Koronawirus a alkohol. Prof. Simon o jego wpływie na odporność i zakażenie (WIDEO)
- Nie jestem przeciwnikiem alkoholu, ale odradzam nadmierne spożywanie. To sprzyja infekcjom i nasila przebieg choroby - mówi prof. Krzysztof Simon w programie specjalnym WP.
Alkohol może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, jednak jak pokazują badania - nadużywnie trunków negatywnie odbija się na naszej odporności, prowadząc do szeregu chorób.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) już od dawna ostrzega, że nadmierne picie alkoholu może zwiększać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Dlatego podczas pandemii szczególnie powinniśmy ograniczyć spożycie alkoholu.
- 1/6 pacjentów z COVID-19, którzy najgorzej przechodzą zakażenie, to są pacjenci otyli z cukrzycą. 30 proc., których umarło, to są pacjenci, którzy mieli cukrzycę w wywiadzie. A wiele spośród tych przypadków z cukrzycą to też wynik uszkodzenia trzustki przez nadużywanie alkoholu, ale też mają tu wpływ procesy degradacyjne i starzenie się. Alkohol jest jednym z czynników, które dynamicznie uszkadzają trzustkę - wyjaśnia prof. Simon.
Zobacz WIDEO.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.