Kimchi - rodzaje, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepis

Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej. Głównym składnikiem tej potrawy są sfermentowane lub kiszone warzywa. Do przygotowania kimchi najczęściej stosuje się rzepę, kapustę pekińską oraz ogórek. Jak przygotować tradycyjne kimchi? Jakie jest najlepszy przepis na kimchi?

spis treści

Zobacz film: "Nie tylko z cebulą. Nietypowe i pyszne dodatki do jajecznicy"

1. Kimchi – historia

Kimchi jest popularną potrawą kuchni koreańskiej. Może stanowić samodzielne danie lub być podstawą innych dań takich jak kimchi jjigae (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi). Kimchi można takkże przygotować na zimę w postaci kiszonek w słoikach.

Słowo kimchi oznacza sfermentowane warzywa. W ten sposób przechowywano w Korei warzywa na zimę. Pierwsze kimchi mogło być przygotowane w VII wieku. Jako pierwsze opisano kimchi z rzepy. W XII wieku kimchi zaczęto jadać nie tylko zimą, ale także przez cały rok.

Wraz z napływem nowych warzyw do Korei zaczęto stosować je także do przygotowywania kimchi. W ten sposób do kimchi trafiła papryka chili, kapusta pak choy czy kapusta pekińska.

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę
10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę [11 zdjęć]

Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w naszym...

zobacz galerię

2. Kimchi – rodzaje

Do przygotowania kimchi najczęściej stosuje się kapustę pekińską, rzodkiew japońską, czosnek, paprykę chili, cebulę, solone krewetki, anchois, imbir, pieprz, musztardę, rzeżuchę, sól morską oraz cukier. Zdarza się, że do komchi dodawane są ziarna sezamu, glutaminian sodu lub sos sojowy.

Można wyróżnić dwa rodzaje kimchi: kimchi sezonowe oraz kimchi zimowe. Kimchi sezonowe przygotowywane jest z warzyw dostępnych w danej porze roku.

Najpopularniejsze kimchi to baechu kimchi. Składa się na nie kapusta chińska, płatki chill, imbir, czosnek oraz cebula dymka. Samych rodzajów kimchi jest bardzo wiele bo blisko 200.

Nadzienie do kimchi przygotowuje się z wyżej wymienionych warzyw. Następnie przekłada się nim liście kapusty. Proces fermentacji trwa ok. tygodnia. Po upływie tygodnia kimchi kroi się i przekłada się do salaterek. Kimjang jest odmianą kimchi przygotowywaną na zimę. W jego przygotowaniu uczestniczą całe rodziny. W 2013 roku kimjang został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Tradycyjne kimchi przechowuje się w glinianych garnkach. Podczas fermentacji kimchi ma bardzo intensywny zapach. Obecnie do przygotowywania kimchi używa się specjalnych lodówek.

3. Kimchi – wartości odżywcze

Kimchi jest potrawą niskokaloryczną. 100 g kimchi zawiera 32 kalorie. Kimchi jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin (witamina C) oraz beta-karotenu, wapnia, żelaza i forsforu.

Zobacz też:

4. Kimchi – wpływ na zdrowie

Kimchi nie jest polecane wszystkim osobom. Nie powinny go spożywać osoby, które mają problemy z trawieniem, chorobą wrzodową, refluksem i zespołem jelita drażliwego. Kimchi nie jest polecane także kobietom karmiącym piersią. Ze względu na dużą zawartości soli kimchi nie powinny go jest osoby z nadciśnieniem tętniczym.

5. Kimchi – przepis

Kimchi możemy przygotować w domu. Składniki jakie potrzebujemy do przygotowania kimchi to:

Składniki na pastę kimchi:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka startego imbiru, opcjonalnie
  • 1/4 łyżeczki chili, opcjonalnie
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
  • 1/2 marchewki, pocięta w cienkie paseczki

Przygotowanie kimchi jest pracochłonne i wymaga od nas czasu. Po pierwsze kapustę kroim na ćwiartki, a następnie w drobną kostkę. Przekąłdamy kapustę do miski i zalewamy wodą z solą. Przykrywamy talerzem i odstawiamy na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy pastę kimchi. Mąkę ryżową gotujemy z cukrem przez ok. 2 minuty. Tak powstały kleik odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę i czosnek rozdrabniamy i dodajemy do kleiku. Dodajemy sos sojowy, paprykę i sól, dokładanie mieszamy. Do pasty dodajemy szczypior i marchewkę. Następnie nacieramy pastą dobrze odsączoną kapustę.

Ten przepis na kimchi pozwoli nam delektować się koreańskim daniem po ok. 2 dniach stania w ciepłym miejscu. Następnie przekładamy kimchi do lodówki i możemy porcjować je i jeść kiedy tylko mamy na nie ochotę.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy