konserwanty w żywności

Konserwanty żywności

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania (...) ) i sacharyna (E 954) niewskazane dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Konserwanty...

Barwniki i konserwanty

Substancje dodawane do żywności mają na celu przedłużenie jej zdatności do spożycia (są to konserwanty, czyli środki konserwujące żywność (...) nie muszą być zdrowe, a syntetyczne szkodliwe. Wszystko...

Konserwanty E

Konserwanty to substancje przedłużające trwałość żywności, zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów. Jednakże wiele substancji konserwujących (...) , spowodowane działalnością drobnoustrojów (np. pleśnienie). Konserwanty...

Konserwanty - plusy i minusy

, konserwanty przedłużają trwałość żywności. Oznacza to, że gdybyśmy ich nie zastosowali, żywność uległaby szybkiej degradacji. Konserwanty przyniosła zatem (...) cywilizacja techniczna... Niekoniecznie....

Żywność wzbogacona

w konserwanty. Wszystkie negatywne aspekty związane z żywnością i codzienną dietą doprowadziły do powstania żywności wzbogaconej. Żywność wzbogacona (...) , ponieważ ciężko jest znaleźć...

Kancerogenna żywność

nowotworowych w organizmie, a tym samym prowadzić do rozwoju nowotworów złośliwych. Rakotwórcza żywność zwiększają również ryzyko nawrotu śmiertelnej (...) choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać. Żywność light...

Szkodliwe dodatki do żywności

żywności, kompozycje zapachowo-smakowe, związki przedłużające trwałość produktu - konserwanty, stabilizatory, przeciwutleniacze, emulgatory, środki (...) Dodatki do żywności są wszechobecne. Na szczęście...

Antyoksydanty w żywności

Dieta na oczy Zdrowa dieta pomaga neutralizować wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na nasz wzrok.

Żywność dla diabetyków

, czy żywność dla diabetyków powinna być niskowęglowodanowa, a także tego, jakie owoce i warzywa można jeść. Indeks glikemiczny Chorzy na cukrzycę (...) , które są szczególnie zalecane, a których powinni się wystrzegać. Żywność...

Szkodniki w żywności

Nie tylko my korzystamy z naszych kuchennych zapasów. Bardzo często w mąkach, ryżu, kaszach czy makaronach możemy znaleźć szkodniki żywności. Czy owi (...) - jak zmienia życie? - Liofilizacja - technologia produkcji żywności...

Żywność light

Żywność light budzi w Polsce coraz większe zainteresowanie. Dzieje się tak, ponieważ jesteśmy coraz bardziej świadomi, jak sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie i prawidłową wagę ciała. Mimo to obserwujemy ciągły wzrost liczby ludzi...

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności (...) biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone...

Żywność bezglutenowa

, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się przestrzeganie diety bezglutenowej. Żywność bezglutenowa oznaczona (...) jest specjalnym symbolem - przekreślony kłos pszenicy. Żywność...

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej. Na pudełeczku warto więc poszukać w pierwszej kolejności certyfikatu (...) jakości, który jest poświadczeniem naturalnych warunków produkcji....

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością (...) , przeznaczoną dla konsumentów skorych do zapłacenia...

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób, bez syntetycznych metod i genetycznie...

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać (...) pokarmów. Dlatego też dieta, zamiast przyczyniać się do naszego dobrego stanu zdrowia,...

Termiczna obróbka żywności

zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku - jego smak, aromat oraz wartości odżywcze. Przetwarzanie żywności Pod skomplikowaną nazwą (...) „termiczna obróbka żywności", kryje się szereg czynności wykonywanych...

Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności (...) w powietrzu, jak i wodzie, a także w przedmiotach codziennego użytku,...

Przechowywanie żywności w zamrażarce

Przechowywanie żywności w zamrażarce ma wiele zalet. Jest to skuteczny sposób na długotrwałe przechowywanie jedzenia bez utraty jego wartości (...) owoce, i szybko przygotować je do spożycia. Mrożenie żywności pozwala...

Zasady przechowywania żywności

Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne - zarówno ze względów higienicznych, zdrowotnych, jak również naszego bezpieczeństwa (...) . Ponadto pozwala na zminimalizowanie problemu marnowania pokarmu. Wprowadzenie zasady...

ABC zdrowego przechowywania żywności

, dotyczących przechowywania żywności w taki sposób, by jak najdłużej zachować jej wartości odżywcze oraz zapobiec jej wyrzucaniu. Odpowiednia lodówka (...) ma już swoje lata, są spore szanse, że nie chłodzi w wystarczającym stopniu,...

ABC przechowywania żywności

pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu żywności w lodówce. Rozmieszczenie artykułów spożywczych to klucz Górna półka lodówki: Górna półka

Zdrowa żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie (...) próbują nas przekonać producenci. Żywność ekologiczna...

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie ogromna popularnością i wiele osób zaczyna zwracać uwagę na jej funkcje i działanie.

Ortoreksja - uzależnienie od zdrowej żywności

Masz obsesję na punkcie zdrowej żywności? Sprawdź, czy nie chorujesz na ortoreksję. Czym jest ortoreksja? Wokół nas aż roi się od porad (...) o jakości żywności. Oto lista objawów ortoreksji: • Niezwykle restrykcyjne...

Antybiotyki i hormony w żywności. Czy to nam grozi?

żywności modyfikowanej genetycznie. W Kanadzie GMO jest bowiem dopuszczalne i szeroko stosowane. W ubiegłym roku rząd tamtego kraju zezwollił (...) . Tak jednak było na początku lat 90 XX. Teraz produkcja polskiej żywności...

Przechowywanie żywności w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce to skuteczny sposób na to, by produkty spożywcze jak najdłużej zachowały świeżość. Niska temperatura hamuje rozwój (...) żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury....

Gdzie kupić ekologiczną żywność?

jednak wie, gdzie szukać sklepów oferujących właśnie taką żywność, dlatego plany zdrowego odżywiania często spoczywają na etapie planowania. Tymczasem aktualna moda (...) ekologiczne Jednym z najbardziej oczywistych miejsc, w których...

Uważaj na toksyczny furan w żywności!

Obecność toksycznych związków w żywności jest spowodowana nie tylko zanieczyszczeniem środowiska. Wiele powstaje bowiem w wyniku przetwarzania (...) żywności. Źródła furanu Furan jest wykorzystywany na szeroką skalę...

Żywność light, czyli odchudzające zakupy

Żywność light widnieje na półkach wielu sklepów. Produkty te mają obniżoną kaloryczność, gwarantują bezpieczne odchudzanie i lepsze samopoczucie (...) w normie stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Jednak, zdaniem diabetyków nie powinnaś...

Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest

talerzach, stopniowo wyeliminować ze swojej diety wszystkie szkodliwe składniki i zamienić je na żywność funkcjonalną. Czym jest żywność funkcjonalna (...) ? Idea żywności funkcjonalnej odnosi się...

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO)

Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in (...) śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie...

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Cisi zabójcy W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach (...) (również w tych, które serwujemy dzieciom). Chemia używana do produkcji żywności...

Zdrowa żywność funkcjonalna

Badania potwierdziły, że żywność funkcjonalna obniża ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób, m.in. choroby układu krążenia, nowotwory, osteoporozę, nadciśnienie, choroby kobiece, cukrzycę.

Jak wybierać zdrową żywność? (WIDEO)

Świat zwariował na punkcie zdrowej żywności. Chcemy jeść zdrowo, aby poprawić nasze samopoczucie, wygląd i ogólne funkcjonowanie organizmu. Z dnia (...) na dzień wzrasta zainteresowanie zdrową żywnością, w sklepach...

Substytuty cukru w żywności

zdrowie i masę ciała, ale także samopoczucie. Producenci żywności wyszli naprzeciw amatorom słodyczy i zaczęli dodawać do żywności różne substytuty (...) ). Popularne słodziki są więc w większości sztucznymi wyrobami,...

Próżniowe przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności w sposób próżniowy pozwala utrzymać jej smak i świeżość nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzieje (...) się tak, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Pakowanie...

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

tych szkodliwych substancji jest niewłaściwe przechowywanie żywności, jak również nieodpowiednia obróbka technologiczna. Jak to się dzieje zatem, że określone (...) się nieco bliżej najlepiej poznanym związkom rakotwórczym, powszechnie...

Jak rozpoznać ekologiczną żywność?

 właśnie takie jest? Jak się okazuje, by kupić czystą, zdrową i naturalną żywność zamiast na zachwalające je opisy należy patrzeć na znaki certyfikatów. Jak i po czym poznać (...) Kowalewska z BioCert Małopolska, jednostki certyfikującej...

Nie daj się oszukać, kupując żywność!

jak ulubione przez producentów żywności hasła, takie jak: „świeży", „bez konserwantów" czy „naturalny". Określenia te dobrze wyglądają na opakowaniu (...) , by wybrać najbardziej wartościowe i najzdrowsze artykuły. Najważniejsze są lista...

Czy nasza żywność wymaga wzbogacania?

Wzbogacanie żywności określa się mianem fortyfikacji (ang. fortification, 'wzmocnienie'). Ta praktyka przemysłowa polega na dodawaniu do produktu (...) spożywczego jednego bądź kilku składników odżywczych. Celem takiego zabiegu jest...

Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność

niezastąpiona jest żywność funkcjonalna w postaci probiotyków i prebiotyków, które nie tylko regulują pracę układu pokarmowego, ale też doskonale wzmacniają (...) w postaci żywności probiotycznej może mieć negatywne...