konserwanty w żywności

Barwniki i konserwanty

Konserwanty żywności

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania (...) ) i sacharyna (E 954) niewskazane dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Konserwanty żywności wywołujące alergię Konserwanty...

Składniki odżywcze

Barwniki i konserwanty

Substancje dodawane do żywności mają na celu przedłużenie jej zdatności do spożycia (są to konserwanty, czyli środki konserwujące żywność (...) nie muszą być zdrowe, a syntetyczne szkodliwe. Wszystko zależy od ich konkretnych właściwości. Konserwanty w żywności Środki...

Barwniki i konserwanty

Konserwanty E

Konserwanty to substancje przedłużające trwałość żywności, zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów. Jednakże wiele substancji konserwujących (...) , spowodowane działalnością drobnoustrojów (np. pleśnienie). Konserwanty należą do najdawniej wprowadzonych dodatków do żywności, a...

Uroda

Konserwanty - plusy i minusy

, konserwanty przedłużają trwałość żywności. Oznacza to, że gdybyśmy ich nie zastosowali, żywność uległaby szybkiej degradacji. Konserwanty przyniosła zatem (...) cywilizacja techniczna... Niekoniecznie. Konserwanty były już używane od dawien dawna. Między innymi...

Żywność ekologiczna

Żywność wzbogacona

w konserwanty. Wszystkie negatywne aspekty związane z żywnością i codzienną dietą doprowadziły do powstania żywności wzbogaconej. Żywność wzbogacona (...) , ponieważ ciężko jest znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona różnymi syntetycznymi dodatkami. Obecnie...

Choroby i dolegliwości

Kancerogenna żywność

nowotworowych w organizmie, a tym samym prowadzić do rozwoju nowotworów złośliwych. Rakotwórcza żywność zwiększają również ryzyko nawrotu śmiertelnej (...) choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać. Żywność light Żywność oraz napoje dietetyczne to najgorsi zabójcy. Niską kaloryczność zapewniają...

Barwniki i konserwanty

Szkodliwe dodatki do żywności

żywności, kompozycje zapachowo-smakowe, związki przedłużające trwałość produktu - konserwanty, stabilizatory, przeciwutleniacze, emulgatory, środki (...) Dodatki do żywności są wszechobecne. Na szczęście świadome kupowanie staje się coraz częstsze. Czytamy etykiety, porównujemy składy, aby wybrać

Newsy

Powstanie nowa inspekcja. Czy żywność będzie bezpieczna?

nad żywnością bioaktywną * Konserwanty żywności * Żywność w proszku szkodliwa dla zdrowia! (...) Mnisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planuje reformę systemu bezpieczeństwa żywności. Dotychczasowe inspekcje sprawujące nad nim nadzór zostaną

Zdrowe odżywianie

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów rolnych....

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Żywność light

Żywność light budzi w Polsce coraz większe zainteresowanie. Dzieje się tak, ponieważ jesteśmy coraz bardziej świadomi, jak sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie i prawidłową wagę ciała. Mimo to obserwujemy ciągły wzrost liczby ludzi otyłych w naszym kraju. Niestety prawo żywnościowe nie reguluje nazewnictwa produktów z kategorii...

Dieta na zdrowe oczy

Antyoksydanty w żywności

Dieta na oczy Zdrowa dieta pomaga neutralizować wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na nasz wzrok.

Produkty żywnościowe

Szkodniki w żywności

Nie tylko my korzystamy z naszych kuchennych zapasów. Bardzo często w mąkach, ryżu, kaszach czy makaronach możemy znaleźć szkodniki żywności. Czy owi (...) - jak zmienia życie? - Liofilizacja - technologia produkcji żywności na miarę XXI wieku - Jakie kosmetyki przechowywać w lodówce? Wyjątkiem

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Żywność dla diabetyków

, czy żywność dla diabetyków powinna być niskowęglowodanowa, a także tego, jakie owoce i warzywa można jeść. Indeks glikemiczny Chorzy na cukrzycę (...) , które są szczególnie zalecane, a których powinni się wystrzegać. Żywność dla diabetyków nie może składać się z węglowodanów prostych, więc trzeba unikać

Diety dla alergików

Żywność bezglutenowa

, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się przestrzeganie diety bezglutenowej. Żywność bezglutenowa oznaczona (...) jest specjalnym symbolem - przekreślony kłos pszenicy. Żywność w celiakii Osoby z celiakią nie mogą spożywać żywności zawierającej gluten

Newsy

Antybiotyki i hormony w żywności. Czy to nam grozi?

żywności modyfikowanej genetycznie. W Kanadzie GMO jest bowiem dopuszczalne i szeroko stosowane. W ubiegłym roku rząd tamtego kraju zezwollił (...) . Tak jednak było na początku lat 90 XX. Teraz produkcja polskiej żywności obwarowana jest ogromną liczbą przepisów i nie ma możliwości, by antybiotyki

Żywność ekologiczna

Gdzie kupić ekologiczną żywność?

jednak wie, gdzie szukać sklepów oferujących właśnie taką żywność, dlatego plany zdrowego odżywiania często spoczywają na etapie planowania. Tymczasem aktualna moda (...) ekologiczne Jednym z najbardziej oczywistych miejsc, w których z pewnością znajdziemy to, czego szukamy są sklepy ze zdrową żywnością, określane

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Piramida żywienia na diecie

Żywność light, czyli odchudzające zakupy

Żywność light widnieje na półkach wielu sklepów. Produkty te mają obniżoną kaloryczność, gwarantują bezpieczne odchudzanie i lepsze samopoczucie (...) w normie stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Jednak, zdaniem diabetyków nie powinnaś się odżywiać wyłącznie produktami light. Żywność typu light

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie żywności w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce to skuteczny sposób na to, by produkty spożywcze jak najdłużej zachowały świeżość. Niska temperatura hamuje rozwój (...) żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury. Zanim schowasz coś do lodówki, weź pod uwagę zasady przechowywania żywności. W lodówce

Produkty żywnościowe

Żywność w proszku szkodliwa dla zdrowia!

do tego typu żywności dużą ilość soli i cukru. Ma to na celu przedłużenie ich trwałości bez dodatku substancji konserwujących. Co ciekawe, cukier

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest

talerzach, stopniowo wyeliminować ze swojej diety wszystkie szkodliwe składniki i zamienić je na żywność funkcjonalną. Czym jest żywność funkcjonalna (...) ? Idea żywności funkcjonalnej odnosi się do filozofii Wschodu, według której pożywienie może spełniać funkcje lecznicze. Żywność...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Uważaj na toksyczny furan w żywności!

Obecność toksycznych związków w żywności jest spowodowana nie tylko zanieczyszczeniem środowiska. Wiele powstaje bowiem w wyniku przetwarzania (...) żywności. Źródła furanu Furan jest wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle chemicznym, np. do produkcji lakierów czy niektórych leków

Żywność ekologiczna

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie ogromna popularnością i wiele osób zaczyna zwracać uwagę na jej funkcje i działanie.

Zdrowe odżywianie

Ortoreksja - uzależnienie od zdrowej żywności

Masz obsesję na punkcie zdrowej żywności? Sprawdź, czy nie chorujesz na ortoreksję. Czym jest ortoreksja? Wokół nas aż roi się od porad (...) o jakości żywności. Oto lista objawów ortoreksji: • Niezwykle restrykcyjne wybory produktów pod kątem zarówno gatunku, jak i kalorii. • Brak

Żywność ekologiczna

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać (...) pokarmów. Dlatego też dieta, zamiast przyczyniać się do naszego dobrego stanu zdrowia, staje się powodem chorób. Co nam da żywność bioaktywna

Mięso

Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności (...) w powietrzu, jak i wodzie, a także w przedmiotach codziennego użytku, jednakże głównym źródłem narażenia na te substancje jest żywność. Zawartość

Żywność ekologiczna

Zdrowa żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie (...) próbują nas przekonać producenci. Żywność ekologiczna odnosi się bowiem do żywności certyfikowanej, nastomiast zdrowa żywność...

Kuchnia i gotowanie

Zasady przechowywania żywności

Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne - zarówno ze względów higienicznych, zdrowotnych, jak również naszego bezpieczeństwa (...) . Ponadto pozwala na zminimalizowanie problemu marnowania pokarmu. Wprowadzenie zasady odpowiedniego przechowywania żywności pozwala również na lepsze

Techniki gotowania

Termiczna obróbka żywności

zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku - jego smak, aromat oraz wartości odżywcze. Przetwarzanie żywności Pod skomplikowaną nazwą (...) „termiczna obróbka żywności", kryje się szereg czynności wykonywanych przez nas niemalże codziennie - gotowanie potraw, podgrzewanie, pieczenie, grillowanie

Zasady przechowywania żywności

ABC przechowywania żywności

pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu żywności w lodówce. Rozmieszczenie artykułów spożywczych to klucz Górna półka lodówki: Górna półka

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością (...) , przeznaczoną dla konsumentów skorych do zapłacenia więcej niż za standardową żywność. Dziś jest już nieco inaczej - żywność...

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie żywności w zamrażarce

Przechowywanie żywności w zamrażarce ma wiele zalet. Jest to skuteczny sposób na długotrwałe przechowywanie jedzenia bez utraty jego wartości (...) owoce, i szybko przygotować je do spożycia. Mrożenie żywności pozwala przedłużyć termin przydatności produktów spożywczych, jednak należy wziąć

Zdrowe odżywianie

ABC zdrowego przechowywania żywności

, dotyczących przechowywania żywności w taki sposób, by jak najdłużej zachować jej wartości odżywcze oraz zapobiec jej wyrzucaniu. Odpowiednia lodówka (...) ma już swoje lata, są spore szanse, że nie chłodzi w wystarczającym stopniu, bądź zamraża przechowywaną w nim żywność. Jeśli tak właśnie się dzieje

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej. Na pudełeczku warto więc poszukać w pierwszej kolejności certyfikatu (...) jakości, który jest poświadczeniem naturalnych warunków produkcji. Taki rodzaj żywności jest bowiem poddawany ciągłej kontroli. Co wyróżnia żywność

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób, bez syntetycznych metod i genetycznie modyfikowanych substancji. Żywność pochodząca z upraw

Ciąża i dziecko

Jak rozpoznać ekologiczną żywność?

 właśnie takie jest? Jak się okazuje, by kupić czystą, zdrową i naturalną żywność zamiast na zachwalające je opisy należy patrzeć na znaki certyfikatów. Jak i po czym poznać (...) Kowalewska z BioCert Małopolska, jednostki certyfikującej rolnictwo i wydającej odpowiednie certyfikaty ekologiczne. Aby producent żywności...

Uroda

Czy nasza żywność wymaga wzbogacania?

Wzbogacanie żywności określa się mianem fortyfikacji (ang. fortification, 'wzmocnienie'). Ta praktyka przemysłowa polega na dodawaniu do produktu (...) spożywczego jednego bądź kilku składników odżywczych. Celem takiego zabiegu jest poprawa stanu zdrowia osób spożywających tego rodzaju żywność. Rodzaje

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność

niezastąpiona jest żywność funkcjonalna w postaci probiotyków i prebiotyków, które nie tylko regulują pracę układu pokarmowego, ale też doskonale wzmacniają (...) w postaci żywności probiotycznej może mieć negatywne konsekwencje dla organizmu i spowodować grzybicę układu pokarmowego. Produkty probiotyczne

Barwniki i konserwanty

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

tych szkodliwych substancji jest niewłaściwe przechowywanie żywności, jak również nieodpowiednia obróbka technologiczna. Jak to się dzieje zatem, że określone (...) się nieco bliżej najlepiej poznanym związkom rakotwórczym, powszechnie występującym w spożywanej przez nas żywności. Mykotoksyny Jest to grupa związków

Zdrowe odżywianie

Substytuty cukru w żywności

zdrowie i masę ciała, ale także samopoczucie. Producenci żywności wyszli naprzeciw amatorom słodyczy i zaczęli dodawać do żywności różne substytuty (...) ). Popularne słodziki są więc w większości sztucznymi wyrobami, dlatego też ich dodawanie do żywności jest ściśle kontrolowane przez Europejski...

Żywność ekologiczna

Komu polecana jest żywność funkcjonalna?

Termin „żywność funkcjonalna" (ukuty w Japonii w 1984 roku) odnosi się do takich produktów spożywczych, które posiadają udowodnione naukowo (...) samopoczucia oraz zmniejszenia ryzyka zachorowania na konkretne choroby. Do klasyfikacji jako funkcjonalna, żywność musi posiadać przynajmniej jedną taką

Żywność ekologiczna

Zdrowa żywność funkcjonalna

Badania potwierdziły, że żywność funkcjonalna obniża ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób, m.in. choroby układu krążenia, nowotwory, osteoporozę, nadciśnienie, choroby kobiece, cukrzycę.

Zasady przechowywania żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności w sposób próżniowy pozwala utrzymać jej smak i świeżość nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzieje (...) się tak, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Pakowanie próżniowe uniemożliwia dotarcie do żywności bakterii, a

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Nie daj się oszukać, kupując żywność!

jak ulubione przez producentów żywności hasła, takie jak: „świeży", „bez konserwantów" czy „naturalny". Określenia te dobrze wyglądają na opakowaniu (...) , by wybrać najbardziej wartościowe i najzdrowsze artykuły. Najważniejsze są lista składników oraz tabela wartości odżywczych. Warto także realistycznie spojrzeć na hasła, którymi...

Barwniki i konserwanty

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO)

Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in (...) śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost wydajności gotowych produktów. Pełnią też rolę

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak wybierać zdrową żywność? (WIDEO)

Świat zwariował na punkcie zdrowej żywności. Chcemy jeść zdrowo, aby poprawić nasze samopoczucie, wygląd i ogólne funkcjonowanie organizmu. Z dnia (...) na dzień wzrasta zainteresowanie zdrową żywnością, w sklepach pojawiają się nowe produkty, które mają wspomagać nasz organizm, ale trudno