Kalorie w popcornie - co na nie wpływa, popcorn niskokaloryczny

Kalorie w popcornie to coś, o czym wolimy nie myśleć wybierając się w weekend na najnowszy film z całą rodziną. Kalorie w popcornie, który jest przecież bardzo popularną i często spożywaną przekąską, nie spędzają nam snu z powiek, chyba że jesteśmy jego fanem i spożywamy go częściej, niż raz na jakiś czas, podczas wizyty w kinie.

1. Kalorie w popcornie - co na nie wpływa?

Duża liczba kalorii w popcornie to powód do nieco zwiększonej kontroli nad spożywaniem tego produktu, jednak nie powinny powodować, że całkowicie zrezygnujemy z jedzenia popcornu. Jest to, jak się okazuje, przekąska o pewnych właściwościach, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zazwyczaj liczba kalorii w popcornie podwyższamy jeszcze bardziej spożywając do niego colę i inne smakołyki, jednak odpowiednio przygotowany popcorn może mieć mało kalorii i całkiem sporo wartości odżywczych.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Kalorie w popcornie nie powinny być dla nas głównym powodem do zmartwień, jeśli spożywamy popcorn sprzedawany w sklepach lub w kasach kinowych. To przede wszystkim sztuczne, chemiczne dodatki oraz bardzo wysoka zawartość niezdrowej soli wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Najczęściej do popcornu dodaje się sól, ale także masło. To właśnie ten drugi składnik skutecznie zawyża wartość kaloryczną popcornu.

Popcorn może zyskać wiele kalorii ze względu na sposób jego przygotowania
Popcorn może zyskać wiele kalorii ze względu na sposób jego przygotowania (123RF)

Inny czynnikiem wpływającym na liczbę kalorii w popcornie jest sposób, w jaki został on przygotowany. Prażoną kukurydzę przygotować można na wiele sposobów, najpopularniejszym z nich, szczególnie w kinach i innych miejscach, gdzie serwuje się fast food, jest jednak prażenie na patelni.

W takim wypadku, na patelnię wylewa się dużą ilość oleju, który następnie, podczas prażenia wchłaniany jest przez ziarna kukurydzy. Z tego powodu, często jedząc popcorn spożywamy nieświadomie czysty tłuszcz, zatem to nie kalorie w popcornie są niebezpieczne dla naszej wagi, a te zawarte w tłuszczu, którym nasiąkł podczas przygotowywania.

Przeczytaj także

2. Kalorie w popcornie - popcorn niskokaloryczny

Niskokaloryczny popcorn to przekąska, którą w łatwy sposób możemy przygotować na kilka sposobów. Jeśli przygotujemy popcorn w odpowiedni sposób, będziemy mogli cieszyć się wszystkimi jego wartościami odżywczymi, bez obaw o ilość kalorii w popcornie, która zrujnuje naszą dietę.

Wartości odżywcze popcornu to przede wszystkim wysoka zawartość antyoksydantów, które przeciwdziałają procesom starzenia. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych dowiedli, że popcorn zawiera więcej antyoksydantów niż owoce lub warzywa. Do przygotowania zdrowego popcornu możemy użyć naszej mikrofalówki.

7 zdrowych powodów, aby jeść popcorn
7 zdrowych powodów, aby jeść popcorn [7 zdjęć]

Popcorn ma więcej protein i fosforu niż chipsy ziemniaczane i więcej żelaza niż jajka czy szpinak!

zobacz galerię

Aby przygotować niskokaloryczny popcorn, kupujemy papierowe woreczki śniadaniowe, a następnie wsypujemy do nich garść ziaren kukurydzy. Do woreczka wsypujemy szczyptę soli, naszych ulubionych ziół lub innych przypraw, a następnie wstawiamy do mikrofalówki na jedną-dwie minuty. Dietetyczny popcorn jest gotowy. Pamiętajmy, że popcorn w papierowych torebkach do przygotowania w mikrofalówce, jaki możemy spotkać w supermarkecie jest najczęściej przesycony solą i zawiera niekorzystne dla zdrowia chemikalia.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.