Trwa ładowanie...

Korzeń kudzu może pomóc zapanować nad głodem alkoholowym

Najnowsze badania wskazują, że kudzu może hamować potrzebę regularnego sięgania po alkohol. Ma też chronić przed wystąpieniem kaca.

Zobacz film: "Jak alkohol wpływa na zdrowie?"

1. Kudzu na problemy alkoholowe?

Kudzu zwany też opornikiem lub ołownikiem płatkowatym to roślina od wieków wykorzystywana w chińskiej medycynie ludowej w celu zmniejszenia głodu alkoholowego i uniknięcia kaca.

Dr Scott Lukas pracujący na co dzień w szpitalu McLean niedaleko Bostonu postanowił przeprowadzić eksperyment naukowy i zbadać, jak kudzu wpływa na spożycie alkoholu. Badanie przeprowadził na kolegach i koleżankach z pracy podczas wspólnego wypadu za miasto.

Część z nich otrzymała od doktora kapsułki z ekstraktem z kudzu, pozostali placebo. Okazało się, że osoby, które przyjmowały kapsułki z opornikiem, w ciągu 90 minut wypiły niecałe dwa piwa. Grupa placebo - 3,5 butelki tego alkoholowego trunku. Co więcej, chociaż uczestnicy eksperymentu w sumie wypili tyle samo alkoholu, to na drugi dzień, tylko grupa placebo narzekała na negatywne skutki kaca.

Badania nad kudzu przeprowadził również profesor Wing Ming Keung wykładający na Uniwersytecie Harvarda. Zdrowotne właściwości tej rośliny badał bowiem już od 1993 roku. W roku 2005 zespół badawczy pod jego kierownictwem podawał chomikom alkohol, a następnie wstrzykiwał zwierzętom ekstrakt z kudzu. Te chomiki, którym dokonano iniekcji, spożywały następnie o 50 proc. mniej alkoholu w porównaniu do tych, które zastrzyku nie otrzymały.

Wciąż jednak nie wiadomo, z czego wynika działanie rośliny na ilość spożywanego alkoholu. Naukowcy uważają, że może to być związane z zatrzymaniem przemiany alkoholu etanolowego na etapie aldehydu octowego (odpowiada on za objawy zatrucia alkoholowego). Inni z kolei uważają, że korzeń kudzu stymuluje wytwarzanie dopaminy i serotoniny w mózgu, czyli robi dokładnie to, co alkohol, narkotyki czy inne używki, przy czym nie jest niebezpieczny dla zdrowia.

Kudzu dostępne jest w sklepach zielarskich w postaci tabletek, kapsułek, nalewek czy proszku. Sproszkowany korzeń kudzu w Azji jest dodawany do herbaty i frytek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.