Kajzerka - kalorie, właściwości odżywcze, jak jeść

W piekarniach i supermarketach bułki kajzerki są powszechnie sprzedawane i wybierane przez konsumentów. Są tanie, smaczne i sycące, jednak czy na pewno znamy dokładnie ich skład? Jeżeli nie to zaraz zobaczymy czy kajzerki jedzone często nie wyrządzą nam szkody.

Ta mała bułka kupowana jest przez polskie społeczeństwo na potęgę, bardzo chętnie po nią sięgamy, ponieważ jej cena jest stosunkowo niska w porównaniu do innego pieczywa. Bułki kajzerki można kupić dosłownie wszędzie, w piekarniach, supermarketach i delikatesach, jest powszechna i szeroko dostępna.

1. Kajzerka - charakterystyka

Kajzerka jest niewielką, okrągłą bułką, z pięcioma charakterystycznymi bruzdami. Zazwyczaj waży około 50 gramów. W jej skład wchodzi mąka pszenna, drożdże, słód, sól i zakwas. Często w sklepach można spotkać ciemne kajzerki oraz inne dodatki na samym jej wierzchu. Często posypywana sezamem, makiem. Ostateczny jej kształt i wygląd wymyślony został przez piekarza wiedeńskiego.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Kajzerka - kalorie i wartości odżywcze

Bułka kajzerka jest dość kalorycznym pieczywem. W 100 gramach bułki jest około 300 kalorii. W swoim składzie zawiera: białko, tłuszcze (w tym tłuszcze nasycone), węglowodany, błonnik i sól.

Kajzerka zawiera około 10 gramów cukru, dlatego jej kaloryczność wzrasta.

Kajzerka to bułka pszenna, z pięcioma nacięciami od góry
Kajzerka to bułka pszenna, z pięcioma nacięciami od góry (123RF)

3. Kajzerka - jak jeść?

Tak naprawdę sama kajzerka jest jedynie podstawą do posiłków. Zazwyczaj taką bułkę pokrywa się masłem, a na to kładzie się wędliny, nabiał, warzywa i dodatki. Wtedy zjedzenie takiej jednej bułki, to kaloryczność około 300 kalorii (jak nie więcej), więc jest to porcja solidna. Zjedzona na kolację, kajzerka będzie się powoli trawiła w organizmie, natomiast wybór tej opcji na śniadanie lub drugie śniadanie jest już lepszym pomysłem.

Pieczywo, które możesz jeść na diecie
Pieczywo, które możesz jeść na diecie [10 zdjęć]

Miłośnicy chleba często cierpią na dietach odchudzających, gdyż często zalecają one całkowitą redukcję...

zobacz galerię

4. Kajzerka - jeść czy nie jeść?

Jak widać w powyższym zestawieniu sama bułka kajzerka nie jest aż tak bardzo kaloryczna, ale jej kaloryczność wzrasta, gdy dodajemy do niej masło, sery, szynki oraz inne dodatki. W samej bułce jest także bardzo dużo cukrów prostych, dlatego niestety nie powinniśmy jeść jej w nadmiernych ilościach, ponieważ jak wiadomo cukier jest cichym zabójcą dzisiejszych czasów i jest dodawany do większości gotowych produktów. Jeżeli potrafimy zachować umiar to możemy pozwolić sobie na jedzenie kajzerki raz na jakiś czas, jak we wszystkim wybór zależy od nas samych.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Powinniśmy przemyśleć kwestię wyboru pieczywa, i zastanowić się czy wybór innego, np: ciemnego chleba czy bułki nie byłby zdrowszy niż kajzerka. Warto pamiętać, że kajzerka zawiera dużo cukru i jet wypiekana z mąki pszennej, ta powszechnie dostępna zazwyczaj jest mrożona i w osiedlowych sklepach odmrażana i wypiekana na miejscu.

Czy takie rozwiązanie jest zdrowe? No nie do końca, lepiej zaopatrzyć się w pieczywo świeże, zdrowe, bez dodatku cukrów, wypełnione nasionami i pieczone na mące z pełnego przemiału. Ta opcja byłaby najrozsądniejsza, jednak jeżeli nie wyobrażamy sobie codziennego śniadania bez kajzerki, to kupmy ją, ale nie jedzmy w nadmiarze, bo wszystko co jest jedzone często niekoniecznie jest zdrowe.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.