Koper włoski - w kuchni, właściwości lecznicze, na co dzień

Koper włoski inaczej fenkuł, to często wykorzystywana w kuchni przyprawa i zarazem zioło. Do spożycia przeznaczone są wszystkie części tej rośliny łącznie z nasionami, które po wysuszeniu mają zastosowanie jako przyprawa. Jest uprawiany praktycznie na całym świecie. Poza tym ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych ze względu na zawartość witaminy C, A, E oraz K. W skład kopru włoskiego wchodzą też takie minerały jak: wapń, cynk, żelazo, sód, magnez, potas i fosfor.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Koper włoski w kuchni

Można go gotować lub jeść na surowo jako dodatek np. do sałat. Liście kopru włoskiego są doskonałe do sosów i potraw z ryb oraz owoców morza. Dobrze komponują się smakowo z majonezem. Koper włoski również stosuje się jako przyprawę przy pieczeniu mięs i kiełbas. Nasiona podkreślają smak i uwydatniają aromat bulionów. Dodaje się go także przy wypieku  pieczywa. Podkreśla smak słodyczy oraz różnych ciast. Nawet przy produkcji alkoholi używa się kopru włoskiego np. w ginie do wzbogacenia aromatu. Z tych samych powodów dodaje się olejek z tego zioła do wyrobów cukierniczych. Bulwy kopru włoskiego stosuje się przy przyrządzaniu wielu potraw. Spożywanie ich jest bardzo korzystne dla zdrowia, gdyż w ich skład wchodzą witaminy C, K oraz potas.

Koper włoski - właściwości lecznicze

Przede wszystkim koper włoski od dawna był używany przez znachorów oraz ludzi zajmujących się medycyną naturalną. Miał szerokie zastosowanie w przeróżnych dolegliwościach. Przepisywano go już w starożytności i leczono bóle głowy i choroby skórne. Koper włoski doskonale sprawdzał się też przy kolkach. Używano go też do nacierania ciała, jako środek na wzmocnienie mięśni. 

Bardzo popularna na wzdęcia jest herbata z owoców kopru włoskiego. Podaje się ją także niemowlętom, jeśli przytrafi im się kolka. Jednak nie wszyscy są zwolennikami stosowania jej w przypadku dzieci, ze względu na estrogenne działanie olejku zawartego w tej herbatce.

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie...

Olejek kopru włoskiego, a także nasiona stosuje się przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Koper włoski, a konkretnie jego nasiona stosuje się dla osób chorujących na grypę. Zioło to świetnie sobie radzi w walce z drobnoustrojami oraz jako środek wykrztuśny, gdyż powoduje zwiększenie wydzieliny oskrzelowej, jak również wpływa na zmniejszenie jej gęstości. W przypadkach dolegliwości dróg oddechowych stosuje się tzw. olejek koprowy, który należy dodać do mleka wraz z miodem. Działanie przeciwgorączkowe powoduje, że koper włoski podaje się osobom z przeziębieniem. Można wtedy stosować inhalacje oparami z olejku koprowego, dodanego do gorącej wody. Koper włoski bardzo dobrze sprawdza się również w zwalczaniu aftów i ogólnie przy zapaleniu jamy ustnej.

Koper włoski - na co dzień

Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości kopru włoskiego powodują, że może on mieć wiele różnych zastosowań nie tylko w lecznictwie. Żucie jego nasion pozwoli na pozbycie się nieświeżego zapachu, a także wpłynie na poprawę zdrowia dziąseł. Potas występujący w roślinie wpływa na lepsze funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza się również możliwość zachorowania na raka. Kompres z wywaru kopru włoskiego pomaga w pozbyciu się opuchlizny ocznej. Picie herbatki natomiast powoduje, że można pozbyć się problemów żołądkowych - to świetny sposób na wzdęcia, zatwardzenie, a także gazy i kolki. Koper włoski po spożyciu powoduje uczucie sytości, dlatego jest też doskonałym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości morwy białej

Zdrowotne właściwości morwy białej

Czym jest morwa biała? Właściwości i działanie lecznicze morwy są przedmiotem badań naukowych od wielu lat. Jej ojczyzną są Chiny, w których od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej, ale morwa występuje także w Polsce. Najbardziej znaną i przebadaną...

Zioła i przyprawy

Kilka faktów na temat liści laurowych

Kilka faktów na temat liści laurowych

Wawrzyn szlachetny pod lupą Aromatyczne liście laurowe stanowią jedną z najczęściej stosowanych w polskiej kuchni przypraw. Nazwa systematyczna (...) - aromatyczne ciemne jagody. Witaminy w liściach laurowych Przyprawa...

Zioła i przyprawy

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

Herbata Dodaj 3 łyżki bazylii do dzbanka na herbatę i zalej wrzącą wodą. Pozwól herbacie zaparzać się przez 5 minut. Następnie możesz oddzielić liście przez sitko, a wywar osłodzić miodem. Udekoruj domowy makaron Dodaj nieco świeżej bazylii do ciasta...

Zioła i przyprawy

Laseczki cynamonu

Laseczki cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości.

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy najlepsze dla mózgu

Zioła i przyprawy najlepsze dla mózgu

Główka pracuje Zioła i przyprawy to nie tylko przydatne składniki diety wspomagające odchudzanie, ale też skuteczna pomoc dla funkcjonowania mózgu (...) kurkumę do codziennej diety. Niezwykła przyprawa...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne kminku

Właściwości zdrowotne kminku

Moc niewielkich ziaren Kminek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Równie chętnie jak w Polsce uprawiany jest w Ameryce (...) jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zioło...

Zioła i przyprawy

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Niepozorne źródło zdrowia Nic nie poprawi smaku naszych potraw lepiej niż szczypta aromatycznych ziół. To prawdziwe cuda natury, za sprawą (...) najbardziej wartościowe zioła stosowane w kuchni. Oregano Garbniki, przeciwutleniacze...

Zioła i przyprawy

Czy w twoim ciele żyją pasożyty? Sprawdź, jak się ich pozbyć

Czy w twoim ciele żyją pasożyty? Sprawdź, jak się ich pozbyć

, aby wyeliminować problem pasożytow w organiźmie. Warto stosować pewne naturalne przyprawy i owoce, które doskonale radzą sobie z tym problemem. Poza tym dobrze (...) jest spożywać probiotyki, takie jak jogurt, kefir lub kapusta kiszona,...

Zioła i przyprawy

Estragon - zioło zdrowia i urody

Estragon - zioło zdrowia i urody

Wężowe zioło Estragon, stosowany kiedyś głównie jako antidotum na jad wężowy, jest obecnie cenioną przyprawą królującą w kuchni francuskiej (...) wykorzystuje się ją także w Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Choć...

Zioła i przyprawy

6 zaskakujących zastosowań kurkumy

6 zaskakujących zastosowań kurkumy

Indyjska królowa przypraw Uznawana za najzdrowszą przyprawę na świecie. Niszczy wirusy, niweluje stany zapalne, a dzięki zawartości antyoksydantów (...) na serce i układ krążenia, a nawet jest skutecznym sposobem na...