Kasztany jadalne – właściwości, uprawa, zastosowanie, opinie

Kasztan kojarzy nam się z twardymi, brązowymi orzechami umieszczonymi w zielonych, pokrytych kolcami skorupach. Tymczasem kasztany występują również w odmianie jadalnej, którą można wykorzystać w przemyśle spożywczym lub w medycynie. W poniższym artykule postaramy przyjrzeć się bliżej kasztanom jadalnym poznając ich pochodzenie, właściwości oraz zastosowanie.

Zobacz film: "Jadalne kasztany - właściwości"

1. Kasztany jadalne – właściwości

Kasztany jadalne to roślina występująca w formie drzewa o maksymalnej wysokości do 35 metrów. Jego pień pokrywa brunatna kora. Kasztany jadalne zostały rozpowszechnione przez Rzymian, którzy spowodowali że roślina występuje obecnie w basenie Morza Śródziemnego w Azji Mniejszej i na Kaukazie. W Polsce kasztanowiec jest drzewem popularnym, występującym przeważnie w odmianie pospolitej.

Najbardziej rozpoznawalną częścią kasztana jest jego owoc zwany prawidłowo orzechem. Okrywa go zielona kopuła pokryta gęstymi, ostrymi kolcami. Orzech kasztana pokryty jest cienką, brązową, błyszczącą skórką. Kasztany jadalne dojrzewają późną jesienią, tj. na przełomie października i listopada.

Najlepsze i najgorsze orzechy dla zdrowia
Najlepsze i najgorsze orzechy dla zdrowia [6 zdjęć]

Włoskie, laskowe, ziemne, migdały, pistacje… Orzechy pełne są zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych...

zobacz galerię

2. Kasztany jadalne – uprawa

Uprawa kasztanów jadalnych nie jest wymagająca. Należy jednak pamiętać o kilku podstawowych cechach rośliny. Wytwarza ona długi korzeń palowy i preferuje gleby gliniaste. Klimat środkowoeuropejski występujący w Polsce jest dla kasztanów jadalnych dość surowy. Kasztan jadalny przyjmuje wielopniowe krzaczaste formy. Im dalej na zachód tym częściej można spotkać drzewiaste okazy, które wydają owoce.

Kasztan jadalny dobrze radzi sobie z suszą oraz zanieczyszczeniami powietrza. Zimą warto szczególnie młode okazy okrywać przed mrozem, gdyż kasztan nie jest do końca mrozoodporny. Kasztan jadalny nie ma szczególnych wymagań, a jego uprawa nie jest zajmująca.

3. Kasztany jadalne – zastosowanie

Zastosowanie kasztanów jadalnych jest naprawdę olbrzymie. Jet wykorzystywany między innymi w medycynie. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi zaburzenia trawienia, leczy krwiaki i odmrożenia. Ponadto działa przeciw obrzękom i [żylakom],(https://portal.abczdrowie.pl/zylaki) a do tego zwalcza cellulit.

Kasztany jadalne posiadają wiele wartościowych dla zdrowia substancji. Wykorzystuje się je do produkcji środków leczniczych i kosmetycznych. Zarówno białe kwiaty kasztanowca, jak i jego kora, liście, owoce i nasiona, zawierają wiele cennych składników, a wśród nich flawonoidy, fenolokwasy, saponiny triterpenowe, cukry, skrobię i związki mineralne, które są źródłem zdrowia i urody.

Kasztan jadalny wpływa pozytywnie na przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, co sprawia, że znajduje zastosowanie w leczeniu zakrzepowego zapalenia krwi, hemoroidów, zastojów żylnych oraz innych schorzeń wywołujących ból, skurcze mięśni czy mrowienie ciała.

6 mało znanych faktów o orzechach
6 mało znanych faktów o orzechach [9 zdjęć]

Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników...

zobacz galerię

Wyciągi z kasztanowca poprawiają napięcie skóry, usuwają toksyny z tkanki podskórnej i zwężają pory, dzięki czemu pomagają zwalczyć cellulit.

Dodatkowo kasztany jadalne mogą posłużyć jako produkt do produkcji nalewek oraz preparatów ułatwiających trawienie. Dzięki spożywaniu zmielonych kasztanów można zmniejszyć ilość problemów trawiennych. Kasztan jadalny działa na przewód pokarmowy przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i rozkurczowo. Usprawnia pracę jelit i niweluje problemy trawienne. Ponadto regenerująco działa na wątrobę i śledzionę.

Orzechy kasztana są naturalnymi odpromiennikami, a swoje właściwości neutralizacji szkodliwych substancji zachowują do miesiąca. Wiele osób trzyma je przy urządzeniach elektronicznych – telewizorach, komputerach, mikrofalówkach, a także telefonach komórkowych, ponieważ pochłaniają szkodliwe dla nas promieniowanie elektromagnetyczne.

Zobacz także:

4. Kasztany jadalne – opinie

W Polsce produkty z kasztanów nie są tak popularne jak w innych krajach. Nie stosuje się go również w kuchni. Jest traktowany raczej jako ciekawostka i rzadko znajdziemy go w kuchni. Dlatego opinie o kasztanach jadalnych są nieliczne i opisują doświadczenia osób, które się z nimi spotkały. Są to zazwyczaj opinie pozbawione krytyki i bardzo wyważone.

Znacznie częściej można przeczytać opinie dotyczące kosmetyków z kasztanów. Te są na ogół pozytywne, chociaż nie brakuje narzekań na cenę preparatów do produkcji których użyto kasztanów.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy