Koktajl, który błyskawicznie obniża ciśnienie

Z najnowszych badań przeprowadzonych na Queen Mary University of London wynika, że szklanka soku z buraka pomaga obniżyć ciśnienie o 11 mmHg w przeciągu 6 godzin. Jak widać, działa błyskawicznie! Ten efekt zawdzięczamy azotanom zawartym w warzywie, które w organizmie przekształcane są w gazy poszerzające naczynia krwionośne i wspomagające przepływ krwi.

Oto prosty przepis na koktajl, polecany przez Danę White, specjalistkę do spraw żywności i zarejestrowaną dietetyk. Zawiera trzy ważne składniki wspomagające prawidłowe ciśnienie: azotany, magnez i potas.

Gotowane buraki najlepiej przygotować samemu (często są również dostępne w supermarketach).

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Koktajl z buraka i ananasa (2 porcje)

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • ½ szklanki gotowanego buraka pokrojonego w kostkę,
  • 1½ szklanki ananasa w kawałkach (może być mrożony),
  • ¼ szklanki selera naciowego,
  • 1 szklanka mleka migdałowego o smaku waniliowym,
  • ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy.

Połącz wszystkie składniki i miksuj za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozlej do dwóch schłodzonych szklanek.

Wartość odżywcza (na porcję): 153 kcal; 2 g białka; 35 g węglowodanów; 3 g błonnika; 28 g cukru; 1,5 g tłuszczu; 0 g tłuszczów nasyconych; 110 mg sodu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.