konserwanty w żywności

Konserwanty żywności

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania (...) ) i sacharyna (E 954) niewskazane dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Konserwanty...

Barwniki i konserwanty

Substancje dodawane do żywności mają na celu przedłużenie jej zdatności do spożycia (są to konserwanty, czyli środki konserwujące żywność (...) nie muszą być zdrowe, a syntetyczne szkodliwe. Wszystko...

Konserwanty E

Konserwanty to substancje przedłużające trwałość żywności, zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów. Jednakże wiele substancji konserwujących (...) , spowodowane działalnością drobnoustrojów (np. pleśnienie). Konserwanty...

Konserwanty - plusy i minusy

, konserwanty przedłużają trwałość żywności. Oznacza to, że gdybyśmy ich nie zastosowali, żywność uległaby szybkiej degradacji. Konserwanty przyniosła zatem (...) cywilizacja techniczna... Niekoniecznie....

Żywność wzbogacona

w konserwanty. Wszystkie negatywne aspekty związane z żywnością i codzienną dietą doprowadziły do powstania żywności wzbogaconej. Żywność wzbogacona (...) , ponieważ ciężko jest znaleźć...

Kancerogenna żywność

nowotworowych w organizmie, a tym samym prowadzić do rozwoju nowotworów złośliwych. Rakotwórcza żywność zwiększają również ryzyko nawrotu śmiertelnej (...) choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać. Żywność light...

Szkodliwe dodatki do żywności

żywności, kompozycje zapachowo-smakowe, związki przedłużające trwałość produktu - konserwanty, stabilizatory, przeciwutleniacze, emulgatory, środki (...) Dodatki do żywności są wszechobecne. Na szczęście...

Żywność light

Żywność light budzi w Polsce coraz większe zainteresowanie. Dzieje się tak, ponieważ jesteśmy coraz bardziej świadomi, jak sposób odżywiania wpływa (...) nie reguluje nazewnictwa produktów z kategorii light. Sytuację tę wykorzystują...

Antyoksydanty w żywności

Dieta na oczy Zdrowa dieta pomaga neutralizować wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na nasz wzrok.

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności (...) biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone...

Szkodniki w żywności

Nie tylko my korzystamy z naszych kuchennych zapasów. Bardzo często w mąkach, ryżu, kaszach czy makaronach możemy znaleźć szkodniki żywności. Czy owi (...) - jak zmienia życie? - Liofilizacja - technologia produkcji żywności...

Żywność bezglutenowa

, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się przestrzeganie diety bezglutenowej. Żywność bezglutenowa oznaczona (...) jest specjalnym symbolem - przekreślony kłos pszenicy. Żywność...

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Żywność ekologiczna - zalety Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach (...) ekologicznych ze zdrową żywnością,...

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest

talerzach, stopniowo wyeliminować ze swojej diety wszystkie szkodliwe składniki i zamienić je na żywność funkcjonalną. Czym jest żywność funkcjonalna (...) ? Idea żywności funkcjonalnej odnosi się...

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

tych szkodliwych substancji jest niewłaściwe przechowywanie żywności, jak również nieodpowiednia obróbka technologiczna. Jak to się dzieje zatem, że określone (...) się nieco bliżej najlepiej poznanym związkom rakotwórczym, powszechnie...

Gdzie kupić ekologiczną żywność?

jednak wie, gdzie szukać sklepów oferujących właśnie taką żywność, dlatego plany zdrowego odżywiania często spoczywają na etapie planowania. Tymczasem aktualna moda (...) ekologiczne Jednym z najbardziej oczywistych miejsc, w których...

Uważaj na toksyczny furan w żywności!

Obecność toksycznych związków w żywności jest spowodowana nie tylko zanieczyszczeniem środowiska. Wiele powstaje bowiem w wyniku przetwarzania (...) żywności. Źródła furanu Furan jest wykorzystywany na szeroką skalę...

Żywność light, czyli odchudzające zakupy

Żywność light widnieje na półkach wielu sklepów. Produkty te mają obniżoną kaloryczność, gwarantują bezpieczne odchudzanie i lepsze samopoczucie (...) w normie stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Jednak, zdaniem diabetyków nie powinnaś...

Ortoreksja - uzależnienie od zdrowej żywności

Masz obsesję na punkcie zdrowej żywności? Sprawdź, czy nie chorujesz na ortoreksję. Czym jest ortoreksja? Wokół nas aż roi się od porad (...) o jakości żywności. Oto lista objawów ortoreksji: • Niezwykle restrykcyjne...

Jak wybierać zdrową żywność? (WIDEO)

Świat zwariował na punkcie zdrowej żywności. Chcemy jeść zdrowo, aby poprawić nasze samopoczucie, wygląd i ogólne funkcjonowanie organizmu. Z dnia (...) na dzień wzrasta zainteresowanie zdrową żywnością, w sklepach...

Zasady przechowywania żywności

Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne - zarówno ze względów higienicznych, zdrowotnych, jak również naszego bezpieczeństwa (...) . Ponadto pozwala na zminimalizowanie problemu marnowania pokarmu. Wprowadzenie zasady...

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Cisi zabójcy W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach (...) (również w tych, które serwujemy dzieciom). Chemia używana do produkcji żywności...

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie ogromna popularnością i wiele osób zaczyna zwracać uwagę na jej funkcje i działanie.

ABC zdrowego przechowywania żywności

, dotyczących przechowywania żywności w taki sposób, by jak najdłużej zachować jej wartości odżywcze oraz zapobiec jej wyrzucaniu. Odpowiednia lodówka (...) ma już swoje lata, są spore szanse, że nie chłodzi w wystarczającym stopniu,...

Komu polecana jest żywność funkcjonalna?

Termin „żywność funkcjonalna" (ukuty w Japonii w 1984 roku) odnosi się do takich produktów spożywczych, które posiadają udowodnione naukowo (...) samopoczucia oraz zmniejszenia ryzyka zachorowania na konkretne choroby. Do klasyfikacji...

Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności (...) w powietrzu, jak i wodzie, a także w przedmiotach codziennego użytku,...

ABC przechowywania żywności

pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu żywności w lodówce. Rozmieszczenie artykułów spożywczych to klucz Górna półka lodówki: Górna półka

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Ekologiczne produkty są bardzo popularne Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony (...) substancji. Żywność pochodząca z upraw ekologicznych jest...

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO)

Szkodliwe substancje w żywności Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki (...) , koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Producenci dodają...

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

Żywność ekologiczna jest zdrowsza Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty (...) , które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów...

Zdrowa żywność funkcjonalna

Zalety żywności funkcjonalnej Badania potwierdziły, że żywność funkcjonalna obniża ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób, m.in. choroby

Termiczna obróbka żywności

zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku - jego smak, aromat oraz wartości odżywcze. Przetwarzanie żywności Pod skomplikowaną nazwą (...) „termiczna obróbka żywności", kryje się szereg czynności wykonywanych...

Próżniowe przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności w sposób próżniowy pozwala utrzymać jej smak i świeżość nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzieje (...) się tak, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Pakowanie...

Przechowywanie żywności w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce to skuteczny sposób na to, by produkty spożywcze jak najdłużej zachowały świeżość. Niska temperatura hamuje rozwój (...) żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury....

Substytuty cukru w żywności

zdrowie i masę ciała, ale także samopoczucie. Producenci żywności wyszli naprzeciw amatorom słodyczy i zaczęli dodawać do żywności różne substytuty (...) ). Popularne słodziki są więc w większości sztucznymi wyrobami,...

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać (...) pokarmów. Dlatego też dieta, zamiast przyczyniać się do naszego dobrego stanu zdrowia,...

Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność

niezastąpiona jest żywność funkcjonalna w postaci probiotyków i prebiotyków, które nie tylko regulują pracę układu pokarmowego, ale też doskonale wzmacniają (...) w postaci żywności probiotycznej może mieć negatywne...

Jak rozpoznać ekologiczną żywność?

 właśnie takie jest? Jak się okazuje, by kupić czystą, zdrową i naturalną żywność zamiast na zachwalające je opisy należy patrzeć na znaki certyfikatów. Jak i po czym poznać (...) Kowalewska z BioCert Małopolska, jednostki certyfikującej...

Nie daj się oszukać, kupując żywność!

jak ulubione przez producentów żywności hasła, takie jak: „świeży", „bez konserwantów" czy „naturalny". Określenia te dobrze wyglądają na opakowaniu (...) , by wybrać najbardziej wartościowe i najzdrowsze artykuły. Najważniejsze są lista...

Antybiotyki i hormony w żywności. Czy to nam grozi?

żywności modyfikowanej genetycznie. W Kanadzie GMO jest bowiem dopuszczalne i szeroko stosowane. W ubiegłym roku rząd tamtego kraju zezwollił (...) . Tak jednak było na początku lat 90 XX. Teraz produkcja polskiej żywności...

Czy nasza żywność wymaga wzbogacania?

Wzbogacanie żywności określa się mianem fortyfikacji (ang. fortification, 'wzmocnienie'). Ta praktyka przemysłowa polega na dodawaniu do produktu (...) spożywczego jednego bądź kilku składników odżywczych. Celem takiego zabiegu jest...

Lody probiotyczne jako żywność funkcjonalna

z ulubionych letnich słodyczy. Probiotyki - przykład żywności funkcjonalnej Zgodnie z definicją ustaloną przez WHO - "Probiotyki to żywe (...) zachorowania". Wchodzą one w skład żywności funkcjonalnej, której celem...