Kasza pęczak – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

Kasza pęczak, tak samo jak i inne kasze, zawiera wiele składników prozdrowotnych i wartości odżywczych. Przez wiele osób kasza pęczak jest niedoceniana i rzadko gości na naszych stołach. Szkoda, bo równie łatwo ją ugotować jak ryż, a podana z sosem czy warzywami smakuje wyśmienicie.

Kasza pęczak – charakterystyka

Kasza jęczmienna pozyskiwana jest z ziaren jęczmienia. Wyróżniamy jej trzy rodzaje: kaszę pęczak, łamaną i perłową. Perłowa kasza ma postać grubych łusek, natomiast kasza łamana pozyskiwana jest z rozdrobnionych ziaren pęczaku. Pęczak z kolei jest kaszą jęczmienną z największą zawartością minerałów i witamin.

Zobacz film: "Zanim zaczniesz odchudzanie"

Z tego rodzaju kaszy powinni zrezygnować jedynie chorzy na celiakię - zawiera gluten.

Kaszę pęczak gotuje się bardzo łatwo. Torebkę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Kasza pęczak – witaminy, minerały i wartości odżywcze

Kasza pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także stanowi skarbnicę głównie witamin z grupy B, witamin E, pewną ilość witaminy K oraz folianów, a także minerałów: magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi.

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy...

Kasza pęczak – właściwości zdrowotne

Dzięki dużej zawartości błonnika spożywanie kaszy pęczak wpływa na wspomaganie odchudzania, a także obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa perystaltykę jelit. Zapobiega zaparciom, wzdęciom oraz bólom brzucha.

Witamina K odpowiada za pracę układu krwionośnego oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Ma również wpływ na zmniejszenie ryzyka powstawania żylaków, krwiaków i zakrzepów. Spożywanie kaszy pęczak wzmacnia także śledzionę, trzustkę, jelita i żołądek.

Ponadto kasza jest moczopędna oraz sprawdza się przy biegunkach czy zaparciach.

Podawana i jedzona w postaci zupy jest skutecznym lekiem na obniżenie gorączki. Dzięki zawartości witamin z grupy B wzmacnia układ nerwowy. Zaleca się spożywanie pęczaku młodym matkom, ponieważ wspomaga laktację.

Kasza pęczak posiada także działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Dzięki obecności witaminy PP poprawia też wygląd skóry, pomaga w walce z kłopotami z cerą.

Kasza pęczak – zastosowanie w kuchni

Kasza pęczak idealnie sprawdzi się do sosów grzybowych czy mięsnych, gulaszów, zapiekanek. Może stać się pysznym farszem do gołąbków czy warzyw (papryka, cukinia) - wystarczy dodać przyprawy i mięso mielone.

Kasza pęczak sprawdza się także jako dodatek do zupy pomidorowej, grzybowej oraz wszelkiego rodzaju zup kremów. Tradycyjne risotto możemy zamienić na kaszotto. Jest doskonałym dodatkiem do placków i kotletów.  Kasza pęczak wybornie smakuje z grzybami leśnymi, a także w sałatkach.

Komentarze (14)
~zniesmaczona
~zniesmaczona 7 miesięcy temu

Gotowanie kasz,ryżu....w foliowych torebkach to dopiero jest zdrowe.......!!!!!!!! Nasze babcie i matki gotowały normalnie.długo. Ale w dzisiejszych czasach wszystko trzeba robić szybko,jeść przetworzone żarełko itd......Brak słów

Odpowiedz
~kormoran
~kormoran 7 miesięcy temu

@~ry(d)zyk1: Znów się nałykałeś jakiegoś ulubionego przysmaka ? Toć tylko dla niektórych ryb lądowych to delikates. Ja jeszcze żadnej wodnej ryby nie spotkałem na polu uprawnym czy w jakimś sklepie w kolejce po to coś.

Odpowiedz
~Belfegor
~Belfegor 7 miesięcy temu

Pęczak jest rzeczywiście zdrowy, ale nie demonizujmy sprawy cholesterolu. To nie cholesterol jest przyczyną miażdżycy! Za to zbyt niski jego poziom szkodzi: pogarsza pamięć i działanie systemu nerwowego, obniża odporność, u mężczyzn pogarsza potencję itd.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka....

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...