Trwa ładowanie...

Kantalupa - charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Avatar placeholder
09.04.2021 16:17
Kantalupa - charakterystyka, właściwości, zastosowanie
Kantalupa - charakterystyka, właściwości, zastosowanie (Shutterstock)

Kantalupa jest odmianą słodkiego i pełnego beta-karotenu melona, nazywanego też siatkowym. Jego gramatura sięga 1 kilograma, ma zieloną skórę z zewnątrz, a pomarańczowy miąższ wewnątrz. Posiada niesamowite właściwości. Warto z nich korzystać!

spis treści

1. Co to jest kantalupa

Owoce kantalupa pochodzą z dwóch kontynentów: Afryki i Azji, natomiast w Europie zaczęto jest uprawiać w miasteczku Cantalupo, położonego niedaleko Rzymu. W Europie uprawiany i znany od XV wieku. Jego właściwości znane były w czasach starożytnych.

Kantalupa należy do rodziny owoców dyniowatych, jego część jadalną stanowi owoc. Skóra kantalupy jest zielona, twarda i przypomina skorupę pełną bruzd i gródek, natomiast miąższ jest pomarańczowy, miękki i bardzo słodki, w przeciwieństwie do pozostałych odmian melonów, których smaki są raczej neutralne. Dojrzałego i idealnego melona kantalupa rozpoznamy po zapachu (musi być słodki i intensywny) oraz po ciężkości (gdy weźmiemy do ręki, to musi być cięższy, niż wydaje się gdy leży).

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
Kantalupa jest idealna na upały, ma dużo wody
Kantalupa jest idealna na upały, ma dużo wody (123RF)

Melon kantalupa zawiera w swoim składzie wiele wody, bardzo dużo potasu, witaminy A oraz witaminy C. Jest owocem niskokalorycznym, w 100 gramach znajdziemy jedynie 34 kalorie. Kantalupę trzeba spożyć dosyć szybko, gdyż jest owocem delikatnym i nietrwałym.

2. Właściwości kantalupy

Kantalupa jest bardzo zdrowym owocem, którego właściwości są nie do końca znane i doceniane. Dzięki temu, że jest niskokalorycznym produktem, to może być jedzony bez wyrzutów sumienia.

ZOBACZ TAKŻE:

Dzięki kantalupie i jej miąższowi dostarczymy swojemu organizmowi duże ilości beta - karotenu, który obniża niezdrowy cholesterol oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca.

Chroni nasz układ immunologiczny, który odpowiedzialny jest za obronę przed niebezpiecznymi infekcjami. Beta-karoten przyczynia się także do zatrzymywania chorób nowotworowych, niektórych partii ciała i organów (warg, płuc).

W kantalupie występują duże ilości potasu, który poprawia naszą pamięć i koncentrację. Zapobiega obrzękom stawów oraz wspomaga pracę serca. Potas obniża ciśnienie krwi oraz przyśpiesza przemianę materii.

Ta odmiana melona bogata jest w witaminę C, która wymiata z organizmu wolne rodniki, co pomaga cieszyć się młodszą i zdrowszą skórą przez dłuższy okres.

Właściwości gorzkiego melona
Właściwości gorzkiego melona [5 zdjęć]

Gorzki melon zawiera wiele składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Najbardziej znane

zobacz galerię

3. Do czego nadaje się kantalupa

Kantalupa doskonale pomaga w upalne dni, dostarcza nam dużo wody i jest bardzo orzeźwiającym owocem, jego słodki smak jest kolejnym jego atutem. Możemy dodawać kantalupę do dań i przekąsek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, nadając im wyjątkowego smaku. Będzie dobrym rozwiązaniem do deserów. Kantalupa sprawdzi się także jako główne źródło witamin w odżywczych koktajlach.

Melon kantalupa znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce, dodawany jest do kremów, które mają opóźniać procesy starzenia się skóry.

Kantalupa ma wiele cennych wartości odżywczych, warto korzystać z dobrodziejstw, które wynikają z jego spożycia. Ma w sobie bardzo dużo wody, przez co doskonale sprawdza się w upalne dni, pomaga w walce z wieloma chorobami. Korzystajmy z jego dużej ilości witamin zarówno latem, jak i zimą.

4. Ile kalorii ma surowy melon Kantalupa

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 177 g (1 szklanka, kulki)
Wartość energetyczna 34,0 kcal 60,2 kcal
Białko 0,84 g 1,49 g
Węglowodany 8,16 g 14,44 g
Cukier 7,86 g 13,91 g
Błonnik 0,90 g 1,59 g
Tłuszcz 0,19 g 0,34 g
Tłuszcze nasycone 0,05 g 0,09 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,00 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,08 g 0,14 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 36,7 mg 65,0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze