Kaszanka – skład, wartości odżywcze, kalorie

Kaszanka jest niezwykle popularnym produktem mięsnym w Polsce. Przez wiele osób niedoceniane są prozdrowotne właściwości kaszanki. Dlaczego warto przekonać się do jedzenia kaszanki? A kto powinien ograniczyć ją w swoim menu?

1. Kaszanka – skład

Kaszanka należy do grupy wędlin podrobowych, czyli przetworów wyprodukowanych z solonych bądź peklowanych podrobów, mięsa i tłuszczu, najczęściej w naturalnych osłonkach. Najczęściej dostępne są kaszanka parzona, kaszanka pieczona lub kaszanka wędzona.

Kaszanka składa się głównie z podrobów, czyli wątroby, płuc, skóry wieprzowej, a także krwi wieprzowej tłuszczu i kaszy jęczmiennej bądź kaszy gryczanej. Dodatkowo jest doprawiona cebulą, czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim i majerankiem. Ze względu na swój nieskomplikowany skład w sklepach dostępna jest w niskich cenach. W sklepach warto kupować kaszankę najlepszej jakości, najczęściej polecana jest jednak swojska kaszanka gryczana.

Zobacz film: "Mięso ekologiczne"

W zależności od regionu, w którym jest wytwarzana, kaszanka może nieco różnić się składem, kształtem, długością i grubością. Może być również inaczej nazywana. Na Śląsku kaszanka nazywana jest „krupniokiem”. W 2016 roku „krupniok” został wprowadzony do systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych, czyli system ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej, który na celu ma chronić nazewnictwo i autentyczność produktów.

Kaszanka
Kaszanka (123rf)

2. Kaszanka – wartości odżywcze

Kaszanka to jeden z najmniej przetworzonych produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Kaszanka, dzięki znajdującej się w składzie kaszy dostarcza dużą ilość błonnika, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak fosfor, miedź i potas.

Ponadto najczęściej używana w produkcji kaszanki kasza gryczana posiada właściwości odkwaszające organizm, obniża ciśnienie krwi, pomaga w niedokrwistości dzięki dużej zawartości witaminy E i kwasu foliowego, a także nie zawiera glutenu. Zawartość krwi i podrobów w kaszance sprawia, że staje się ona niezwykle odżywcza, a także bogata w żelazo, wapń, cynk i miedź i witaminę A, witaminę D i witaminę K.

Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?
Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka? [5 zdjęć]

Pytanie o najzdrowszy rodzaj mięsa stawiają sobie nie tylko konsumenci, ale także dietetycy. I choć zdania...

zobacz galerię

Przez dużą zawartość żelaza, białka i witaminy C kaszanka jest polecana kobietom, które przechodzą obfite miesiączki, a także osobom z anemią. Kaszanka nie jest polecana osobom z dużym cholesterolem, ponieważ zawiera duże ilości tego składnika pokarmowego.

Ze względu na dużą zawartość puryn kaszanki nie powinny spożywać osoby z dną moczanową, ponieważ związki te mogą ulec rozkładowi do kwasu moczowego. Kobiety w ciąży również powinny ograniczyć spożywanie kaszanki, ze względu na dużą ilość witaminy A, której nadmiar może powodować wady rozwojowe u dziecka.

Zobacz także

3. Kaszanka – kalorie

W typowej wiejskiej kaszance w 100 g znajduje się około 200 kalorii. W tym znajduje się 12,3 g tłuszczu, 8,8 g węglowodanów oraz 13, 9 g białka. Kaszanki dostępne w sklepach w 100 g najczęściej posiadają 391 kcal, 14,4 g białka, 1,4 g węglowodanów, 34,5 g tłuszczu, 88,8 mg cholesterolu i 0,2 g błonnika.

Kaloryczność kaszanki wzrasta ze sposobem jej sposobem przyrządzenia. Najwięcej kalorii będzie posiadała kaszanka smażona. Ostatnio jednak największa popularnością cieszy się kaszanka z grilla. Zaleca się również, by unikać dodatków, takich jak sosy i ketchup, ponieważ zawierają duże ilości cukru i są produkty wysokokaloryczne. Zamiast tego kaszankę można podać ze świeżymi warzywami bądź surówką.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy