Trwa ładowanie...

Koronawirus. Czy jadanie na mieście jest bezpieczne? Ten eksperyment daje dużo do myślenia

Avatar placeholder
16.05.2020 13:55
W ciągu 30 minut farba była na wszystkich osobach obecbych w stołowce
W ciągu 30 minut farba była na wszystkich osobach obecbych w stołowce (Twitter)

Polski rząd ogłosił kolejny etap poluzowania restrykcji związanych z epidemią koronawirusa. Między innymi, niebawem zostaną otwarte restauracje i bary. Czy jadanie na mieście jest jednak bezpieczne? Eksperyment przeprowadzony w japońskiej stołówce pokazuje, jak szybko może rozprzestrzeniać się wirus.

1. Restauracje a koronawirus

Nie tylko w Polsce, ale i na przykład w Niemczech, zezwolono na przywrócenie pracy lokali gastronomicznych. Jeśli jednak zastanawiacie się, czy w czasach pandemii koronawirusa picie kawy lub jedzenie posiłków na mieście jest całkowicie bezpieczne, ten eksperyment rozwieje wszelkie wątpliwości.

Czy jadanie na mieście jest bezpieczne? Eksperyment daje dużo do myślenia
Czy jadanie na mieście jest bezpieczne? Eksperyment daje dużo do myślenia (Twitter)

Idea eksperymentu była dość prosta: niewielka ilość farby fluorescencyjnej nałożono na ręce jednej osoby, która następnie dołączyła do 10 innych osób. Cała grupa zjadła razem obiad podczas spotkania w bufecie.

Zobacz film: "Mieczysław Opałka, polski "pacjent zero" gościem WP"

Jak można zobaczyć na wideo NKH, japońskiego nadawcy medialnego, zarazki szybko się rozprzestrzeniły po całej stołówce.

Zaledwie w ciągu 30 minut farba widniała na każdej osobie w pokoju. Niektórzy uczestnicy eksperymentu mieli ją nawet na twarzy.

2. Otwarte restauracje

Rząd zdecydował się również na częściowe otwarcie punktów gastronomicznych od 18 maja. Bary, restauracje, czy kawiarnie będą mogły być otwarte pod warunkiem zachowania odpowiednich warunków sanitarnych. "Zachęcamy do otwierania ogródków, kto ma taką możliwość" – mówił Mateusz Morawiecki.

Dodatkowe zasady bezpieczeństwa, których muszą przestrzegać właścicieli punktów gastronomicznych to:

  • Limit osób w lokalu- 1 osoba na 4 metry kwadratowe
  • Dezynfekcja stolika po każdym kliencie
  • Zachowanie 2 metrów odległości między stolikami
  • Noszenie masek oraz rękawiczek przez kucharzy, oraz obsługę lokalu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

KORONAWIRUS BEZ TAJEMNIC

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze