Kalafior, ziemniaki i cebula zmniejszają ryzyko wystąpienia raka

Jeśli chcesz zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka, posłuchaj naukowców i zacznij jeść duże ilości białych warzyw.

Zmniejszyć ryzyko

Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców z Uniwersytetu w Zhejiang wykazały, że spożywanie kalafiora, ziemniaków i cebuli zmniejsza szanse na rozwinięcie się nowotworu w żołądku. Natomiast piwo, alkohol wysokoprocentowy, sól i żywność przetworzona wpływają na zwiększenie tego ryzyka.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Badacze odkryli, że kapusta, jarmuż i seler również mają właściwości chroniące przed rozwojem nowotworu żołądka. Uważa się, że wszystkie te warzywa zawierają witaminę C, która działa jak czynnik przeciwutleniający, zwalczający stres komórkowy w żołądku.

Badania wykazały, że spożywanie około 50 gramów witaminy dziennie wpłynęło na spadek ryzyka rozwinięcia się raka o 8 proc. Naukowcy obliczyli, że jedząc 100 g owoców dziennie, możemy obniżyć zagrożenie średnio o 5 proc.

Zachorowalność

Na świecie od wielu dekad notuje się spadek zachorowalności na nowotwór żołądka, ale mimo to ten narząd wciąż jest jednym z najpowszechniej atakowanych przez raka. Jest też jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych.

Według Krajowego Rejestru Nowotworów średnia liczba zgonów z powodu raka żołądka w Polsce jest wyższa niż przeciętna w Europie. Według danych z 2009 roku mężczyźni w Polsce umierali z tego powodu o 25 proc. częściej niż wynosi średnia dla Europy, a kobiety około 10 proc. częściej.

Na chorobę w większości zapadają osoby po 50. roku życia, najczęściej jednak osoby starsze, po ukończeniu 65 lat. Zagrożenie wystąpienia choroby wzrasta wraz z wiekiem i mimo że częściej chorują mężczyźni, to kobiety częściej zapadają na nią w młodszym wieku.

 

Komentarze (4)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...

Produkty żywnościowe

Produkty spożywcze, które cię postarzają

Produkty spożywcze, które cię postarzają

. Poza tym są bardzo szkodliwe dla zdrowia - zwiększają ryzyko chorób serca oraz otyłości. Jakie produkty zawierają dużo tych substancji? Przede wszystkim (...) zawartością tego syropu grozi otyłością, chorobami wątroby, a nawet próchnicą...

Produkty żywnościowe

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

Miód Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Na szczególne uznanie zasługuje jego działanie antybakteryjne - niektórzy nawet cenią miód bardziej niż antybiotyki. Można śmiało stosować go w profilaktyce i leczeniu przeziębienia oraz infekcji dróg...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Zdrowotne właściwości spiruliny

Zdrowotne właściwości spiruliny

, w tym 8 takich, z których zbudowane są białka - to najwyższa koncentracja, jaką możemy odnaleźć w produkcie żywnościowym. Związki te nie tylko wchodzą

Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

Wpływ migdała ziemnego na zdrowie Wyglądem przypomina trawę, ale nie dajmy się zmylić, że to chwast. Cibora jadalna, nazywana także migdałem ziemnym, to bogactwo witamin i minerałów. Dzięki temu roślina wzmocni organizm w walce z wieloma schorzeniami,...

Produkty żywnościowe

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

tym samym do podjadania po obiedzie. Gruszki Gruszki, podobnie jak inne produkty na naszej liście, są bogate w błonnik. Już jeden średni owoc zawiera 6 g