Kompot z suszu - charakterystyka, właściwości odżywcze, środki ostrożności

Kompot z suszu to bogactwo składników odżywczych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Swoje właściwości zawdzięcza suszonym owocom, z których jest przygotowywany. W dzisiejszych czasach podawany właściwie tylko do wigilijnego posiłku, chociaż z uwagi na jego dobroczynny wpływ na nasz organizm, powinniśmy spożywać go znacznie częściej.

Zobacz film: "Orzeżwiający kompot z rabarbaru"

spis treści

1. Kompot z suszu - charakterystyka

Kompot z suszu to aromatyczny napój tradycyjnej kuchni polskiej, dawniej serwowany do obiadu podczas pory zimowej, obecnie podawany głównie do wieczerzy wigilijnej. Przygotowuje się go z suszonych owoców, głównie gruszek, śliwek i jabłek. Często dodaje się również rodzynki, morele oraz figi. Kompot z suszu doprawia się cytryną, skórką z pomarańczy i cytryny, cukrem, korą cynamonową, gałką muszkatołową lub goździkami. Spotyka się również przepisy, w których napój wzbogacany jest cynamonem, miodem, imbirem oraz słodkim lub półsłodkim winem.

2. Kompot z suszu – właściwości odżywcze

Ten tradycyjny napitek to kopalnia witamin, błonnika oraz dobroczynnych związków. W kompocie z suszu znajdziemy witaminę A, która wspiera wzrok, witaminy z grupy B, jak na przykład kwas foliowy, które działają pozytywnie na układ nerwowy, niewielką ilość witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, wspierającą wątrobę oraz proces krzepnięcia krwi witaminę K oraz witaminę E, zwaną witaminą płodności i młodości.

Niezwykłe właściwości zdrowotne kompotu z suszu
Niezwykłe właściwości zdrowotne kompotu z suszu [7 zdjęć]

To obowiązkowy przysmak na wigilijnym stole. Kompot z suszu nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w Boże...

zobacz galerię

Kolejne dobrodziejstwa, jakie zawiera napój to peptydy, miedź, żelazo, magnez oraz pokaźna dawka potasu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego kompot z suszu przyśpiesza perystaltyki jelit, czym łagodzi skutki zbyt obfitych posiłków, jakie zazwyczaj spożywamy w okresie świątecznym. Cudowne właściwości kompotu z suszuzawdzięczamy suszonym owocom, z których jest gotowany.

Suszone śliwki wspomagają prace przewodu pokarmowego, chronią przed wolnymi rodnikami oraz wspierają odchudzanie. Suszone gruszki są silnym przeciwutleniaczem, wspierają trawienie i gaszą pragnienie. Z kolei suszone jabłka wzmacniają serce, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pracę układu pokarmowego, wpływają korzystnie na układ krążenia i układ odpornościowy, skórę, włosy oraz paznokcie.

3. Kompot z suszu – środki ostrożności

Kompot z suszu to napój, który zdecydowanie powinniśmy pić nie tylko od święta. Przygotowując ten wartościowy napitek, należy kłaść szczególny nacisk na pochodzenie składników. Najlepszym wyjściem jest samodzielne suszenie owoców pozyskanych ze sprawdzonych źródeł. Suszone owoce sprzedawane w sklepach mogą zawierać znacznie mniejszą ilość składników odżywczych, które zostały utracone w procesie przemysłowego suszenia oraz substancje szkodliwe dla naszego zdrowia, jak na przykład stosowany do ich konserwacji dwutlenek siarki.

Zobacz także:

Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie samemu ususzyć owoców lub nie chcemy czekać z przygotowaniem kompotu do przyszłorocznych zbiorów, wybierzmy się po nie do sklepu z ekologiczną żywnością. Składniki zakupione w sklepie warto przed gotowaniem namoczyć lub sparzyć.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy