Trwa ładowanie...

Koronawirus a alkohol. Prof. Simon o jego wpływie na odporność i zakażenie (WIDEO)

Zobacz film: "Koronawirus a alkohol"

- Nie jestem przeciwnikiem alkoholu, ale odradzam nadmierne spożywanie. To sprzyja infekcjom i nasila przebieg choroby - mówi prof. Krzysztof Simon w programie specjalnym WP.

Alkohol może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, jednak jak pokazują badania - nadużywnie trunków negatywnie odbija się na naszej odporności, prowadząc do szeregu chorób.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) już od dawna ostrzega, że nadmierne picie alkoholu może zwiększać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Dlatego podczas pandemii szczególnie powinniśmy ograniczyć spożycie alkoholu.

- 1/6 pacjentów z COVID-19, którzy najgorzej przechodzą zakażenie, to są pacjenci otyli z cukrzycą. 30 proc., których umarło, to są pacjenci, którzy mieli cukrzycę w wywiadzie. A wiele spośród tych przypadków z cukrzycą to też wynik uszkodzenia trzustki przez nadużywanie alkoholu, ale też mają tu wpływ procesy degradacyjne i starzenie się. Alkohol jest jednym z czynników, które dynamicznie uszkadzają trzustkę - wyjaśnia prof. Simon.

Zobacz WIDEO.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.