Kasza jaglana na mleku - na czym ją gotować, jak gotować, przykładowe przepisy

Kasza jaglana od kilku lat robi furorę na naszych talerzach. Podajemy ją w różnych postaciach, o różnych porach dnia i w zupełnie dowolnym akompaniamencie. Doskonale sprawdza się zarówno jako farsz, jak i jako dodatek do dania. Oprócz swojej uniwersalności, kasza jaglana zachwyca także wartościami odżywczymi. 100g ugotowanego produktu dostarcza naszemu organizmowi 99 kcal, których źródłem są 3g białka, 0,8g tłuszczu, 20,5g węglowodanów i 0,9g błonnika.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

spis treści

1. Kasza jaglana na mleku - na czym ją gotować?

Dla tych, którzy jeszcze tego nie wiedzą – warto włączyć kaszę jaglaną do swojej diety, szczególnie że może ona stanowić doskonałą bazę do deserów. W tym przypadku szczególnie zaleca się kaszę jaglaną gotowaną na mleku. Warto wybierać mleko chude, aby minimalizować ilość spożywanych tłuszczów zwierzęcych. W ten sposób ugotowana kasza sama w sobie staje się słodka i może stanowić idealną podstawę śniadania czy podwieczorku.

Kasza jaglana to doskonałe źródło białka
Kasza jaglana to doskonałe źródło białka (123RF)

Kasza jaglana może być gotowana zarówno na mleku krowim, jak i na jednym z wegańskich zamienników – mleku owsianym, ryżowym czy migdałowym. Warto wtedy pamiętać, żeby dosłodzić kaszę podczas gotowania lub wybrać mleko słodzone, jeśli oczekujemy słodkiego efektu. Dobrym substytutem mleka krowiego może być mleczko kokosowe, które za to warto wymieszać z wodą, aby przygotowana kasza jaglana na mleku nie wyszła zbyt mdła.

2. Kasza jaglana na mleku - jak gotować?

Kasza jaglana gotowana na mleku nie jest trudna do przygotowania. Przed rozpoczęciem gotowania, warto przepłukać ją wodą, a następnie wsypać do garnka. Szklankę kaszy zalewamy 2 szklankami mleka, a następnie mieszamy. Przykrywamy kaszę i zmniejszamy ogień, pozwalając zagotować się potrawie. Palnik powinien jedynie się tlić, zaś w przypadku kuchenek elektrycznych, warto wybrać prawie najniższy tryb grzania (1 lub 2). Pozwalamy swobodnie gotować się kaszy, dając jej około 12 minut. Dzięki pokrywce kasza doskonale wchłonie mleko, zaś obecność pary wodnej nie dopuści do przywierania.

Poznaj naturalne eliksiry, które zapewnią ci zdrowie i piękno
Poznaj naturalne eliksiry, które zapewnią ci zdrowie i piękno [7 zdjęć]

Dbając o urodę i zdrowie, często stosujemy balsamy, kremy, a nawet masła i sorbety na każdą część ciała....

zobacz galerię

3. Kasza jaglana na mleku – przykładowe przepisy

Kasza jaglana na mleku z karmelizowanym jabłkiem Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na mleku;

  • 1 duże jabłko;

  • 3 łyżki cukru trzcinowego;

  • 2-3 łyżki wody;

  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie);

  • cynamon.

Na patelni mieszamy cukier z wodą i pozwalamy mu się rozpuścić. W razie potrzeby można dodać łyżeczkę masła. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie wrzucamy pokrojone jabłko na patelnię i obtaczamy w karmelu. Wszystko doprawiamy niewielką ilością cynamonu do smaku. Trzymamy na patelni przez kilka minut na małym ogniu, dodając niewielkie ilości wody w razie potrzeby. Kiedy kawałki jabłka staną się miękkie, pozwalamy im ostygnąć. Podajemy z przygotowaną wcześniej kaszą jaglaną na mleku.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Kasza jaglana na mleku z sosem żurawinowo-malinowym Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej na mleku;

  • 1 szklanka żurawiny;

  • ½ szklanki malin;

  • łyżki cukru trzcinowego;

  • 1 łyżka masła.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy żurawinę i maliny. Następnie dosypujemy cukier i mieszamy, czekając aż owoce zmienią się w spójną masę. Doprowadzamy zawartość garna do gotowania, a następnie trzymamy na małym ogniu około 5 minut. Przygotowaną wcześniej kaszę jaglaną na mleku podajemy z sosem żurawinowo-malinowym, najlepiej na gorąco.

Kasza jaglana na mleku ze śliwkami i bakaliami Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej na mleku;

  • 2 łyżki cukru trzcinowego;

  • 2 śliwki;

  • orzechy włoskie;

  • rodzynki;

  • 3 łyżki wody;

  • cynamon.

Śliwki kroimy na niewielkie kawałeczki, wrzucamy do garnka i dolewamy wodę. Pozwalamy, aby owoce zmiękły i dodajemy cukier i cynamon do smaku. Po 2-3 minutach nakładamy śliwki na przygotowaną wcześniej kaszę jaglaną na mleku i posypujemy bakaliami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy