Jogurt naturalny – kalorie, właściwości odżywcze, zastosowanie

Jest to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Jogurt naturalny nie jest wynalazkiem XXI wieku, ponieważ był już prawdopodobnie znany w starożytności. Kiedy pojawił się w Europie został uznany za doskonałe lekarstwo i jeszcze w XX wieku można go było kupić w aptece. Jogurt naturalny to nie tylko źródło wapnia to także inne właściwości odżywcze, które mają pozytywny wpływ na pracę organizmu.

Jogurt naturalny – kalorie

W 100 gramach jogurtu naturalnego znajduje się 61 kalorii.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Jogurt naturalny – właściwości odżywcze

Jogurt naturalny to przede wszystkim duża zawartość wapnia, który ma nieoceniony wpływ na kości. Jednak są też inne właściwości odżywcze jogurtu naturalnego, których nie posiada żaden inny produkt spożywczy. Jogurt zawiera bakterie Lactobacillus, które nie tylko redukują wydzielanie gazu, czyli niwelują wzdęcia, ale też odbudowują florę bakteryjną jelit. Jogurt naturalny to idealny probiotyk, dlatego jest zalecany w trakcie kuracji antybiotykowej.

Jogurt naturalny ma wpływ na perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega biegunce i zaparciom. Jogurt naturalny jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm niż mleko, dlatego powinien znaleźć się w diecie osób, które cierpią dla przykładu na alergię pokarmową. Jogurt naturalny to około 20 procent dziennego zapotrzebowania na białko, podobnie jest z wapniem, ponieważ tego rodzaju jogurt to nawet 40 procent zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

Inne zalety jogurtu naturalnego to wzmocnienie odporności organizmu, składniki pobudzają system obronny organizmu. Z tego powodu jogurt naturalny idealnie sprawdzi się przy leczeniu przeziębienia. Spożywanie jogurtu naturalnego przyczynia się do prawidłowej pracy jelita grubego. Według, niektórych dietetyków jogurt naturalny może łagodzić objawy PMS dla przykładu redukuje obrzęk, a także ból i dyskomfort w podbrzuszu.

Po jogurt naturalny mogą sięgać osoby, u których często pojawiają się infekcje drożdżycowe. Wystarczy jedna szklanka jogurtu naturalnego dziennie, aby doprowadzić do zmniejszenia, a nawet likwidacji kolonii bakterii, które mogą prowadzić do zakażeń. Bakterie mogą wywołać np. zapalenie pęcherza, a jogurt naturalny może pomóc w łagodzeniu objawów tej dolegliwości.

Dlaczego powinniśmy jeść jogurty?

Jogurt to coś więcej niż produkt z kwaśnego mleka. Dzięki wielorakim zastosowaniom jest ważnym elementem zdrowego odżywiania naszego organizmu, narażonego...

Jogurt naturalny to także profilaktyka w osteoporozie kości. Skład jogurtu naturalnego to między innymi składniki mineralne np. cynk, potas, fosfor, jod. To również bogate źródło witamin z grupy A i B. Jogurt naturalne ze względu na znikomą ilość cukru i tłuszczu jest zalecany osobom, które walczą z nadwagą.

Jogurt naturalny – zastosowanie

Jogurt naturalny jest kojarzony jako produkt spożywczy, ale, niektórzy twierdzą, że posiada również właściwości pielęgnacyjne. Nałożony na twarz w formie maseczki powoduje, że skóra staje się gładsza i nawilżona. W kuchni jogurt naturalny może być dodawany do zup, sosów, sprawdzi się też jako dodatek do sałatek. Jogurt naturalny komponuje się też z deserami dla przykładu z galaretkami, zbożowymi ciastkami.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

. Sprawdź również: Czy nabiał przyspiesza odchudzanie? Na odchudzanie Maślanka to idealny produkt dla osób próbujących schudnąć. Jest bogata w białko

Nabiał

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Jajka w codziennie diecie Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci jajka będą odpowiednie dla osób odchudzających się. **Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy...

Nabiał

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Jedz ser na zdrowie Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, tostów, spaghetti. Stanowi świetny dodatek do kanapek, pożywnych posiłków, zup i przekąsek. Wbrew panującym przekonaniom, aby odżywiać się zdrowo czy stracić na wadze, wcale nie musisz eliminować...

Nabiał

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Zdrowe mleko roślinne Sojowe, migdałowe, ryżowe… Mleko roślinne cieszy się obecnie dużą popularnością. Jak podaje "Self Service Magazine", od 2011 roku ich sprzedaż wzrasta o 6 proc. rocznie. Nic dziwnego, mleko roślinne piją nie tylko weganie i osoby,...

Nabiał

5 najzdrowszych gatunków sera

5 najzdrowszych gatunków sera

Który ser jest najzdrowszy? Uważane są za wrogów zdrowej diety, głównie ze względu na zawarty w nich tłuszcz i uczulającą laktozę. Sery. Bogate źródło łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, pomagającego utrzymać dobrą kondycję kości. Ale nie tylko....

Nabiał

Dlaczego warto jeść masło?

Dlaczego warto jeść masło?

Prawdy i mity na temat masła Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera cholesterol, którego nadmiar w pożywieniu może prowadzić do miażdżycy...

Nabiał

Sery, których należy unikać

Sery, których należy unikać Odtwórz wideo

Jakich serów unikać? Ser jest jedną z najpopularniejszych przekąsek. Dodajemy go do ciast, dań wytrawnych i na słodko, jemy na kanapkach, posypujemy nim makaron. Kupując ser kierujemy się niestety częściej ceną niż jego właściwościami odżywczymi. Nie...

Nabiał

Jajko - wartość odżywcza, wybór

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle istotne właściwości, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje odżywcze w nim zawarte mają...