Jogurt naturalny – kalorie, właściwości odżywcze, zastosowanie

Jest to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Jogurt naturalny nie jest wynalazkiem XXI wieku, ponieważ był już prawdopodobnie znany w starożytności. Kiedy pojawił się w Europie został uznany za doskonałe lekarstwo i jeszcze w XX wieku można go było kupić w aptece. Jogurt naturalny to nie tylko źródło wapnia to także inne właściwości odżywcze, które mają pozytywny wpływ na pracę organizmu.

1. Jogurt naturalny – kalorie

W 100 gramach jogurtu naturalnego znajduje się 61 kalorii.

2. Jogurt naturalny – właściwości odżywcze

Jogurt naturalny to przede wszystkim duża zawartość wapnia, który ma nieoceniony wpływ na kości. Jednak są też inne właściwości odżywcze jogurtu naturalnego, których nie posiada żaden inny produkt spożywczy. Jogurt zawiera bakterie Lactobacillus, które nie tylko redukują wydzielanie gazu, czyli niwelują wzdęcia, ale też odbudowują florę bakteryjną jelit. Jogurt naturalny to idealny probiotyk, dlatego jest zalecany w trakcie kuracji antybiotykowej.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Jogurt naturalny ma wpływ na perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega biegunce i zaparciom. Jogurt naturalny jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm niż mleko, dlatego powinien znaleźć się w diecie osób, które cierpią dla przykładu na alergię pokarmową. Jogurt naturalny to około 20 procent dziennego zapotrzebowania na białko, podobnie jest z wapniem, ponieważ tego rodzaju jogurt to nawet 40 procent zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

Jogurt naturalny to produkt o wielu właściwościach odżywczych
Jogurt naturalny to produkt o wielu właściwościach odżywczych (123RF)

Inne zalety jogurtu naturalnego to wzmocnienie odporności organizmu, składniki pobudzają system obronny organizmu. Z tego powodu jogurt naturalny idealnie sprawdzi się przy leczeniu przeziębienia. Spożywanie jogurtu naturalnego przyczynia się do prawidłowej pracy jelita grubego. Według, niektórych dietetyków jogurt naturalny może łagodzić objawy PMS dla przykładu redukuje obrzęk, a także ból i dyskomfort w podbrzuszu.

To też warto wiedzieć

Po jogurt naturalny mogą sięgać osoby, u których często pojawiają się infekcje drożdżycowe. Wystarczy jedna szklanka jogurtu naturalnego dziennie, aby doprowadzić do zmniejszenia, a nawet likwidacji kolonii bakterii, które mogą prowadzić do zakażeń. Bakterie mogą wywołać np. zapalenie pęcherza, a jogurt naturalny może pomóc w łagodzeniu objawów tej dolegliwości.

Dlaczego powinniśmy jeść jogurty?
Dlaczego powinniśmy jeść jogurty? [7 zdjęć]

Jogurt to coś więcej niż produkt z kwaśnego mleka. Dzięki wielorakim zastosowaniom jest ważnym elementem...

zobacz galerię

Jogurt naturalny to także profilaktyka w osteoporozie kości. Skład jogurtu naturalnego to między innymi składniki mineralne np. cynk, potas, fosfor, jod. To również bogate źródło witamin z grupy A i B. Jogurt naturalne ze względu na znikomą ilość cukru i tłuszczu jest zalecany osobom, które walczą z nadwagą.

3. Jogurt naturalny – zastosowanie

Jogurt naturalny jest kojarzony jako produkt spożywczy, ale, niektórzy twierdzą, że posiada również właściwości pielęgnacyjne. Nałożony na twarz w formie maseczki powoduje, że skóra staje się gładsza i nawilżona. W kuchni jogurt naturalny może być dodawany do zup, sosów, sprawdzi się też jako dodatek do sałatek. Jogurt naturalny komponuje się też z deserami dla przykładu z galaretkami, zbożowymi ciastkami.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!