Jogurtowa pasta z krewetkami

Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza.

Pasta z krewetkami
Pasta z krewetkami

Krewetki to ważne źródło białka i większości witamin, zatem warto wprowadzić do swojej diety dania zawierające...

zobacz galerię

Składniki:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

  • 1 duża papryka,
  • 1 mały por,
  • 1/2 litra wody,
  • 1 jogurt o niskiej zawartości tłuszczu,
  • 1 łyżka twarogu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 180 g mrożonych krewetek.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 26,52 kcal
Białka 3,33 g
Węglowodany 2,43 g
Tłuszcze 0,32 g
Błonnik 0,63 g

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i dorzuć kawałki pora, papryki i mrożone krewetki. Po kilku minutach, gdy warzywa zaczną stawać się miękkie, dodaj wodę, jogurt i twaróg. Mieszaj tak długo, aż stworzy się jednolity, gładki sos. Dodaj przyprawy, na przykład koper czy paprykę. Podawaj w głębokich miseczkach.

Komentarz:

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor. Krewetki, obok łososia, to jedne z najbardziej wartościowych i najmniej kalorycznych produktów na świecie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!