Kolor pożywienia pomaga nam zdecydować, co jeść

Każdy, kto kiedykolwiek uciekał od zapachu kanapki z tuńczykiem, może być zaskoczony wynikami nowych badań na temat wyborów żywieniowych. Badania zostały przeprowadzone przez Międzynarodową Szkołę Zaawansowanych Badań (International School for Advanced Studies - SISSA) w Trieście. Wykazały one, że w rzeczywistości to wzrok decyduje o tym, co chcemy zjeść.

1. Barwa pokarmu jest w oku patrzącego

Wnioski z badań i ich opis opublikowano pod nazwą „Barwa pokarmu jest w oku patrzącego: rola ludzkiego widzenia trójbarwnego w ocenie żywności” w czasopiśmie "Scientific Reports".

Naukowcy odkryli, że ludzkie mózgi są uwarunkowane tak, by wybierać pewne kolory jedzenia. Dlatego też wolimy czerwone pokarmy od zielonych, dzięki czemu ludzie częściej wybierają czerwone jabłko od zielonej sałaty lub szarego tuńczyka. W tym przypadku, czerwony znaczy "można jeść", a zielony znaczy "nie można jeść", zauważyli naukowcy w komunikacie prasowym.

Mózg chętniej wybiera czerwone owoce, ponieważ wydają się one pożywniejsze
Mózg chętniej wybiera czerwone owoce, ponieważ wydają się one pożywniejsze (Shutterstock)

Aby osiągnąć te wyniki, uczestnicy badania zostali poproszeni o to, by ocenić apetyczność  żywności, opierając się wyłącznie na ocenie wizualnej. Naukowcy odkryli, że czerwone pokarmy, takie jak mięso, były na ogół postrzegane jako bardziej kaloryczne, podczas gdy było odwrotnie w przypadku zielonych pokarmów, takich jak warzywa.

"To odnosi się to również do przetwarzanych lub gotowanych pokarmów, w przypadku których kolor traci swoją przydatność i nie może być już wskaźnikiem ilości kalorii" - wyjaśnia w komunikacie prasowym autor badania, Giulio Pergola.

2. Mózg najlepiej rozróżnia kolor czerwony i zielony

Autorzy sugerują, że nasze preferencje kolorystyczne mogą być spowodowane  działaniem ewolucji, która pomogła nam wybrać żywność, która była jadalna i pożywna oraz wystarczająco dojrzała.

Zobacz także

"Według niektórych teorii, nasz system wzroku rozwinął się w taki sposób, by człowiek mógł łatwo zidentyfikować szczególnie pożywne jagody, owoce i warzywa wśród liści dżungli" - mówi koordynatorka badania, Raffaella Rumiati.

"My jesteśmy zwierzętami, które polegają na zmyśle wzroku, w odróżnieniu do innych, na przykład psów, które w większym stopniu poznają świat za pomocą węchu. Jesteśmy szczególnie skuteczni w odróżnianiu koloru czerwonego od zielonego.

Co ochota na konkretne produkty mówi o zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze?
Co ochota na konkretne produkty mówi o zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze?

Masz ochotę na czekoladę, makaron bądź na inny konkretny produkt? To może być sygnał od Twojego organizmu,...

zobacz galerię

Czerwień to przede wszystkim kolor żywności, prowadzi nas do niej, a nasze doświadczenia pokazują, w jaki sposób. Do tej pory tylko kilka badań koncentrowało się na tym zagadnieniu " – dodała.

To właśnie z odróżnianiem koloru czerwonego od zielonego mają problem daltoniści.

W przyszłości odkrycia te mogą mieć potencjalnie wpływ na rynek żywności oraz na metody terapii zaburzeń odżywiania.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!