Kotlet cielęcy z grzybami

Aromatyczne danie, które zaspokoi gusta lubiących staropolską, tradycyjną kuchnię. Cielęcina dostarcza przeszło dwa razy mniej kalorii niż chuda wieprzowina i nieco mniej niż wołowina. 80% tych kalorii pochodzi z białka, a tylko 20% z tłuszczu.

Wskazówki dla grzybiarzy

Jakie obowiązują zasady podczas zbierania grzybów? Jak się okazuje jest ich całkiem sporo. Jedna z nich mówi o tym, że nie powinno się zbierać grzybów...

Składniki

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

  • 70 dag cielęciny z kością,

  • 2 dag mąki,

  • ½ kostki tłuszczu,

  • ½ kg świeżych grzybów,
  • 8 dag cebuli,

  • 100 ml śmietany,

  • 1 pęczek natki pietruszki,

  • szczypta soli i pieprzu.



Sposób przygotowania

Kotlety rozklepać, ponacinać, posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć. Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby i dusić do miękkości często mieszając. Połączyć ze śmietaną, posiekaną natką pietruszki i przyprawami, obłożyć kotlety i dusić 6 minut na małym ogniu, doprawić do smaku.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 471,85
Białko 42,39 g
Tłuszcz 31,01 g
Cholesterol 218,00 mg
Węglowodany 7,53 g
Błonnik 1,27 g
Witamina C 19,97 mg
Witamina A 128,30 µg

Komentarz

Mięso cielęce wzbogaci naszą dietę w magnez, witaminę B12 i w łatwo przyswajalne żelazo, którego zawiera czterokrotnie więcej niż drób. Śmietana oprócz niekorzystnego tłuszczu ma w swoim składzie cenny wapń a natka pietruszki to bogactwo witaminy C i kwasu foliowego. Potrawa polecana dla smakoszy grzybowych specjałów oraz dla młodzieży w okresie wzrostu. Może być spożywana w dietach wysokokalorycznych.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Wieprzowina i cielęcina
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Wieprzowina i cielęcina
Wieprzowina i cielęcina

Kotlet wieprzowy

Kotlet wieprzowy

Wieprzowina to jeden z najpożywniejszych rodzajów mięsa, które jednocześnie, jeśli dobrze przyrządzone, jest naprawdę smaczne i pasuje na każdą okazję.

Wieprzowina i cielęcina

Schab w sosie

Schab w sosie

Schab w zielonym sosie pesto z warzywami.

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe tacos

Wieprzowe tacos

Placki tortilla z mięsem wieprzowym i warzywnymi dodatkami.

Wieprzowina i cielęcina

Mięso w przyprawach

Mięso w przyprawach

Mięso wieprzowe z dodatkiem kolendry i w sosie z ananasa.

Wieprzowina i cielęcina

Zupa wieprzowa

Zupa wieprzowa

Pyszna zupa z paskami mięsa wieprzowego i zieloną papryką podawana z makaronem i przyprawami.

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe pierożki

Wieprzowe pierożki

Pyszne pierożki z mięsem wieprzowym to idealna potrawa na elegancki obiad.

Wieprzowina i cielęcina

Mięsne paszteciki

Mięsne paszteciki

Paszteciki z farszem z dobrze doprawionego mięsa wieprzowego z dodatkiem sosu musztardowego.

Wieprzowina i cielęcina

Cielęcina z szałwią

Cielęcina z szałwią

Cielęcina smażona z plastrem szynki i liściem szałwii, podana z ryżem curry.