Kalafior, ziemniaki i cebula zmniejszają ryzyko wystąpienia raka

Jeśli chcesz zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka, posłuchaj naukowców i zacznij jeść duże ilości białych warzyw.

Zmniejszyć ryzyko

Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców z Uniwersytetu w Zhejiang wykazały, że spożywanie kalafiora, ziemniaków i cebuli zmniejsza szanse na rozwinięcie się nowotworu w żołądku. Natomiast piwo, alkohol wysokoprocentowy, sól i żywność przetworzona wpływają na zwiększenie tego ryzyka.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Badacze odkryli, że kapusta, jarmuż i seler również mają właściwości chroniące przed rozwojem nowotworu żołądka. Uważa się, że wszystkie te warzywa zawierają witaminę C, która działa jak czynnik przeciwutleniający, zwalczający stres komórkowy w żołądku.

Badania wykazały, że spożywanie około 50 gramów witaminy dziennie wpłynęło na spadek ryzyka rozwinięcia się raka o 8 proc. Naukowcy obliczyli, że jedząc 100 g owoców dziennie, możemy obniżyć zagrożenie średnio o 5 proc.

Zachorowalność

Na świecie od wielu dekad notuje się spadek zachorowalności na nowotwór żołądka, ale mimo to ten narząd wciąż jest jednym z najpowszechniej atakowanych przez raka. Jest też jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych.

Według Krajowego Rejestru Nowotworów średnia liczba zgonów z powodu raka żołądka w Polsce jest wyższa niż przeciętna w Europie. Według danych z 2009 roku mężczyźni w Polsce umierali z tego powodu o 25 proc. częściej niż wynosi średnia dla Europy, a kobiety około 10 proc. częściej.

Na chorobę w większości zapadają osoby po 50. roku życia, najczęściej jednak osoby starsze, po ukończeniu 65 lat. Zagrożenie wystąpienia choroby wzrasta wraz z wiekiem i mimo że częściej chorują mężczyźni, to kobiety częściej zapadają na nią w młodszym wieku.

 

Komentarze (4)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze