Koronawirus. Dlaczego umiera tak dużo ludzi? Wyjaśnia raport WHO: "Mamy obecnie dwie szalejące pandemie"
Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała "Global Burden of Disease Study 2019" - raport, nad którym pracowało 5,5 tys. naukowców z całego świata. W publikacji zawarta jest analiza przyczyn zgonów oraz czynników, które przyczyniają się do obniżenia stanu zdrowia. Sam raport nie jest poświęcony COVID-19, jednak tłumaczy, dlaczego tak wiele osób zmarło z powodu tej choroby.
1. Najczęstsze przyczyny zgonów na świecie
Raport "Global Burden of Disease Study 2019" przygotowywało 5,5 tys. naukowców z 152 krajów. Przeanalizowali oni 286 przyczyn zgonów oraz 369 chorób i 87 czynników ryzyka, które panowały w 2019 roku w 204 krajach. Okazało się, że najwięcej ludzi umierało z powodu nadciśnienia tętniczego. Ta choroba zabiła aż 10,8 mln ludzi. Na drugim miejscu jest palenie tytoniu – 8,71 mln. Na trzecim zła dieta – 7,94 mln.
Oto czynniki, które najczęściej powodowały zgony:
- nadciśnienie tętnicze - 10,8 mln
- palenie tytoniu - 8,71
- zła dieta – 7,94 mln
- zanieczyszczenie powietrza - 6,67 mln
- wysoki poziom cukru we krwi - 6,5 mln
- nadwaga lub otyłość - 5,02 mln
- wysoki poziom LDL (złego cholesterolu) - 4,4 mln
- niewydolność nerek - 3,16 mln
- niedożywienie - 2,94 mln
- nadużywanie alkoholu - 2,44 mln
2. Pandemia chorób przewlekłych
Z kolei wśród czynników, które doprowadzały do utraty zdrowia i pogorszenia się jakości życia naukowcy wymienili:
- choroby noworodków
- chorobę niedokrwienną serca
- udar
- infekcje dolnego układu oddechowego
- biegunki
- przewlekłą obturacyjną chorobę płuc
- wypadki drogowe
- cukrzyca
- bóle pleców w odcinku lędźwiowo-krzyżowym
- wady wrodzone
Raport nie zawiera osobnych analiz pod kątem COVID-19, jednak pośrednio tłumaczy, dlaczego z powodu tej nowej choroby zmarło tak wiele ludzie. Na całym świecie z powodu zakażenia SARS-CoV-2 życie straciło 1,15 mln ludzi. Zdaniem naukowców odpowiada za to globalny kryzys chorób przewlekłych i niezdolność państw do powstrzymania wzrostów czynników ryzyka. To właśnie stworzyło sprzyjające warunki do wybuchu pandemii koronawirusa.
Jak podkreślają naukowcy, obecnie mamy "szalejącą na świecie pandemię chorób przewlekłych", która w połączeniu z pandemią koronawirusa stworzyła śmiertelnie groźny koktajl.
"Większości czynników ryzyka można zapobiec i można je leczyć. Zwalczanie ich przyniesie ogromne korzyści społeczne i ekonomiczne. Nie udało nam się zmienić niezdrowych zachowań, szczególnie tych związanych z jakością diety, spożyciem kalorii i aktywnością fizyczną, częściowo z powodu niewystarczającej uwagi polityków i niewystarczającego finansowania badań zdrowia publicznego i behawioralnego" - opowiada kierownik badań prof. Christopher Murray, dyrektor Instytutu Zdrowia Metrics and Evaluation (IHME) w Waszyngtonie.
Zobacz również: Koronawirus. Czy można zachorować na COVID-19 drugi raz? Prof. Marek Jutel tłumaczy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
- "Czekają nas trzy zarazy: COVID, grypa i smog". Dr Zielonka o zwiększeniu liczby zachorowań na koronawirusa przez smog
- 107-latka, która w dzieciństwie chorowała na grypę hiszpankę, przeszła COVID-19
- "Najgorszy był piekący ból od środka". Pacjentki, które przeszły COVID-19 opowiadają o długim powrocie do normalności
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.