Kawa i herbata z dodatkami mogą przyczyniać się do nadwagi
Liczne badania udokumentowały potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy, takie jak zapobieganie demencji, chorobom serca i licznym nowotworom. Jednak, jak wynika z nowej analizy, słodząc ten napój, ograniczamy jego profilaktyczne właściwości.
1. Cukier i śmietanka to najczęstsze dodatki
Analiza zwyczajów prawie 20 000 osób dorosłych wskazuje, że około 2/3 ludzi pijących kawę i 1/3 preferujących herbatę dodaje do filiżanki cukier, śmietanę, aromatyzowane syropy i inne substancje o wysokiej kaloryczności.
Współautor badania, prof. Ruopeng An z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign, obliczył, jak dodatki te podnoszą dzienne spożycie kalorii. Naukowcy przedstawili swoje wyniki w czasopiśmie „Public Health”.
Według zaleceń żywieniowych mężczyźni w wieku od 18 do 55 lat, którzy są umiarkowanie aktywni fizycznie, powinni spożywać około 2 600-2 800 kalorii dziennie, podczas gdy umiarkowanie aktywne kobiety w tym samym wieku powinny dostarczać ich 2 000-2 200.
Brak równowagi energetycznej, czyli sytuacja, gdy spożywamy więcej kalorii niż spalamy, może prowadzić do nadwagi i otyłości.
Wytyczne żywieniowe uwzględniają kawę i herbatę jako elementy zdrowej diety, jednak zaznaczają, że kalorie pochodzące z dodatków, takich jak cukier czy śmietanka, powinny być uwzględniane w dziennym bilansie kalorycznym.
"W przeciwieństwie do innych popularnych napojów, w tym alkoholu i produktów gazowanych, które są zwykle spożywane bez dodatków, wiele osób woli pić kawę i herbatę ze słodzikiem i śmietanką. Te dodatki to przeważnie bomby kaloryczne i tłuszczowe, ubogie w wartości odżywcze" - zauważają autorzy badania.
2. Kilkadziesiąt kalorii więcej każdego dnia
Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące 13 185 osób dorosłych, które piły kawę i 6 215 spożywających herbatę w ciągu 24 godzin przed badaniem.
Wyniki wskazują, że 51,4 proc. badanych spożyło tego dnia co najmniej jedną kawę, a 25,8 proc. - herbatę. 67,5 proc. wielbicieli pierwszego napoju i 33,4 proc. drugiego wypiło go z dodatkami.
Kawosze preferowali cukier, śmietanę lub ich substytuty oraz mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Z kolei wśród pijących herbatę najpopularniejsze były: cukier, jego zamienniki, miód oraz mleko o obniżonej zawartości tłuszczu.
Następnie naukowcy sprawdzili, ile dodatkowych kalorii wnosiły te wzbogacacze smaku. Zespół odkrył, że w porównaniu z dorosłymi, którzy pili czarną kawę, ci, którzy stosowali środki słodzące, śmietankę i inne dodatki, spożywali średnio o 69 kalorii dziennie więcej. Około 60 proc. tych kalorii pochodziło z cukru, podczas gdy większość pozostałych stanowiły tłuszcze.
Przeczytaj koniecznie
- Podróż bez niepotrzebnych problemów, czyli jak ułatwić sobie życie
- Po co sprzątać? Zobacz, jak uniknąć nadmiaru obowiązków
- Obalamy mity na temat rozszerzania diety niemowlaka
- Pediatra odpowiada na wasze pytania
- Nie daj się oszukać! Czy wiesz, jak rozpoznać prawdziwy tran?
- Nowa technologia w domu. Zobacz, jak zmieni twoje życie
Wśród pijących herbatę, osoby, które stosowały dodatki spożywały średnio o 43 kalorie na dobę więcej w porównaniu z tymi, które piły "czysty" napój. Prawie 85 proc. kalorii pochodziło z cukru.
Choć naukowcy przyznają, że liczba kalorii pochodzących z dodatków jest niewielka, jeżeli są spożywane kilka razy dziennie, mogą przyczynić się do nadwagi.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.