Katar, kaszel – mimo pięknej pogody coraz więcej osób narzeka na jesienne przeziębienie. Choć trudno w to uwierzyć są pewne plusy
Przeziębienie pomaga "oswoić" część bakterii, które dostają się do naszego organizmu. Naukowcy odkryli wyjątkowe właściwości śluzu, który zalega m.in. w naszym nosie. Ich zdaniem dzięki zawartości glikenowego komponentu może pomóc w stłumieniu wrogiego działania bakterii. To dzięki niemu wiele bakterii nie rozwija w organizmie "pełnej mocy".
1. Wydzielina śluzowa obecna w nosie podczas kataru zawiera mucyny
Męczący katar i kaszel, poczucie ciągłego "zatkania" i guli w gardle. Jednym słowem przeziębienie w pełnej wersji. W świetle najnowszych badań uciążliwy śluz ma pewne wyjątkowe właściwości, z których niewielu z nas zdaje sobie sprawę. Zespół naukowców skupił się na analizie właściwości mucyn, czyli jednego z głównych składników śluzu obecnego w ślinie i wyścielającego błony śluzowe żołądka.
"Śluz zaczął mnie mocno interesować, bo choć wypełnia tak istotną funkcję, mało kto poświęca mu uwagę" – wyjaśnia biofizyk Katharina Ribbeck z Massachusetts Institute of Technology. - To nawilżacz dla naszego przełyku, warstwa ochronna dla ścianek żołądka i wnętrza nosa oraz pomocna dłoń wyciągnięta w kierunku plemników próbujących przedostać się przez szyjkę macicy" – dodaje ekspertka.
Na podstawie badań naukowcy obalili panującą dotychczas opinię, że śluz łapie i eliminuje mikroby. Podczas badań zaobserwowali, że bakterie uwięzione w śluzie czuły się świetnie.
"Wsadziliśmy je do śluzu i wcale nie czuły się tam specjalnie uwięzione, zamiast tego pływały sobie w nim samotnie niczym plankton w wodzie" – opowiada jedna z autorek badania.
To wskazało grupie badaczy nowy trop. Ich zdaniem śluz może funkcjonować jak tymczasowa baza, w którym przebywają w pierwszym etapie różne bakterie. Uważają, że śluz oswaja "niechcianych intruzów". Ribbeck podkreśla, że dzięki rozpoznaniu układu charakterystycznego dla danego organizmu osadzone w nim bakterie przechodzą "reedukację", przez co stają się mniej szkodliwe dla swojego gospodarza.
2. Mucyny obecne w śluzie zmniejszają chorobotwóczość bakterii
Naukowcy zwrócili uwagę przede wszystkim na właściwości mucyn, które m.in. zapobiegają łączeniu się bakterii w większe skupiska.
"To długie łańcuchy molekularne wypełnione cukrami. Przypominają trochę takie szczotki do butelek, tylko w miejsce włosków są molekuły cukru" – wyjaśnia biofizyk.
Zespół dr Ribbeck odkrył wyjątkową właściwość mucyn, które dzięki zawartości cukrów pomagają w "stłumieniu wrogich działań bakterii". Podczas testów dzięki mucynom udało się m.in. wyleczyć ranę u laboratoryjnej świni. Co więcej, ze wzlędu na cukrowy komponent pod wpływem długotrwałego działania mucyn bakterie zmniejszały swoją chorobotwórczość.
"Ten składnik śluzu blokuje agresywność wobec innych mikrobów, wydzielaniem toksyn, komunikację z innymi komórkami oraz gromadzenie się w skupiska" – podkreślają autorzy badania.
Naukowcy uważają, że ich odkrycie daje duże nadzieje. Być może zawarte w śluzie cukry mogłyby w przyszłości pomóc w przypadku leczenia zakażeń bakteriami lokoopornymi, w których przestają być skuteczne stosowane do tej pory antybiotyki.
Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Nature Microbiology".
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.