Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Grzyby

Komentarze (59)
~Grace
~Grace 6 dni temu

..hmm to juz przekracza wszystkie granice ze ,,nie maja daty waznosci,, co sie w tych lepetynach polakow prorobilo? ta unia wyprala resztki z mozgu to juz komuna byla o niebo lepsza bo nie bylo tyle glupot ludzie zyli moze skromniej ale bez psychiatrykow unijnych narzucajacych wole kazdemu kiedy te glupoty unii sie skoncza pewnie jak tuska wywala...

Odpowiedz
~aaaaa
~aaaaa 1 tydzień temu

@~obiektyw: Jeśli chodzi o zawartość witaminy PP to grzyby mają jej tyle, co wątroba i drożdże. Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach.

Odpowiedz
~obiektyw
~obiektyw 1 tydzień temu

czyli najlepiej nie jeść grzybów, bo do niczego nie są potrzebne, nie mają żadnych witamin, minerałów itp. są tylko walorem smakowym, więc równie dobrze można wybrać tradycyjną pieczarkę. przynajmniej bezpieczna

Odpowiedz
~Kasia
~Kasia 1 tydzień temu

a co z suszeniem grzybów? toż to trwa kilka godzin jak nie więcej a jakoś nikt tego nie zabrania ani nie krytykuje. I są przecież grzyby suszone są nie tylko pokrojone ale całe kapelusze także, a te schną znacznie dłużej

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Grzyby
Grzyby

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Japoński sekret Te niskokaloryczne, brązowe i mięsiste grzyby są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Ze względu na prozdrowotne właściwości (...) grzyby shiitake, a dokładniej twardniki japońskie, stały się azjatyckim...

Grzyby

Przechowywanie grzybów (WIDEO)

Przechowywanie grzybów (WIDEO) Odtwórz wideo

rozwiązaniem będzie więc przygotowanie ich do spożycia jeszcze tego samego dnia, czyli tuż po ich zebraniu. Warto wiedzieć także, że surowe grzyby (...) , mimo że są jadalne także mogą powodować niebezpieczne zatrucia. Jak zatem przechowywać...

Grzyby

Zatrucia grzybami

też pamiętajmy o tej zasadzie, by uchronić się przed zatruciem muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym. Grzyby jadalne są niezwykle smaczne (...) przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby, jednak ich...

Grzyby

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych składników odżywczych. Dodatkowo, to dzięki (...) się wysoką aktywnością biologiczną. Dodatkowo grzyby bogate są...