Kanapki dla dzieci – jak przygotować?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - w szczególności w przypadku dzieci. Pomysłem na szybki i wartościowy posiłek są kanapki. Jak przygotować odpowiednie kanapki dla dzieci?

spis treści

Zobacz film: "Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?"

1. Jakie pieczywo na kanapki dla dzieci?

Odpowiednie pieczywo to podstawa naszej kanapki. Najlepszym wyborem będzie pieczywo ciemne. Zawiera ono witaminy z grupy B, magnez, potas oraz żelazo. Dzięki temu wpływa pozytywnie na samopoczucie dziecka. Ciemne pieczywo trawi się wolniej od białego. Pozwala to dostarczyć energię na znacznie dłuższy okres czasu. Dodatkowym atutem ciemnego pieczywa jest to, że dłużej zachowuje świeżość. Ciemne pieczywo, odpowiednio przechowywane, nadaje się do spożycia przez 6-7 dni

Czego nie jeść na śniadanie?
Czego nie jeść na śniadanie? [10 zdjęć]

Śniadanie często nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia, ale ciągle je pomijamy w związku z brakiem...

zobacz galerię

2. Kanapki dla dzieci – masło czy margaryna?

W przypadku przygotowywania kanapek dla dzieci, powinniśmy postawić na masło. Masło, czyli skondensowany tłuszcz mleczny, to ważny element żywienia naszych dzieci. Jest źródłem witaminy A wpływającej na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dostarcza także witaminy D, wzmacniającej kości. Masło zawiera również witaminę E, wspierającą układ krążenia.

3. Kanapki dla dzieci – główny składnik

Główne składniki, które mogą znaleźć się na kanapkach dzieci, to sery, wędliny lub ryby. Dostarczają białka oraz wielu cennych wartości odżywczych. Pamiętajmy jednak, by kanapek z rybą nie przygotowywać dzieciom do szkoły. Mięso rybne szybko się psuje i wydziela przykry zapach. W rozgrzanym tornistrze szkolnym kanapka szybko straci świeżość, mogąc spowodować zatrucie pokarmowe.

4. Warzywa w kanapce dla dzieci

Warzywa to także niezbędny składnik dziecięcych kanapek. Oprócz walorów smakowych wzbogacą kanapki o dodatkowe wartości odżywcze. Są źródłem witamin oraz błonnika. Najlepiej do kanapek wybierać warzywa sezonowe, dojrzewające w słońcu. Świetnym dodatkiem do dziecięcych kanapek będą pomidory, sałata, ogórki, rzodkiewki, papryka, szczypiorek lub rukola.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

5. Kanapki dla dzieci – przyprawy

Przyprawiając kanapki dla dzieci, unikajmy soli. Jeśli chcemy urozmaicić smak kanapek, możemy dodać świeże lub suszone zioła.

6. Atrakcyjne kanapki dla dzieci

Przygotowując dzieciom kanapki, warto zadbać o atrakcyjny wygląd posiłku. Do jedzenia zachęcą ułożone ze składników różnego rodzaju postacie, zwierzęta, wzory. Wykonanie takiego dania nie wymaga dużych umiejętności, a może skutecznie zachęcić dzieci do jedzenia. Wzory, jakie można układać to np. owieczki, krowy, rybki, pszczoły oraz wiele innych. Wszystko zależy jedynie od naszego czasu i kreatywności.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy