Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Koszenila - czym jest i jak powstaje. Koszenila a zdrowie

Avatar placeholder
22.04.2021 15:04
Barwnik z owadów
Barwnik z owadów (123RF)

Większość z nas coraz częściej czyta etykiety zamieszczone na opakowaniach produktów spożywczych. Skąd ta dociekliwość? Chcemy wiedzieć, co jest dodawane do żywności, po którą sięgamy. Niestety,  wiele składników ukrywa się pod obco brzmiącymi nazwami, które nie zawsze potrafimy rozszyfrować. Jednym z nich jest koszenila, nazywana także kwasem karminowym i oznaczana symbolem E120. Jest dodawana do jogurtów, serków homogenizowanych, napojów i wielu innych produktów spożywczych. Skąd wzięła się karmina i czy jest niebezpieczna dla naszego zdrowia?

spis treści

1. Koszenila - czym jest?  

Koszenila jest ciemnoczerwonym barwnikiem pozyskiwanym z wysuszonych, zmielonych owadów, tzw. czerwców kaktusowych. W Polsce - z czerwców polskich. Owady te występują na całym świecie i osiągają niewielkie rozmiary - do 5mm.

Dawniej barwnik koszenila stosowana była przez Azteków i Majów. W Europie koszenila służyła do farbowania szat kardynałów rzymskich i  kurtek żołnierzy brytyjskich.

Obecnie szerokie zastosowanie koszenila znajduje w przemyśle kosmetycznym do barwienia m.in. cieni do powiek, tuszów do rzęs, szamponów, a także tkanin.

Zobacz film: "Źródła nienasyconych kwasów omega-3"

Ponadto karminę stosuje się również do zabarwiania napojów alkoholowych, galaretek, kisieli, sosów owocowych, jogurtów, dżemów, syropów czy ciasteczek.

Symbol E120 to inaczej koszelnila lub karmina. Często jest mylony jest z barwnikiem "czerwień koszenilowa" oznaczanym E124. Ten drugi jest syntetycznym barwnikiem azowym, który uwalnia histaminę, a to może zwiększać ryzyko astmy.

2. Koszenila - jak powstaje?

Koszenilę uzyskuje się ze sproszkowanych owadów, występujących w tropikalnych regionach Ameryki Południowej i Centralnej. Są one zabijane na kilka sposobów, np. poprzez działanie wysokiej temperatury (owady wystawia się na działanie promieni słonecznych), w cieplarce czy poprzez zanurzenie w gorącej wodzie.

Ciekawostką jest fakt, że aby uzyskać jeden kilogram barwnika, należy sproszkować około 150 tysięcy robaków.

Koszenila uzyskiwana jest ze sproszkowanych owadów występujących na terenie Ameryki Środkowej i Południowej
Koszenila uzyskiwana jest ze sproszkowanych owadów występujących na terenie Ameryki Środkowej i Południowej

3. Koszenila a zdrowie

Jak się okazuje kwas karminowy, a raczej jego zanieczyszczony ekstrakt, może powodować reakcje alergiczne u człowieka, w tym bardzo niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny.

Jest także przyczyną kataru siennego i pokrzywki. Dlatego też, tego barwnika nie dodaje się między innymi do serków dla dzieci. Na koszenilę powinny również uważać osoby uczulone na salicylany, a także astmatycy. Barwnik jest uzyskiwany z owadów, dlatego unikają go także osoby stosujące dietę wegańską czy wegetariańską.

Może trudno w to uwierzyć, odkryto również zalety koszenili. Po pierwsze, nie ulega szybkiej degradacji. 

Po drugie, rozpuszcza się w wodzie i po trzecie, jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Dlatego też, wielu polskich producentów stosuje barwniki naturalne, które cieszą się większym zaufaniem konsumentów.

W Unii Europejskiej prawodawstwo zmniejsza listę produktów spożywczych, do których można dodać  koszenilę. Ograniczenia te wynikają w związku z możliwością występowania właśnie reakcji alergicznych.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze