Kminek – właściwości lecznicze, jak stosować

Kminek jest bardzo pospolitą rośliną, którą można spotkać na polskich przydrożach, pastwiskach czy łąkach. Właściwości kminku są znane i stosowane w ziołolecznictwie już od bardzo dawna. Najczęściej wykorzystywane są owocostany kminku, które muszą być dojrzałe, owocostany są suszone, natomiast owoce są omłacane. Z otrzymanych owoców kminku można wyprodukować dla przykładu olejek kminkowy.

Kminek – właściwości lecznicze

Kminek jest znany, jako przyprawa w kuchni, ale należy wiedzieć, że kminek to przede wszystkim właściwości lecznicze. Komu jest zalecany kminek ze względu na swoje właściwości? Przede wszystkim po kminek powinny często sięgać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym dla przykładu zaparcia, nawracające bóle brzucha, wzdęcia czy częste odbijanie.

Zobacz film: "Przyprawy korzystne dla zdrowia [Specjalista radzi]"

Kminek jest też zalecany kobietom karmiącym, ponieważ posiada właściwości mlekopędne wspiera laktację. Ma też właściwości wykrztuśne i moczopędne. W aptekach, sklepach zielarskich można również kupić olejek kminkowy, który może być stosowany np. przy zakażeniach typu grzybiczego, bakteryjnego czy przy zakażeniach pasożytniczych dla przykładu można go włączyć jako kurację wspierającą w przypadku świerzbu.

Właściwości lecznicze kminku są też wykorzystywane przy zgadze, w trakcie biegunek, przy nudnościach.

Kminek jest także stosowany przy terapii uzupełniającej w przebiegu cukrzycy. Według, grupy kobiet kminek łagodzi bóle menstruacyjne. Kminek jest też proponowany osobom, które skarżą się na nieświeży oddech.

Kminek jest rośliną, która nie powinna powodować żadnych skutków ubocznych np. alergii, dlatego jest zalecany nawet w przypadku terapii u dzieci. Jednak jak w każdym przypadku są wyjątki i tak kminek nie jest wskazany osobom, które są uczulone na rośliny rodzaju baldaszkowatego, czyli np. marchew, koper czy seler.

W przypadku kolek u niemowląt można kupić herbatkę ziołową z dodatkiem kminku, ale nie powinno się podawać i używać olejku z kminku. Kminek jest również środkiem lekko uspokajającym. Olejek z kminku jest też dodawany, jako aromat do past do zębów, gum do żucia, a także do alkoholi np. do likierów. Kminek do żucia jest dobrym sposobem na ulgę dla żołądka po ciężkostrawnym posiłku.

Kminek – jak stosować?

W kuracji domowej kminek przede wszystkim jest stosowany w formie naparów, zmielonych nasion czy płukanek. Napar z kminku nie jest trudny do wykonania, ponieważ wystarczy łyżkę nasion zalać wrzątkiem następnie przykryć i odstawić na około kwadrans. Po ostygnięciu napar powinien zostać odcedzony. Nasiona kminku natomiast można zjadać dwa razy dziennie lub po każdym posiłku, warto popić dużą ilością wody.

Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych

Immunoterapia to nowoczesna strategia leczenia nowotworów, która polega na aktywacji układu immunologicznego. O tym, że na odporność wpływają również rośliny,...

Kminek ma też swoje zastosowanie w kuchni. Ze względu na intensywny smak i aromat używany jest jako przyprawa do mięs, serów, drobiu, kiszonek, surówek czy jako dodatek do pieczywa. Zaletą kminku, jako przyprawy jest to, że może być przechowywany przez dłuższy czas i zachowa swoją świeżość, ale pod warunkiem, że będzie szczelnie zamknięty.

Magdalena Wawszczak, 7 miesięcy temu

Źródła zewnętrzne

  • przyprawowy.pl

Zioła i przyprawy

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...

Zioła i przyprawy

Żeń-szeń (WIDEO)

Żeń-szeń (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli chodzi o nazwężeń-szenia, to słowo to pochodzi od terminu „Panax Ginseng". Panaceum oznacza środek na wszelkie dolegliwości, zaś gin-seng to człekokształtny korzeń. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednym z najstarszych surowców leczniczych...

Zioła i przyprawy

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

mieszankę ziół. Doskonałym zamiennikiem białych kryształków są również ostre przyprawy. Zawarte w nich olejki eteryczne działają na kubki smakowe jak sól (...) . Nie wolno ignorować Postaw na zioła...