Kapuściane placuszki

Placki wegetariańskie mogą mieć wiele twarzy, ale łączy je jedno – ich przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Dlatego też przepisy wegetariańskie mają wielu zwolenników. Jednym z popularniejszych dań są kapuściane placuszki.

Składniki:

  • ziemniaki (80 dag),
  • kiszona kapusta (20 dag),
  • pęczek dymki,
  • 2 jaja,
  • 5 łyżek mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj ziemniaki i gotuj je w mundurkach przez około 20 minut. Ostudź je, obierz i rozdrobnij je w maszynce (możesz także przepuścić ziemniaki przez praskę). Posiekaj kiszoną kapustę, włóż ją do rondla, dodaj 2 łyżki masła, odrobinę kminku, niewielką ilość wody, a całość przez 10 minut podduszaj pod przykryciem. Na koniec odparuj nadmiar płynu. Obierz i posiekaj czosnek, to samo zrób z dymką. Użyj resztki masła do zeszklenia na patelni czosnku, dymki i szczypiorku. Do masy ziemniaczanej dodaj kapustę i dymkę z czosnkiem. Wbij jaja, wsyp przesianą mąkę, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj niewielkie placuszki o grubości jednego centymetra. Rozgrzej olej na patelni, układaj placuszki i smaż z obu stron, aż będą złociste. Podawaj je z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.

Kalorie 397,6 kcal
Białko 10,4 g
Tłuszcz 16,4 g
Cholesterol 114,8 mg
Węglowodany 56,8 g
Błonnik 5,2 g
Witamina C 38,1 mg
Witamina A 153,6 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!