nadal go masz czy bede w ciazy\?Witam serdecznie, W podanej sytuacji ryzyko zajścia w ciążę jest znikome. Teoretycznie podczas menstruacji może dojść do zapłodnienia jeżeli cykle płciowe są krótkie \(poniżej 24 dni\) a do stosunku doszło w ostatnich dniach krwawienia. Oczywiście to że nie doszło do penetracji i fakt, że jest Pani dziewicą również ...

Ginekologia

Zmęczenie, ból piersi a ciąża

Witam, Mam 15 lat i od ok. 2 tygodni mam następujące objawy\: jestem ciągle zmęczona, zdenerwowana, bolą mnie piersi i sutki. Znajoma powiedziała mi, że to wygląda na objawy ciąży. Ale to chyba nie jest możliwe ponieważ jestem dziewicą. Co to może być\?Witam\! Jeśli jesteś dziewicą ciąża rzeczywiście jest wykluczona. Nie powinnaś mieć zatem powodów do niepokoju. A propos innych potencjalnych przyczyn, to mogą być to objawy np. zbliżającej się miesiączki. Tym bardziej, że jesteś w trakcie okresu dojrzewania. Gdyby ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Krew po pierwszym stosunku a ryzyko ciąży

Czy jestem w ciąży jeśli uprawiałam seks przerywany a nie bylo wytrysku w pochwie tylko na zewnatrz a dwa dni przes stosunkiem mialam koniec okresu dodam ze po stosunku dzien po dokladnie pojawila mi sie krew dosc obfita pojawiala sie u mnie przez dwa dni oczywiscie dodam ze byłam dziewica i byl to moj pierwszy raz prosze o odpowiedzWitam serdecznie. Stosunek na dwa dni przed okresem przypadał najpewniej w dni niepłodne. Stąd ryzyko ciąży jest minimalne. Dodam jednak iż stosunek przerywany jest bardzo ...

Ginekologia

Petting i ryzyko przeniesienia plemników pod paznokciem do dróg rodnych

Nie jestem dziewicą.mój chłopak robił mi palcówkę.około 10 godzin wcześniej bawił się sam i spuścił się na ręce.mył potem ręce oraz dotykał innych rzeczy.boję się,że mimo wszystko plemniki mogły przeżyć pod paznokciem.był to 1 dzień po okresie\(7 ... okres,czy to objawy zbliżającej się miesiączki\?czy tego śluzu może być więcej ze względu na to,że nie jestem dziewica\?Witam\! W opisanej sytuacji istnieje znikome ryzyko ciąży. W celu weryfikacji czy doszło do zapłodnienia warto wykonać test ciążowy po 14 ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Prawdopodobieństwo ciąży u dziewicy podczas dni niepłodnych

Mam 17 lat i jestem dziewicą \(mogło dojść do przebicia błony palcem, lecz nigdy nie krwawiłam po czymś takim\). Wczoraj mój chłopak włożył członka na dosłownie kilka centymetrów, może 5\-6, bez zabezpieczenia, lecz nie doszło do wytrysku i mam dni niepłodne. Jednak obawiamy się, że mogło dojść do zapłodnienia , czy to możliwe\?Witam\! W opisanym przez Panią przypadku ryzyko ciąży nie istnieje. Nie powinna mieć Pani zatem powodów do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Spóźnianie się okresu u 18-latki

Mam za parę miesięcy 18 lat mój okres sie spoźnia od tygodnia. Zawsze miałam na czas boje sie że zaszłam w ciąże pomimo że nie uprawiałam seksu z chłopakiem. jestem nadal dziewica ale jego sperma trafiła wylądowała na mnie. za pare miesiecy mam matue strasznie sie boje.Należy wykonać test ciążowy, aby jednoznacznie wykluczyć\/potwierdzić czy doszło do zapłodnienia. Ryzyko ciąży jest znikome. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Czy poprzez petting mogłam zajść w ciążę?

(...) Jestem dziewicą, lecz podczas pettingu dotknęłam palcami jego wydzieliny zwanej preejakulatem, po czym dotknęłam go po jakimś ... dni...Witam serdecznie, W podanym przypadku ryzyko ciąży jest znikome. W płynie preejakulacyjnym mogą co prawda znajdować się plemniki, zazwyczaj jednak mają one obniżoną ruchomość co znacząco utrudnia zapłodnienie. Dodatkowo możliwość ciąży minimalizuje fakt, że jest Pani dziewicą, a do zdarzenia doszło podczas dni niepłodnych. Nie mniej jednak jeśli obawia się Pani ciąży należy ...

Ginekologia

Brunatny śluz z pochwy a prawdopodobieństwo ciąży

Witam, tydzień temu chłopak zrobił mi palcówkę. Jestem dziewicą a było to w czasie dni płodnych. Teraz zauważyłam śladową ilość brunatnego śluzu z pochwy. Czy mogłam zajść w ciążę, ponieważ chłopak dotykał swojego członka przed palcówką, na którym mógł być np. preejakulat\? Dodam, że wytrysku nie było.Witam\! Prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w Pani przypadku jest bliskie zeru. Brunatny śluz może być wynikiem podrażnienia. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Ciąża a stosunek przerywany dzień po skończeniu miesiączki

Mam pytanie czy Jestem w ciąży jeżeli uprawiałam stosunek przerywany dzień po zakończeniu miesiączki oczywiście partner ... wykonanie testu ciążowego \(w dniu spodziewanej miesiączki lub po tym terminie\) Poza tym, czas rozpoczęcia życia seksualnego ... . Nie można jednak wykluczyć zapłodnienia. Proponuje wykonać test ciążowy.Tak jest to możliwe\-w przypadku nadal trwającego krwanienia ... nawet w okresie menstruacji niesie za sobą ryzyko nieplanowanej ciąży. ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 3 innych
Ginekologia

Petting bez wytrysku a prawdopodobieństwo ciąży

Witam . Ostatnio z moim chłopakiem pieściliśmy się , on wkładał mi palce , do wytrysku nie doszło , ale potem założył prezerwatywę i wchodził we mnie lecz po kilku razach zrezygnowaliśmy ponieważ bardzo mnie bolało a jestem dziewicą , ostatni okres miałam 8 września . Czy jest prawdopodobieństwo że moge być w ciąży choć nie było wytrysku \? czy jesli dotknął siebie a potem mnie w częsciach intymnych \?proszę o poważną odpowiedźWitam\! W opisanej sytuacji ryzyko ciąży jest znikome. W razie wątpliwości proszę ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Stosunek w prezerwatywie a strach przed ciążą

, moj chłopak założył prezerwatywę i wszedł we mnie tylko członkiem ... dalej coś go powstrzymywało , ból był okropny\! zastanawiam się czy dalej jestem dziewicą. wykonywał ruchy bardzo delikatne \( w środku był tylko członek\) az w końcu wyszedł i się spuścił \( w prezerwatywie\) panicznie boje się tego ze cos mogło się dostać w moje okolice rodne i mogę być w ciązy . był to 20 dzień cyklu .Jeśli nie doszło do przerwania ciągłości prezerwatywy i była ona prawidłowo założona, ryzyko ciąży jest znikome ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Zagrożona ciąża a ból gardła

jestem w zagrożonej ciąży dostałam kataru bul gardła i ciężko mi się oddycha czy mogę jakies leki bracW ciąży praktycznie wyłącznie paracetamol. Jest on lekiem bezpiecznym zarówno dla kobiety jak i dla płodu. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Seks oralny a ryzyko zajścia w ciążę

(...) spodziewanej miesiączki. Chcę powiedzieć, że jestem dziewicą, okres mam regularny lecz ostatnim razem spóźnił się o 5 dni. Okres dostałam wczoraj lecz jest on trochę mniej obfity niż zazwyczaj \(kolor jest normalny\). Czy jest możliwość, że jestem w ciąży\?Witam serdecznie. Na podstawie przedstawionych faktów nie można jednoznacznie wykluczyć czy tez potwierdzić ciąży. Petting oraz penetracja ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Obfite krwawienie po pierwszym stosunku seksualnym a ciąża

Kochałam sie z moim chłopakiem \(22 wrzesnia \) dzien po za kończeniu miesiączki tzn miesiączka zakonczyła mi się \(20 wrzesnia\) zaniepokoiło mnie sytuacje 24\-25wrzesnia bo w te dni po stosunku krwawiłam byłam dziewica wiec liczyłam sie ze moge krwawic ale nie bylo krwi pod czas stosunku wiec martwie sie dlaczego ta krw sie pojawiła dość obficie jest \(1 październik \) a ja odkryłam że krwawie czy jest to możliwe że to miesiączka \?\? nie wiem co mam myśleć boje sie ze jestem w ciążyWitam serdecznie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Zgrubienie na brzuchu powyżej pępka

Czy można przesuwać płód w brzuchu \? Bo mam jakiś \"kamień\" w brzuchu i jak go przycisne to sie przesuwa ... Mam go tak troche wyżej niż pępek . Jestem dziewicąWitam serdecznie, Ruchy płodu wyczuwalne są dopiero około 20 tygodnia ciąży. Mało prawdopodobne jest więc że stanowią jej pierwszy objaw. Pani dolegliwości mogą wynikać raczej z obecności przepukliny czy zalegania mas kałowych. Optymalnym rozwiązaniem byłaby wizyta u lekarza, który zweryfikuje rozpoznanie. Pozdrawiam\!Tylko badanie ginekologiczne ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ginekologia

Obfite krwawienie miesiączkowe u dziewicy

Jestem dziewicą i mam problem z okresem. Kiedys miałam okres bardzo długi i obfity, lekarka po badaniu \(usg doodbytnicze\- nic nie wykazało\)przepisała mi Qlairę.Najpierw było dobrze, potem plamiłam więc tabl. odstawiłam.Przez pół roku było ok ... do lekarki bo juz ostatnio kręciła głową że jestem dziewicą,a jak badanie usg doodbytnicze znowu nic nie wykaże.Błagam,poradźcie coś ... przypadków zmienia się to jednak po ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Ocieranie się penisem o wargi sromowe a ryzyko ciąży

Ostatnio pieściłam się z chłopakiem. Jestem dziewicą i nie doszło do stosunku. Chłopak jedynie ocierał się swoim członkiem o moje wargi sromowe. Czy jest możliwość, że poprzez takie ocieranie się zaszłam w ciążę\?Witam serdecznie. Petting jest jednym z zachowań seksualnych, które mogą ale nie muszą prowadzić do zapłodnienia. Warto zaznaczyć iż w płynie preejakulacyjnym \(tym wydobywającym się z penisa przed wytryskiem\) mogą znajdować się plemniki zdolne do zapłodnienia. Dodatkowo ważne jest w jakim okresie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Brązowa wydzielina z pochwy przed okresem i brak stosunków

Witam\! Mam bardzo poważne pytanie. Od kilku dni pojawia się u mnie brązowa wydzielina z pochwy. Nie planuje ciąży, nie utrzymuje stosunków seksualnych, ale nie jestem dziewicą. Jestem przed okresem, nigdy wcześniej nie pojawiała się taka wydzielina i nie mam innych objawów. Co to może oznaczać\?Witam\! Pojawienie się brązowej wydzieliny może mieć podłoże w zaburzeniach hormonalnych. Inną przyczyną może być nadżerka lub infekcja. Jednorazowe pojawienie się brązowej wydzieliny nie powinno być powodem ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 1 inny
Ginekologia

Brak dziewictwa a wizyta u ginekologa z mamą

Mam 16 lat no i niestety, czego żałuję nie jest już dziewicą, czy podczas badania u ginekologa mama musi być\?I czy kiedy lekarza po proszę aby nie mówił mamie o tym że nie jestem już dziewicą \?Ja nie mówię jeśli pacjentka tego nie chcePani mama ma prawo być przy badaniu ginekologicznym a lekarz ma obowiązek odpowiedzi na zadane przez Pani mamę pytania.Tak Pani mama może być obecna w trakcie badania, może również poprosić lekarza o odpowiedź na pytania związane z Pani stanem zdrowia.Z mamą musisz ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 3 innych
Ginekologia

Starania o dziecko a taksoplazmoza

Taksolazmoza\-czy jestem chora. Staram się o dziecko. Wyniki taksoplazmozy IgG\-502 IgM ujemny. Czy jestem uodporniona czy chora\?W przypadku toksoplazmozy niebezpieczne dla płodu jest pierwotne zachorowanie podczas ciąży. W Pani przypadku ujemne Ig M i dodatnie Ig G świadczy o przebyciu infekcji ponad rok temu. Jest Pani w związku z tym uodporniona i nie musi się obawiać zakażenia podczas ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Ból jajników, zmęczenie i płaczliwość a ciąża

Witam .Od pewnego czasu czuje ze bola mnie jajniki nie mocno ale czuje taki lekki bol,jestem ospała ,i czesto płacze ale niewiem czy to objawy ciazy bo bardzo jestem zdenerwowana tym ze moglabym byc w ciazy.Ostatnio kochalam sie z moim chlopakiem\(8 dni temu\) bez zabezpieczenia okresu jeszcze nie mialam wypada mi dopiero za 2 tygodnie .czy to moga byc objawy ciazy\?Witam\! W tak wczesnym okresie\( 8 dni po stosunku\) ciąża nie daje jeszcze objawów. Proszę udać się do lekarza celem znalezienia właściwej ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul i 1 inny
Ginekologia

Przyjmowanie leku na astmę Symbicort 80 przez kobietę w ciąży

Witam, mam pytanie odnośnie leku na astmę symbicort 80. Mianowicie jestem w 20 tygodniu ciąży i od jakiegoś miesiąca muszę przyjmować symbicort 80 codziennie \- najczęściej w porze wieczornej. Moje pytanie brzmi czy jest to bezpieczne dla dziecka\? dziękuję za odpowiedź, pozdrawiamWitam serdecznie. U kobiet w ciąży stosowanie preparatu jest możliwe jedynie w przypadku, gdy w opinii lekarza ... formoterolu u kobiet w ciąży. Do czasu uzyskania wystarczających danych zaleca się szczególną ostrożność. Formoterol może hamować akcję ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Stomatologia

Leki na ból zęba dla kobiety w ciąży

jestem w dugim miesiącu ciąży mam zagrozonom ale boli bardzo ząb czy mogę cokolwie wzionścWitam\! Wśród leków przeciwbólowych tylko te, które zawierają paracetamol mogą być stosowane przez kobiety w ciąży. Przede wszystkim powinna się Pani ... czasowo usunie objawy.W ciąży jedynie doraźnie paracetamol . Najlepiej jednak skontaktować sie z prowadzącym ginekologiem. W pierwszym trymestrze ciąży należy unikać wszelkich zabiegów ale jeśli już dochodzi do takiej sytuacji należy odwiedzić tez dentystę ...

Odpowiada 6 ekspertów : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka i 5 innych
Ginekologia

Poziom HCG a ciąża

nigdy nie kontrolowałam miesiączki ale chyba ostatnia była 18 lipiec ale nie pamietam 18 września zrobiłam HCG wynik to 37482.5.w którym jestem teraz tygodniu jeszcze lekarz nie stwierdził bicia serca błagam o odpowiedzNa podstawie wyniku można oszacować, że wiek ciąży to 6 lub więcej tygodni. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Niewidoczny płód w 6 tygodniu ciąży

jestem 6. lub 7 tyg ciazy ... w 5 tyg bylam i lekarz powiedzial ze widoczny jest zarodek. dzisiaj bylam to nie bylo ani poldu ani pecherzyka zoltkowego ,boje sie...i bicia serca.wynik jest taki GS\-28mm CRL \- \(\-\)Witam serdecznie. Brak zarodka w 6\-7 tygodniu ciąży jest objawem niepokojącym i wskazuje na nieprawidłowość, tzw. ciążę bezzarodkową \(puste jajo płodowe\). Patologia ta związana jest z zaburzeniami chromosomalnymi na wczesnym etapie rozwoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Prawdopodobieństwo ciąży

10 zaskakujących sposobów, żeby zajść w ciążę

(...) że nawet i przy okresie mogę być w ciąży. Po uprawianiu pettingu zrobiłam 2 tygodnie później test ciążowy. Wykazał, że nie jestem w ciąży ... ? Czy jestem w ciąży? i czy po okresie powinnam znów zrobić test ciążowy?" Z ust do pochwy... "Witam Mam Pytanie moja bliska koleżanka ... odpowiedź.Pozdrawiam" Nawet dziewica może obawiać się ciąży: "Witam. Nurtuje mnie jedna sprawa dotycząca zapłodnienia kobiety. Jeśli ... przez pączkowanie, to nie mamy się czego obawiać. Strony przeznaczone dla kobiet roją się od pytań, czy mogę być w ciąży... A więc zapoznajmy ...

Medycyna rodzinna

Leki na katar, ból głowy i zatoki dla kobiety w ciąży

Jestem w 20 tygodniu ciąży i od jakiegoś czasu mam katar, bolą mnie zatoki i głowa. Czy mogłabym zwiąść jakieś leki żeby objawy minęły a przy tym nie zaszkodziły dziecku. Z góry dziękuje KasiaNajbezpieczniejszym lekiem w ciąży jest paracetamol.W ciąży najlepsza jest dawka jak najmniejsza. Maksymalna dawka dobowa to 4g. Nie rozróżnia się dawek maksymalnych dla ciężarnych. Radziłabym jednak nie zażywać więcej niż 2g paracetamolu na dobę. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Przyczyny plamień i nieustannego przymusu oddawania moczu

witam okres spóźnia mi się 16 dni robilam test ciążowy po 7 dniach od spodziewanej miesiączki i wyszedł negatywnie często oddaję mocz małam jeden dzień plamienia koloru brązowego \(mam 30lat\) mało prawdopodobne że jestem w ciąży ponieważ z mężem uważaliśmy. Jakie moga być jeszcze przyczyny proszę o radę \(jestem umówiona na wizytę u gin.\)Witam serdecznie. Oczywiście ciąża jest prawdopodobną przyczyną w\/w objawów. Podobnie może być gdy dojdzie do infekcji dróg moczowo\- płciowych. W tej sytuacji najlepszym ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Ból w dole brzucha w 20 tygodniu ciąży

Jestem w 20tyg ciąży i od czasu do czasu boli mnie dół brzucha, po masowaniu ból mija. Co to może oznaczać\?\?\?W trakcie ciąży od czasu do czasu dochodzi do mimowolnego skurczu macicy \- np. wywołanego tłocznią brzuszną, niewygodną pozycją, gwałtownym ruchem. Często towarzyszy temu uczucie \"skamieniałej\" macicy \- brzuch robi się twardy i napięty. Wystarczy jednak usiąść, rozluźnić mięśnie, wziąć kilka głębszych oddechów i ból ustąpi. Jest to normalne. Nie ma powodów do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Drżenie w dole brzucha nad spojeniem łonowym w 5tc

Jestem w początkowych tygodniach ciąży \(4\-5 tydz\), na przyszły tydzień mam dopiero umówioną wizytę u ginekologa, ale pojawił się niepokojący mnie objaw. Mianowicie czuję co jakiś czas drżenie w dole brzucha tuż nad spojeniem łonowym. czy to normalne\?W czasie ciąży pojawienie się u ciężarnej każdego niepokojącego objawu jest wskazaniem do konsultacji ginekologicznej. ...

Ginekologia

Wydzielina z piersi w 3 miesiącu ciąży

Witam. Mam pytanie otoz jestem w 3miesiacu ciaży dzisiaj miałam robione usg maluszek ma 8cm w drugim miesiacu ciazy zauwazylam ze leci mi siara z piersi gdy sprawdzalam na internecie to zazwyczaj kazdaz kobieta ma w polowie ciazy takie objawy a nie na poczatku czy to normalne \?W ciąży dochodzi do nagłego wzrostu wydzielania, a zatem i stężenia prolaktyny w organizmie kobiety Wyciek z brodawek na tak wczesnym etapie zdarza się jednak rzadko. Najczęściej ma to miejsce pod koniec drugiego trymestru ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Czy dobrze zrobiłam, zażywając 2 tabletki antykoncepcyjne na raz$1

Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne, ale niedawno trochę z nimi namieszałam $1 zapomniałam 1 tabletki w 1 tyg, wzięłam na drugi dzień dwie. Moje pytanie brzmi, jakie jest prawdopodobieństwo ciąży, jeśli wystąpiło krwawienie z odstawienia, zrobiłam też test$1negatyw$1 24 dni po ostatnim stosunku$1w trakcie trwania okresu$1. Czy powinnam wykonać jeszcze jeden test powiedzmy za tydzień, czy mogę już być pewna na 100%, że nie jestem w ciąży$1Witam$1 W opisanym przez Panią przypadku ryzyko ciąży jest znikome ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Czy test ciążowy jest wiarygodny przy nieregularnym cyklu?

Witam..ostatnio pytałam was czy moge być w ciąży nie mając regularnego cyklu miesiączkowego ..bolały mnie plecy,piersi,brzuch,problem z oddawaniem stolcu..i inne. Zrobiłam test ciążowy i wyszło iz nie jestem w ciązy..ale ostatnio jem bardzo dużo... gdy siedze długo w jednej pozycji boli mnie kregosłup..czesto boli mnie głowa..mam ślinotok... wydaje mi sie że również mam skoki temperatury ... pewne ryzyko wyniku fałszywie ujemnego. Dokładniejszym badaniem jest oznaczenie poziomu beta\-hcg z krwi. Pozdrawiam.I tak i nie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Laryngologia

Zatkany nos i cieknący katar w 20 tygodniu ciąży

Od kilku dni mam zatkany nos i cieknący katar. Jak mogę się go pozbyć \(jestem w 20tyg ciąży\)\?Najlepsze są metody domowe, bez wprowadzania leków na przeziębienie. Praktycznie jedynym bezpiecznym lekiem jest paracetamol, który przy braku gorączki i bólu zatok nie ma zastosowania. Polecam więc ciepłą herbatę z miodem i cytryną, kuracje inhalacyjne udrażniające drogi oddechowe. Wysoce niewskazane jest stosowanie leków obkurczających śluzówkę nosa \- \(w większość preparaty kat. C\). ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Dermatologia

Odparzenie na podbrzuszu o nieprzyjemnym zapachu

Jestem w trakciw połogu,po drugiej ciąży ,w fałdzie skóry na podbrzuszu zaczęło mi się robić odparzenie i pomimo higieny zaczą wydzielać się nieprzyjemny zapach ,co mogę zrobić z tym .Witam, dolegliwości mogą świadczyć o infekcji, najprawdopodobniej grzybiczej. Doraźnie można zastosować maść z klotrimazolem, a jeżeli pomimo leczenia zmiana będzie się powiększać, to zalecany jest kontakt z lekarzem. Warto również zadbać, aby fałdy skóry nie stykały się ze sobą, można umieścić między nimi jałowy gazik ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Krwawienie, silny ból jajnika i nabrzmiałe piersi a ciąża

Witam\! Mam problem ponieważ wydaje mi się że jestem w ciąży a dostałam właśnie krwawienia które wygląda jak okres i mam ... ,zaokrąglony brzuch..Czy mogę być w ciąży\?Proszę o odpowiedz...I czy podczas takiego krwawienia mogę zrobić test ciążowy ... że jest Pani w ciąży \:\) Nie ma przeciwwskazań do wykonania testu ciążowego w czasie krwawienia. W przypadku gdyby wynik był dodatni proszę skonsultować się z ginekologiem, gdyż każde krwawienie z dróg rodnych w czasie ciąży wymaga odpowiedniej diagnostyki. ...

Ginekologia

Opuchlizna nóg i dłoni oraz twardy brzuch w 34 tygodniu ciąży

(...) przy pierwszej ciazy nie mialam takich objaw . jestem swiadoma tego ze jednak cos takm musi bolec,, ale nie wiem czy powinnam sie tym martwic. czesto puchna mi dłonie i nogi nawet jak wstane po nocy czy nie majac jakiego kolwiek wysilku. EwelinaW końcowej fazie ciąży dochodzi do zbierania wody w organizmie kobiety ciężarnej. Stąd mogą pojawiać się obrzęki i uczucie ciężkości. Bóle ... jestem w koncówce 34 tygodnia . Jest to moja druga ciąża. Od ponad tygodnia pobolewa mnie podbrzusze oraz klucie w brzuszku ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Uciskanie brzucha podczas wypróżniania a zagrożenie ciąży

Witam.Jestem w szóstym tygodniu ciąży.Od dawna regularnie przyjmuję laktulozę. Czy parcie i uciskanie brzucha przy wypróżnianiu się zagraża w jakiś sposób płodowi\?W ciąży należy unikać uciskania podbrzusza \(w pierwszym trymestrze\) i całego brzucha ... ciąży.Proszę brać laktulozę 3x1 łyżkę pomiędzy posiłkami a na 1 sze śnadanie zjeść 2 łyżki otrębów owsianych i 2 łyżki otrębów ... kłopotów. Oczywiście że uciskanie brzucha szkodzi ciązy i dziecku i nie powinna Pani tego robić . Trzeba przemyśleć swoją dietę ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 2 innych
Ginekologia

Ból sutków, kłucie lewego jajnika i plamienia a prawdopodobieństwo ciąży

(...) mnie sutki, są wokół nich białe kropki, takie jak grudki, czytałam że to może być oznaka ciąży, w dodatku boli mnie\(kłuje\) lewy jajnik. A 16i17 wrzesnia mialam takie jakby plamienia, polaczenie śluzu z odrobinką krwi.Czy jestem w ciązy\?\?Jeśli prezerwatywa była prawidłowo założona i nie doszło do jej uszkodzenia w trakcie stosunku, ryzyko ciąży jest minimalne. Piersi mogą boleć ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Ból i twardnienie brzucha w ciąży

witam$1 Chciałam się dowiedzieć czy twardnienia brzucha w ciąży i delikatne bóle z prawej strony mogą być groźne $1 Te twardnienie mam od 3 dni i mam takie uczucie jak by mi zaraz miał brzuch pęknąć .W ciazy jestem 20 tydz.$14 dni.Witam$1 Opisane przez Panią twardnienie brzucha to najprawdopodobniej skurcze Alvareza, czyli nieskoordynowana aktywność skurczową o małej amplitudzie i sile. Są to pierwsze skurcze ciążowe, które mogą pojawić się już od 20 tygodnia. Ze względu jednak na towarzyszące temu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Szanse na ciążę po stracie dziecka

(...) pozytywnie , boje sie ze moj organizm mogl sobie uroic ciaze .. jaka jest szansa ze naprawde jestem w ciazy \?Witam\! Wynik pozytywny dwóch testów ciążowych z dużym prawdopodobieństwem pozwala podejrzewać, iż jest Pani w ciąży. W celu potwierdzenia warto udać się na wizytę do specjalisty ginekologa.W celu weryfikacji proszę wykonać test ciążowy z krwi. Niezależnie od wyniku konieczna ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 1 inny
Ginekologia

Bicie serca płodu w 21 tygodniu ciąży

Witam serdecznie Jestem w 21 tyg ciąży,2 dni temu miałam szczegółowe badania dziecka,wyszłam szczęśliwa,nie poznałam jedynie płci.Poszłam do innego lekarza aby poznać płeć.Serce dziecka biło normalnie,nagle powoli nagle znów przyspieszyło.Lekarz wystawił skierowanie do szpitala.W szpitalu zrobili usg,stwierdzili, że w tym tyg to normalne,nie ma powodów do niepokoju.Serce znów biło szybko,jednakże jestem zaniepokojona.Czuję ruchy, dlaczego jednak serduszko mogło na chwilę bić wolniej ...

Dermatologia

Wypadanie włosów po porodzie a spadek hormonów

Jestem 6 m. po porodzie.W okresie 3 m. zaczely wypadac mi wlosy, wyciaglalam \(i wyciagan\) je garsciami.Wszyscy mnie uspokajali,ze takowy stan minie,ze to przez spadek hormonow itd.Wybralam sie do internisty,dostalam skierowanie na badania\:TSH 0,137,Testosteron 0,41,Glukaoza 89,00. Okazalo sie ze TSH jest za niskie,wiec je powtożylam TSH 0,120. Endykrynolog stwierdzil, ze na hormony za wczesnieze. ZrobilamFT3\- 4,03 i FT4\-1,51.Wcieram Alpicort E i Novoxidil, doustnie HA\-Panteton.Brak rezultatów\:\(Witam. W ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Elżbieta Kiełczyńska Lek. Elżbieta Kiełczyńska
Urologia

Powiększony pęcherz moczowy u dziecka na etapie ciąży

Dzień dobry\! Jestem w 28 tygodniu ciąży. W 17 tygodniu ciąży wykryto u dziecka powiększony pęcherz moczowy i niewielki zastój w miedniczkach nerkowych\-6 i 5 mm. W 23 tyg miedniczki 9 i 13 mm. Wtedy w CZMP założono szant ,który jednak po kilku dniach wypadł. Obecnie pęcherz ma wymiary 35x 16mm a miedniczki 10 i 7 mm\(tydzień wcześniej 11i 9 mm\). Czy konieczne jest ponowne założenie szantu\? Wielkość miedniczek zdaje się zmniejszać. Czy można jeszcze poczekać z ponowną interwencją ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Ryszard Hanecki Dr n. med. Ryszard Hanecki
Ginekologia

Stosunek bez zabezpieczenia, krótszy okres a wynik betaHCG

Witam.Mam 20 lat,współżyłam z chłopakiem bez zabezpieczenia gdzie potem miesiączka spóźniała się 2.5 tygodnia.Nigdy tak długo się nie spóźniała więc zrobiłam 3 testy,2 wyszły negatywnie,1 wyszedł z bladą drugą kreską. Poszłam do ginekologa powiedział że mogę być we wczesnej ciąży,i zlecił mi badanie z krwi beta hcg.wyszedł 5.3 i wykluczył ciąże. dzień po wizycie dostałam normalnie miesiączke ale trwała ona tylko 4dni.zawsze miałam do 7dni.czy możliwe że doszło do pomyłki i jednak jestem w ciąży ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Jak obliczyć datę poczęcia?

Witam\! Mam problem. 07.08 miałam robione USG i wyszło, że jestem w 27 i 5 dni w ciąży. Kiedy mogło dojść do zapłodnienia\? Nie pamiętam kiedy miałam ostatnią miesiączkę. W karcie ciazy została wpisana data 23.01, jednak to raczej był 16.01, cykle co 28 ... to możemy tylko przypuszczaćW nomenklaturze położniczej \/prowadzenie ciąży\/ nie jest stosowana data poczęcia. ... owulacja a w okresie 3dni przed tą datą i około 4 dni po występują dni płodne. Wtedy też mogło dojść do zapłodnienia.W tak wysokiej ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 2 innych
Dermatologia

Swędzenie rąk i szyi oraz wysypka

Witam Kilka dni temu zaczęły okropnie mnie swędzieć ręce oraz szyja Na ramionach od dzieciństwa mam drobną wysypkę.Teraz identyczna pojawiła się na przedramionach Nie mogę wytrzymać swędzenia i czasami bez swojej wiedzy się drapie.Skóra w tym miejscu jest podczas najmniejszego drapania schodzi.I do tego piecze.Już raz miałam taki problem, 2 miesiące temu. Miałam wielkie rany na rękach.Mam 13 lat. Podejrzewam że jestem alergiczką.W tym miejscu są też ugryzienia komarów.Co to może być\?Witam, Objawy o których ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny