Trwa ładowanie...

Popcorn - skład, kaloryczność, właściwości

Popcorn - skład, kaloryczność, właściwości
Popcorn - skład, kaloryczność, właściwości

Popcorn to jedna z najpopularniejszych przekąsek, po którą sięgają wszyscy, niezależnie od wieku. I chociaż kojarzymy go z salą kinową, coraz częściej możemy spotkać się z nim na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Czy jednak prażona kukurydza jest zdrowa dla naszego organizmu? Sprawdźmy, co kryje się w misce pełnej białego, solonego przysmaku.

spis treści

1. Skład ziaren popcornu

W ziarnach kukurydzy znajduje się ok. 65 procent węglowodanów (78 g na 100 g ziaren) i 10 procent białka (13 g na 100 g ziaren). Reszta to błonnik roślinny. W 100 g znajdziemy go aż 14,5 g. Kukurydza to także źródło tłuszczów – w 100 g mieści się ok. 4,5 g.

Popcorn skrywa więc w sobie wiele składników odżywczych. Błonnik odpowiada za prawidłową pracę układu trawiennego, dzięki niemu na dłużej czujemy się syci. Jego niedobór może skutkować natomiast otyłością, zaparciami, a nawet nowotworami układu pokarmowego.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

W składzie prażonych ziaren znajdziemy również polifenole – cenne związki chemiczne o właściwościach przeciwutleniających. Zabezpieczają one organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Obecność antyoksydantów potwierdzają wyniki badań naukowców z Pensylwanii. Popcorn chroni w pewnym stopniu przed demencją, nowotworami oraz chorobami układu krążenia.

W „białych chmurkach” występuje także białko oraz składniki mineralne – fosfor i żelazo. Popcorn ma ich zdecydowanie więcej niż chipsy czy słone paluszki. Jego zaletą jest także brak glutenu w składzie.

Popcorn to często wybierana przez nas przekąska
Popcorn to często wybierana przez nas przekąska (123rf)

2. Jak powstaje popcorn?

Do procesu prażenia dochodzi, gdy woda znajdująca się w ziarnach zamienia się w parę. Wysoka temperatura zamienia skrobię w gorącą substancję już przy 180 stopniach Celsjusza. Wtedy łupinka rozszerza się, a następnie wybucha.

Popcorn możemy przygotować w domu – na maśle, oleju kokosowym czy oliwie z oliwek. Istnieje także możliwość sporządzenia go bez tłuszczu, w mikrofalówce. Nie polecamy jednak kupowania gotowych produktów do przygotowania w kuchence mikrofalowej.

W papierowych torebeczkach z ziarnami kukurydzy znajduje się diacetyl – szkodliwy związek chemiczny, który dodawany jest, by przypominał maślany smak, ma on negatywny wpływ na organizm.

7 zdrowych powodów, aby jeść popcorn
7 zdrowych powodów, aby jeść popcorn [7 zdjęć]

Popcorn ma więcej protein i fosforu niż chipsy ziemniaczane i więcej żelaza niż jajka czy szpinak!

zobacz galerię

3. Kaloryczność popcornu

Okazuje się, że popcorn wcale nie jest tak kaloryczny, jakby się mogło wydawać. W porównaniu do chipsów, paluszków i ciastek zdecydowanie wygrywa. Prażone ziarna przygotowywane w domu są najzdrowsze – tutaj mamy świadomość, jakiej ilości soli użyjemy.

100 gramowa porcja to ok. 380 kcal. Pamiętajmy jednak, że popcorn jest bardzo lekki. Garść ziaren to tylko 15 kcal, szklanka – 30 kcal i 8 g tłuszczu. Gorzej jednak wypada popcorn kupowany w cyrku czy w kinie.

W nim znajdują się duże ilości soli i tłuszczu. Opakowanie prażonych ziaren kupionych przed seansem filmowym to ok. 1000-1500 kcal i 60-90 g tłuszczu. Najbardziej kaloryczny jest popcorn karmelowy.

4. Co wpływa na kaloryczność popcornu?

Duża liczba kalorii w popcornie to powód do nieco zwiększonej kontroli nad spożywaniem tego produktu, jednak nie powinny powodować, że całkowicie zrezygnujemy z jedzenia popcornu. Jest to, jak się okazuje, przekąska o pewnych właściwościach, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zazwyczaj liczba kalorii w popcornie podwyższamy jeszcze bardziej spożywając do niego colę i inne smakołyki, jednak odpowiednio przygotowany popcorn może mieć mało kalorii i całkiem sporo wartości odżywczych.

Kalorie w popcornie nie powinny być dla nas głównym powodem do zmartwień, jeśli spożywamy popcorn sprzedawany w sklepach lub w kasach kinowych. To przede wszystkim sztuczne, chemiczne dodatki oraz bardzo wysoka zawartość niezdrowej soli wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Najczęściej do popcornu dodaje się sól, ale także masło. To właśnie ten drugi składnik skutecznie zawyża wartość kaloryczną popcornu.

Inny czynnikiem wpływającym na liczbę kalorii w popcornie jest sposób, w jaki został on przygotowany. Prażoną kukurydzę przygotować można na wiele sposobów, najpopularniejszym z nich, szczególnie w kinach i innych miejscach, gdzie serwuje się fast food, jest jednak prażenie na patelni.

W takim wypadku, na patelnię wylewa się dużą ilość oleju, który następnie, podczas prażenia wchłaniany jest przez ziarna kukurydzy. Z tego powodu, często jedząc popcorn spożywamy nieświadomie czysty tłuszcz, zatem to nie kalorie w popcornie są niebezpieczne dla naszej wagi, a te zawarte w tłuszczu, którym nasiąkł podczas przygotowywania.

Kaloryczność popcornu zależy od sposobu jego przygotowywania.
Kaloryczność popcornu zależy od sposobu jego przygotowywania. (123RF)

5. Popcorn niskokaloryczny

Niskokaloryczny popcorn to przekąska, którą w łatwy sposób możemy przygotować na kilka sposobów. Jeśli przygotujemy popcorn w odpowiedni sposób, będziemy mogli cieszyć się wszystkimi jego wartościami odżywczymi, bez obaw o ilość kalorii w popcornie, która zrujnuje naszą dietę.

Aby przygotować niskokaloryczny popcorn, kupujemy papierowe woreczki śniadaniowe, a następnie wsypujemy do nich garść ziaren kukurydzy. Do woreczka wsypujemy szczyptę soli, naszych ulubionych ziół lub innych przypraw, a następnie wstawiamy do mikrofalówki na jedną-dwie minuty.

Dietetyczny popcorn jest gotowy. Pamiętajmy, że popcorn w papierowych torebkach do przygotowania w mikrofalówce, jaki możemy spotkać w supermarkecie jest najczęściej przesycony solą i zawiera niekorzystne dla zdrowia chemikalia.

6. Właściwości popcornu

Popcorn ma więcej protein i fosforu niż chipsy ziemniaczane i więcej żelaza niż jajka czy szpinak. Świetnie sprawdza się w przypadku osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów – nie zawiera cukru, tłuszczu i jest niskokaloryczny.

Popcorn to pełne ziarno, co oznacza, że jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Możesz go jeść bez dodatków, z przyprawami, na słodko lub z odrobiną masła. Każdy sposób przygotowania jest smaczny i pożywny.

Popcorn idealnie nadaje się na przekąskę pomiędzy posiłkami. W większości składa się z powietrza, więc pomoże trzymać się zdrowych nawyków żywieniowych i osiągać zamierzone cele.

Zmielony popcorn może być używany jako panierka zamiast bułki tartej, kiedy smażysz kurczaka czy rybę. Popcorn to w tej chwili chyba najtańsza przekąska na rynku – paczkę kupisz już za nawet mniej niż 2 zł!

7. Wartości odżywcze popcornu prażonego bez dodatku soli

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 8 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 382 kcal 30,6 kcal
Białko 12,00 g 0,96 g
Węglowodany 77,9 g 6,23 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 15,10 g 1,21 g
Tłuszcz 4,20 g 0,34 g
Tłuszcze nasycone 0,57 g 0,05 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,10 g 0,09 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,90 g 0,15 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze