Koper włoski - w kuchni, właściwości lecznicze, na co dzień

Koper włoski inaczej fenkuł, to często wykorzystywana w kuchni przyprawa i zarazem zioło. Do spożycia przeznaczone są wszystkie części tej rośliny łącznie z nasionami, które po wysuszeniu mają zastosowanie jako przyprawa. Jest uprawiany praktycznie na całym świecie. Poza tym ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych ze względu na zawartość witaminy C, A, E oraz K. W skład kopru włoskiego wchodzą też takie minerały jak: wapń, cynk, żelazo, sód, magnez, potas i fosfor.

Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka

Koper włoski w kuchni

Można go gotować lub jeść na surowo jako dodatek np. do sałat. Liście kopru włoskiego są doskonałe do sosów i potraw z ryb oraz owoców morza. Dobrze komponują się smakowo z majonezem. Koper włoski również stosuje się jako przyprawę przy pieczeniu mięs i kiełbas. Nasiona podkreślają smak i uwydatniają aromat bulionów. Dodaje się go także przy wypieku  pieczywa. Podkreśla smak słodyczy oraz różnych ciast. Nawet przy produkcji alkoholi używa się kopru włoskiego np. w ginie do wzbogacenia aromatu. Z tych samych powodów dodaje się olejek z tego zioła do wyrobów cukierniczych. Bulwy kopru włoskiego stosuje się przy przyrządzaniu wielu potraw. Spożywanie ich jest bardzo korzystne dla zdrowia, gdyż w ich skład wchodzą witaminy C, K oraz potas.

Koper włoski - właściwości lecznicze

Przede wszystkim koper włoski od dawna był używany przez znachorów oraz ludzi zajmujących się medycyną naturalną. Miał szerokie zastosowanie w przeróżnych dolegliwościach. Przepisywano go już w starożytności i leczono bóle głowy i choroby skórne. Koper włoski doskonale sprawdzał się też przy kolkach. Używano go też do nacierania ciała, jako środek na wzmocnienie mięśni. 

Bardzo popularna na wzdęcia jest herbata z owoców kopru włoskiego. Podaje się ją także niemowlętom, jeśli przytrafi im się kolka. Jednak nie wszyscy są zwolennikami stosowania jej w przypadku dzieci, ze względu na estrogenne działanie olejku zawartego w tej herbatce.

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie...

Olejek kopru włoskiego, a także nasiona stosuje się przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Koper włoski, a konkretnie jego nasiona stosuje się dla osób chorujących na grypę. Zioło to świetnie sobie radzi w walce z drobnoustrojami oraz jako środek wykrztuśny, gdyż powoduje zwiększenie wydzieliny oskrzelowej, jak również wpływa na zmniejszenie jej gęstości. W przypadkach dolegliwości dróg oddechowych stosuje się tzw. olejek koprowy, który należy dodać do mleka wraz z miodem. Działanie przeciwgorączkowe powoduje, że koper włoski podaje się osobom z przeziębieniem. Można wtedy stosować inhalacje oparami z olejku koprowego, dodanego do gorącej wody. Koper włoski bardzo dobrze sprawdza się również w zwalczaniu aftów i ogólnie przy zapaleniu jamy ustnej.

Koper włoski - na co dzień

Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości kopru włoskiego powodują, że może on mieć wiele różnych zastosowań nie tylko w lecznictwie. Żucie jego nasion pozwoli na pozbycie się nieświeżego zapachu, a także wpłynie na poprawę zdrowia dziąseł. Potas występujący w roślinie wpływa na lepsze funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza się również możliwość zachorowania na raka. Kompres z wywaru kopru włoskiego pomaga w pozbyciu się opuchlizny ocznej. Picie herbatki natomiast powoduje, że można pozbyć się problemów żołądkowych - to świetny sposób na wzdęcia, zatwardzenie, a także gazy i kolki. Koper włoski po spożyciu powoduje uczucie sytości, dlatego jest też doskonałym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...