Przejdź na WP

Kalafior, ziemniaki i cebula zmniejszają ryzyko wystąpienia raka

Jeśli chcesz zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka, posłuchaj naukowców i zacznij jeść duże ilości białych warzyw.

Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"

1. Zmniejszyć ryzyko

Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców z Uniwersytetu w Zhejiang wykazały, że spożywanie kalafiora, ziemniaków i cebuli zmniejsza szanse na rozwinięcie się nowotworu w żołądku. Natomiast piwo, alkohol wysokoprocentowy, sól i żywność przetworzona wpływają na zwiększenie tego ryzyka.

Jedzenie, które walczy z rakiem
Jedzenie, które walczy z rakiem [10 zdjęć]

Dieta antynowotworowa składa się z wielu produktów, które zawierają składniki zmniejszające ryzyko rozwoju...

zobacz galerię

Badacze odkryli, że kapusta, jarmuż i seler również mają właściwości chroniące przed rozwojem nowotworu żołądka. Uważa się, że wszystkie te warzywa zawierają witaminę C, która działa jak czynnik przeciwutleniający, zwalczający stres komórkowy w żołądku.

Badania wykazały, że spożywanie około 50 gramów witaminy dziennie wpłynęło na spadek ryzyka rozwinięcia się raka o 8 proc. Naukowcy obliczyli, że jedząc 100 g owoców dziennie, możemy obniżyć zagrożenie średnio o 5 proc.

2. Zachorowalność

Na świecie od wielu dekad notuje się spadek zachorowalności na nowotwór żołądka, ale mimo to ten narząd wciąż jest jednym z najpowszechniej atakowanych przez raka. Jest też jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych.

Według Krajowego Rejestru Nowotworów średnia liczba zgonów z powodu raka żołądka w Polsce jest wyższa niż przeciętna w Europie. Mężczyźni w Polsce umierają z tego powodu o 25 proc. częściej niż wynosi średnia dla Europy, a kobiety około 10 proc. częściej.

Na chorobę w większości zapadają osoby po 50. roku życia, najczęściej jednak osoby starsze, po ukończeniu 65 lat. Zagrożenie wystąpienia choroby wzrasta wraz z wiekiem i mimo że częściej chorują mężczyźni, to kobiety częściej zapadają na nią w młodszym wieku.

Kalafior, ziemniaki i cebula zmniejszają ryzyko wystąpienia raka
Kalafior, ziemniaki i cebula zmniejszają ryzyko wystąpienia raka (Zdjęcie warzyw / Shutterstock)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy