Przejdź na WP

Kokos – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Kokos jest owocem z palmy kokosowej. Możemy wyróżnić kokos świeży, który coraz częściej można dostać w naszych sklepach oraz orzech kokosowy, który gości w nich od wielu lat. Jakie właściwości ma kokos? Co można przygotować z kokosa?

Zobacz film: "Olej kokosowy sposobem na otyłość brzuszną"

spis treści

1. Kokos – charakterystyka

Palma kokosowa pochodzi z południowo – wschodniej Azji. W takcie odkryć archeologicznych dowiedziono, ze kokosy rosną na ziemi od 15 milionów lat. Palma kokosowa jest najbardziej rozpoznawalną palmą, która rośnie wzdłuż tropikalnych brzegów mórz i oceanów.

Owoce palmy kokosowej czyli właśnie kokosy, to pestkowce. Owoc kokosa ma cienką skórkę, koirę (brązowe włókna) i zdrewniały endokrap tworzący pestkę, czyli właśnie orzech kokosowy.

Pestka ma 3 otwory, są to otwory kiełkowe. Wnętrze orzecha kokosowego wypełnia biała bielma oraz woda kokosowa.

Kokosy mogą warzyć nawet 2,5 kg. Z jednej palmy kokosowej można uzyskać ok. 75 kokosów rocznie. Unoszą się na wodzie i co jest ciekawostką owoce kokosa znajdowano także w Norwegii.

Palma kokosowa potrzebuje dużo słońca, piaszczystej i słonej plaży. Palma kokosowa lubi dużą wilgotność dlatego najczęściej występuje w klimacie tropikalnym.

Co się stanie z twoim ciałem, jeśli codziennie będziesz jeść olej kokosowy?
Co się stanie z twoim ciałem, jeśli codziennie będziesz jeść olej kokosowy? [4 zdjęcia]

Olej kokosowy ma pozytywny wpływ na zdrowie, a stosowany zewnętrznie również na kondycję skóry i włosów....

zobacz galerię

2. Kokos – wartości odżywcze

Kokos zawiera wiele nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów. 100 g kokosa to 352 kalorii. Kokos jest cennym źródłem żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sodu, i cynku.

W kokosie znajdziemy także cenne witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K.

Kokos jest dobrym źródłem błonnika. Kokos zawiera 70 proc. tłuszczów, 14 proc. węglowodanów oraz 7 proc. białka.

3. Kokos – właściwości zdrowotne

Kokos ma bardzo dobre właściwości zdrowotne. Dzięki kokosowi można obniżyć poziom cholesterolu. Dzięki temu minimalizuje się także ryzyko miażdżcy.

Kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie wpływają pozytywnie na dobry cholesterol HDL. Osoby, które spozywaja produkty kokosowe rzadziej zapadają na choroby serca.

Kokos pomaga także w dolegliwościach jamy ustnej. Jest pomocny w zapobieganiu powstawania próchnicy, zapobiega pleśniawkom. Olej kokosowy w kontakcie ze ślina tworzy zębach powłokę dzięki której bakterie nie osadzają się na zębach.

Olej kokosowy wykorzystuje się także do płukania ust olejem. Jest to technika pochodząca z ajurwedy i pomaga pozbyć się wielu chorób i dolegliwości.

Olej z kokosa pomaga zwalczać także drożdżaki Candida albicans, które powodują pleśniawki.

Kokos może pomóc w odchudzaniu. Szczególnie jest polecany osobom z otyłością brzuszną. Olej kokosowy pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Kokos może zapobiegać chorobie Alzheimera lub pomagać pacjentom, którzy już chorują na tę chorobę.

Kokos być stosowany jako naturalny antybiotyk. Kokos ma właściwości, które mogą pomóc w walce z gronkowcem, wirusem opryszczki, grypą i odrą.

Zobacz także:

4. Kokos – zastosowanie

Kokos coraz śmielej pojawia się w naszych kuchniach. Nie używamy już tylko wiórek kokosowych, ale chętnie sięgamy po mleko kokosowe, olej kokosowy czy wodę kokosową.

Kokos możemy wykorzystywać zarówno do deserów jak i do dań głównych, przystawek czy zup. Kokos bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami i ryżem.

Kokos nie zawiera glutenu dlatego też może być spożywany przez osoby z nietolerancją glutenu lub z celiakią. Jest polecany także osobom w innymi alergiami pokarmowymi.

Kokos znalazł wykorzystanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Można zastosować go jako podstawa do domowego balsamu do ciała, kremów, czy peelingów.

Kosmetyki z kokosem znajdziemy także w drogeriach.

5. Surowy miąższ z kokosa - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 80 g (1 szklanka, rozdrobniony)
Wartość energetyczna 354 kcal 283 kcal
Białko 3,33 g 2,66 g
Węglowodany 15,23 g 12,18 g
Cukier 6,23 g 4,98 g
Błonnik 9,00 g 7,20 g
Tłuszcz 33,5 g 26,8 g
Tłuszcze nasycone 29,7 g 23,8 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,43 g 1,14 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,37 g 0,29 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 3,30 mg 2,64 mg
Kokos – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Kokos – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy