Kasza jaglana na śniadanie - dlaczego warto ją jeść, na słodko, z warzywami

Kasza jaglana to świetny posiłek w sam raz na początek dnia. Kasza jaglana na śniadanie to doskonały pomysł dla osób chcących dbać o zdrowie, ponieważ kasza jaglana zawiera wiele cennych składników odżywczych, których nie znajdziemy w takiej kombinacji w innych produktach naturalnych. Spożywanie kaszy jaglanej na śniadanie powinni rozważyć także osoby prowadzące aktywny tryb życia i ćwiczące na siłowni, ponieważ jest ona źródłem naturalnej energii i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego.

Zobacz film: "Dobroczynne właściwości kaszy"

Kasza jaglana na śniadanie - dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana na śniadanie nie jest standardowym posiłkiem, zazwyczaj kaszę jaglaną spożywamy na obiad, jako dodatek do mięs, ryb lub warzyw. Zastępuje ona często ziemniaki, ryż lub makaron, ponieważ niektóre gatunki tych produktów mogą zawierać wiele kalorii nie dostarczając przy tym organizmowi dużej dawki cennych składników odżywczych.

To, że kaszy jaglanej nie spożywa się zazwyczaj na śniadanie, nie oznacza, że nie możemy zacząć tego robić. Kasza jaglana ma pyszny, delikatny smak, który doskonale wpasuje się w różne rodzaje śniadań i dostarczy nam doskonałą porcję naturalnej energii oraz potrzebnych składników odżywczych na sam początek dnia.

Osoby lubiące ciepłe śniadania również powinny rozważyć kaszę jaglaną na śniadanie. Przygotowanie kaszy jaglanej na śniadanie nie trwa długo - w około dwadzieścia minut będziemy w stanie przygotować ciepły, sycący posiłek.

Błędy żywieniowe, które popełniasz podczas śniadania

Jeżeli sądzisz, że wypicie szklanki soku pomarańczowego jest dobrym wyborem na śniadanie – zastanów się, gdyż wiele soków dostępnych w sklepie zawiera...

Kasza jaglana na śniadanie - na słodko

Do przygotowania kaszy jaglanej na śniadanie potrzebować będziemy

Aby przygotować to śniadanie zagotowujemy mleko i dodajemy do niego przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Po wrzuceniu kaszy jaglanej do mleka zmniejszamy ogień i podgrzewamy kaszę przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Kroimy śliwki w ćwiartki, pestki wyrzucamy. Na sam koniec do kaszy dodajemy miód oraz płatki migdałów i mieszamy. Wykładamy na talerz i układamy na nim śliwki. Możemy dodać cukru lub cynamonu jeśli chcemy, żeby smak kaszy jaglanej na śniadanie był słodszy.

Kasza jaglana na śniadanie - z warzywami

Kaszę jaglaną na śniadanie możemy spożywać również z warzywami. Do wykonania takiego śniadania potrzebować będziemy jednego woreczka kaszy jaglanej (100 gramów), olej roślinny, oraz warzywa takie jak pomidory, rzodkiewka, świeży ogórek, papryka, pietruszka lub awokado.

Wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z pokrojonymi w kostkę warzywami, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. W ten sposób otrzymujemy pyszną sałatkę z warzyw z dodatkiem kaszy jaglanej, która idealnie nadaje się na rozpoczęcie dnia z porcją wspaniałych witamin i białka.

Kasza jaglana na śniadanie to doskonała propozycja. Przepisy na kaszę jaglaną na śniadanie możemy dowolnie modyfikować, ponieważ kasza jaglana ze względu na swój delikatny smak doskonale łączy się z innymi smakami. Zamiast śliwek dodać możemy inne owoce, a także eksperymentować z różnymi przyprawami i rodzajami mleka.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka....

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...