Kasza pęczak – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

Kasza pęczak, tak samo jak i inne kasze, zawiera wiele składników prozdrowotnych i wartości odżywczych. Przez wiele osób kasza pęczak jest niedoceniana i rzadko gości na naszych stołach. Szkoda, bo równie łatwo ją ugotować jak ryż, a podana z sosem czy warzywami smakuje wyśmienicie.

1. Kasza pęczak – charakterystyka

Kasza jęczmienna pozyskiwana jest z ziaren jęczmienia. Wyróżniamy jej trzy rodzaje: kaszę pęczak, łamaną i perłową. Perłowa kasza ma postać grubych łusek, natomiast kasza łamana pozyskiwana jest z rozdrobnionych ziaren pęczaku. Pęczak z kolei jest kaszą jęczmienną z największą zawartością minerałów i witamin.

Z tego rodzaju kaszy powinni zrezygnować jedynie chorzy na celiakię - zawiera gluten.

Zobacz film: "Zanim zaczniesz odchudzanie"

Kaszę pęczak gotuje się bardzo łatwo. Torebkę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Kasza pęczak dobrze łączy się z sałatkami
Kasza pęczak dobrze łączy się z sałatkami

2. Kasza pęczak – witaminy, minerały i wartości odżywcze

Kasza pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także stanowi skarbnicę głównie witamin z grupy B, witamin E, pewną ilość witaminy K oraz folianów, a także minerałów: magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi.

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm
Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm [6 zdjęć]

Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez)...

zobacz galerię

3. Kasza pęczak – właściwości zdrowotne

Dzięki dużej zawartości błonnika spożywanie kaszy pęczak wpływa na wspomaganie odchudzania, a także obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa perystaltykę jelit. Zapobiega zaparciom, wzdęciom oraz bólom brzucha.

Witamina K odpowiada za pracę układu krwionośnego oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Ma również wpływ na zmniejszenie ryzyka powstawania żylaków, krwiaków i zakrzepów. Spożywanie kaszy pęczak wzmacnia także śledzionę, trzustkę, jelita i żołądek.

Ponadto kasza jest moczopędna oraz sprawdza się przy biegunkach czy zaparciach.

Podawana i jedzona w postaci zupy jest skutecznym lekiem na obniżenie gorączki. Dzięki zawartości witamin z grupy B wzmacnia układ nerwowy. Zaleca się spożywanie pęczaku młodym matkom, ponieważ wspomaga laktację.

Kasza pęczak posiada także działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Dzięki obecności witaminy PP poprawia też wygląd skóry, pomaga w walce z kłopotami z cerą.

Zobacz także:

4. Kasza pęczak – zastosowanie w kuchni

Kasza pęczak idealnie sprawdzi się do sosów grzybowych czy mięsnych, gulaszów, zapiekanek. Może stać się pysznym farszem do gołąbków czy warzyw (papryka, cukinia) - wystarczy dodać przyprawy i mięso mielone.

Kasza pęczak sprawdza się także jako dodatek do zupy pomidorowej, grzybowej oraz wszelkiego rodzaju zup kremów. Tradycyjne risotto możemy zamienić na kaszotto. Jest doskonałym dodatkiem do placków i kotletów.  Kasza pęczak wybornie smakuje z grzybami leśnymi, a także w sałatkach.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!