Karp duszony w porach

"Ryba wpływa na wszystko” jak głosi prozdrowotna kampania. Karp czyli jedna z ulubionych w Polsce ryb jak najbardziej tą tezę potwierdza. Mięso karpia poza łatwo przyswajalnym białkiem posiada w swoim składzie również cenne witaminy, takie jak: B1, B6, B12 oraz PP. Jest zarazem dobrym źródłem składników mineralnych : fosforu, potasu, selenu, cynku, żelaza, siarki i magnezu.

Składniki

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

  • 150 g chudego karpia,

  • 100 g porów,
  • masło,

  • listek laurowy,

  • pieprz ziołowy.



Sposób przygotowania

Pory umyć, oczyścić i pokroić na cienkie talarki. Połowę warzyw nasypać do rondelka, położyć rybę, popieprzyć i przykryć pozostałymi porami. Dodać ½ łyżeczki masła, ½ łyżeczki cukru i zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu przez około ½ godziny (w razie potrzeby wodę uzupełnić). Ugotowaną rybę przełożyć na talerz. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Potrawa zawiera mało soli.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 262,50 kcal
Białka 29,27 g
Tłuszcze 14,85 g
Cholesterol 129,80 mg
Węglowodany 5,77 g
Błonnik 2,70 g
Witamina C 21,70 mg
Witamina A 295,40 µg

Komentarz

Największym atutem karpia jest znaczna obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i to przy stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu całkowitego. Z kolei por obniża poziom złego cholesterolu. Wszystko to a także niewielka zawartość soli w tej potrawie sprawia, że możemy polecić ją osobom ze skłonnością do miażdżycy a nawet chorym na nadciśnienie. Kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie również na procesy myślowe i poprawę pamięci. Natomiast sposób przyrządzenia tej ryby – duszenie a nie smażenie czyni ją daniem lekkostrawnym. Idealna potrawa nawet dla osób starszych.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ryby
Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Ryba w winie

i pokrój na większe kawałki. W przygotowanym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Obtocz obficie w mieszance kawałki ryby

Ryby

Warzywna potrawka z łososiem

Wszelkie potrawy, które zawierają ryby są idealnym rozwiązaniem dla osób, które marzą o zdrowym odżywianiu. Łosoś jest jedną z najcenniejszych ryb (...) solą i pieprzem oraz posyp bazylią. Umyj filety z łososia i osusz papierowym ręcznikiem....

Ryby

Rybne kuleczki z halibuta

Potrawa zawierająca halibuta z całą pewnością jest przyjazna naszemu organizmowi, gdyż ta wyjątkowo smaczna ryba ma ogromne wartości odżywcze (...) pietruszki. Przygotowanie: Ryby umyj i pokrój na małe kawałki. Włóż...

Ryby

Łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem

Łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem

, oprószyć pieprzem, skropić octem z białego wina, polać oliwą z oliwek i odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć rybę z lodówki i ułożyć na grillu, na każdym (...) | 41 µg | Komentarz Potrawa ze względu na silne...

Ryby

Odchudzasz się? Zjedz sushi!

Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy (...) na witaminy i minerały! Dietetyczna ryba surowa Ryba,...

Ryby

Pyszny sposób na łososia (WIDEO)

Polacy wciąż jedzą stanowczo za mało ryb. Jednym z głównych powodów może być fakt, że po prostu nie wiemy, jak je przygotowywać, aby były smaczne i zachowały swoje wszystkie wartości odżywcze. Jedną z najzdrowszych ryb, które warto jeść regularnie...

Ryby

Ryba w papilotach (WIDEO)

kwasów tłuszczowych omega-3 chronią nasze serce i układ krwionośny. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby przynajmniej raz w tygodniu. Będzie doskonała (...) na obiad i kolację. Aby jednak ryba zachowała swoje wszystkie...