Kapusta pekińska – pochodzenie, wartości odżywcze, sok, okłady, zastosowanie

Kapusta pekińska przywędrowała do Europy z Chin. Jest to niezwykle uniwersalne warzywo, które chętnie i często używane jest do przygotowywania potraw głównych, jak i sałatek. Dodatkowo kapusta pekińska posiada wiele wartości odżywczych.

Zobacz film: "Co się stanie, jeśli będziesz pić sok z kiszonej kapusty codziennie?"

1. Kapusta pekińska – pochodzenie

Kapusta pekińska pochodzi z Chin, gdzie była uprawiana już od V w. Europę podpiła dopiero w latach 30. XX wieku. Od razu została doceniona przez europejskich smakoszy i zagościła na stołach na dłużej. Na całym świecie doceniane były wartości odżywcze kapusty pekińskiej i jej wyjątkowy smak. W Polsce kapusta pekińska została uznana dopiero po upływie kolejnej dekady.

2. Kapusta pekińska – wartości odżywcze

Kapusta pekińska jest produktem niskokalorycznym, w 100 g tego produktu znajduje się jedynie 40 kcal. Kapusta pekińska zapewnia prawdziwy zastrzyk witaminy C. W kapuście pekińskiej znajduje się tyle samo witaminy C, ile w cytrynie czyli – 30-36 mg na 100 g. Dodatkowo w kapuście pekińskiej znajduje się witamina A, witaminy z grupy B, a także E, K, rutyna i beta-karoten.

Zawiera także bogactwo minerałów takich, jak: wapń, potas i magnez. Wewnętrzne liście kapusty pekińskiej posiadają najwięcej witaminy C, zaś zewnętrzne żelaza i kwasu foliowego.

Leczniczą substancją w kapuście pekińskiej są sole potasowe, siarka i witamina U, inaczej nazywana sulfonianem metioniny. Kapusta pekińska bardzo dobrze wpływa na wzrok, serce, układ kostno-stawowy, układ nerwowy i procesy trawienne. Wspomaga również pracę układu odpornościowego i pomaga w walce z przeziębieniami i infekcjami.

Kapusta pekińska to popularny składnik sałatek
Kapusta pekińska to popularny składnik sałatek (123rf)

3. Kapusta pekińska – sok

Sok z kapusty pekińskiej posiada wiele zdrowotnych właściwości. Sok z kapusty pekińskiej wzmacnia odporność organizmu, zwalcza obrzęki związane z nadmierną ilości płynów, a także pomaga w walce z anemią. Picie soku z kapusty pekińskiej jest polecane osobom ze wrzodami żołądka i problemami wątrobowymi.

Okłady z soku z kapusty pekińskiej bądź liści (podobnie jak z kapusty białej lub czerwonej) są polecane osobom ze zwichnięciami, bólami reumatycznymi i neurologicznymi. Wywar z gotowanej kapusty pekińskiej może poprawić wygląd skóry, parkoci i włosów. Płukanie gardła sokiem z kapusty pekińskiej oczyszcza jamę ustną, a także łagodzi stany zapalne.

Jak przejść na wegetarianizm?
Jak przejść na wegetarianizm? [15 zdjęć]

Coraz więcej osób ceni sobie właściwości diety wegetariańskiej. Rzeczywiście jest bardzo zdrowa. Zawiera...

zobacz galerię

4. Kapusta pekińska – okłady

Do przygotowania okładu z kapusty pekińskiej wystarczy kilka liści kapusty pekińskiej, które należy rozbić tłuczkiem. Następnie liście należy położyć na kaloryferze i odczekać kilka minut. Ciepłe okłady z kapusty pekińskiej należy przyłożyć do bolącego miejsca i obowiązać bandażem. Okład trzymamy na bolącym miejscu około 15 minut (aż straci ciepło). Taką kurację można powtarzać wielokrotnie.

Duża zawartość siarki w liściach kapusty pekińskiej sprawia, że używane są również w kosmetyce. Półgodzinny okład na twarzy zapewnia regeneracje i oczyszczenie skóry, poprawia krążenie, a także absorbuje tłuszcze z tkanki podskórnej.

Zobacz także

5. Kapusta pekińska – zastosowanie

Kapusta pekińska swoje miejsce najczęściej znajduje w menu kuchni wschodnio-azjatyckiej, głównie chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Kapusta pekińska w kuchni polskiej najczęściej stanowi składnik sałatek i surówek. Jest również bardzo często używanym składnikiem w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, w której jest składnikiem wielu dań głównych.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.