Kasza jaglana na słodko – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, sposób przyrządzenia

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych, ale i najzdrowszych kasz. Współcześnie kasza jaglana na słodko czy przyrządzana w inny sposób jest niedoceniana w naszych kuchniach, co działa na niekorzyść dla nas, ponieważ kasza tego rodzaju ma w sobie wiele wartości leczniczych i odżywczych. Kasza jaglana na słodko powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie nie tylko osób, które chcą zredukować tkankę tłuszczową.

Kasza jaglana na słodko – wartości odżywcze

Kasza jaglana na słodko czy na słono idealnie się komponuje z wieloma daniami. Jagły jest to najstarsza kasza pozyskiwana z nasion prosa. Jej wartości odżywcze porównywane są do kaszy gryczanej. Kasza jaglana na słodko czy doprawiona w inny sposób ma małą dawkę skrobi, ale za to dużo białka, które jest łatwo przyswajalne. Kasza jaglana na słodko to również źródło witamin przykładowo witamin z grupy B, dodatkowo zawiera miedź i żelazo.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Wiele osób, które są na diecie odchudzającej zastanawiają się czy kasza jaglana na słodko powinna być elementem ich diety. Kasza jaglana podobnie jak inne kasze jest kaloryczna, jedna porcja to około 350 kalorii, ma też wysoki indeks glikemiczny, czyli bardzo szybko podnosi cukier we krwi.

Dlatego kasza jaglana nie może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę. Jednak osoby, które są na diecie nie powinny z niej całkowicie rezygnować, ponieważ usprawnia przemianę materii.

Kasza jaglana na słodko, słono tak jak kasza gryczana działa zasadotwórczo, dlatego pełni dużą rolę w budowaniu równowagi zasadowo – kwasowej w całym organizmie.

Kasza jaglana na słodko – właściwości lecznicze

Kasza jaglana na słodko zawiera również krzemionkę, która działa pozytywnie na paznokcie, skórę i włosy. Krzem odgrywa bardzo dużą rolę, jeśli chodzi o kości ich mineralizację, a więc profilaktyka w ich odwapnianiu. Inne właściwości kaszy jaglanej na słodko to także duża zawartość witaminy E, lecytyny, która nie tylko wpływa na koncentrację, pamięć, ale też wyrównuje poziom cholesterolu we krwi. Kasza jaglana na słodko i pod inną postacią zalecana jest osobom, które pracują intensywnie umysłowo.

Kasza jaglana na słodko – sposób przyrządzenia

Kasza jaglana może być dodatkiem do dań o różnorodnym smaku np. będzie pasowała do mięs, ale też do dań słodkich. Jednak należy wiedzieć, jak przygotować kaszę jaglaną, ponieważ może zdarzyć się, że po ugotowaniu ma gorzki smak, który zepsuje smak całego dania. Kasza nie będzie gorzka, jeśli przed ugotowaniem zostanie przelana najpierw zimną, a następnie gorącą wodą.

Kasze, które królują na polskich stołach

Kasza to jeden z głównych składników kuchni wegańskiej. Ale coraz częściej goszczą na naszych stołach. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i zawartość...

Kasza jaglana na słodko będzie miała właściwy smak, jeśli zostanie wrzucona do wrzątku na chwilę przed właściwym gotowaniem. Niektórzy, aby pozbyć się delikatnej goryczy, zostawiają kaszę w wodzie z niewielką ilością soku z cytryny. Kasza jaglana może być gotowana na dwa sposoby wszystko zależy od gustu osoby przygotowującej danie, jeden sposób to kasza zrobiona na sypko, a drugi sposób to kasza w formie kleistej.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka....

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...