Kotlet cielęcy z grzybami

Aromatyczne danie, które zaspokoi gusta lubiących staropolską, tradycyjną kuchnię. Cielęcina dostarcza przeszło dwa razy mniej kalorii niż chuda wieprzowina i nieco mniej niż wołowina. 80% tych kalorii pochodzi z białka, a tylko 20% z tłuszczu.

Wskazówki dla grzybiarzy
Wskazówki dla grzybiarzy

Jakie obowiązują zasady podczas zbierania grzybów? Jak się okazuje jest ich całkiem sporo. Jedna z nich...

zobacz galerię

Składniki

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

  • 70 dag cielęciny z kością,

  • 2 dag mąki,

  • ½ kostki tłuszczu,

  • ½ kg świeżych grzybów,
  • 8 dag cebuli,

  • 100 ml śmietany,

  • 1 pęczek natki pietruszki,

  • szczypta soli i pieprzu.



Sposób przygotowania

Kotlety rozklepać, ponacinać, posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć. Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby i dusić do miękkości często mieszając. Połączyć ze śmietaną, posiekaną natką pietruszki i przyprawami, obłożyć kotlety i dusić 6 minut na małym ogniu, doprawić do smaku.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 471,85
Białko 42,39 g
Tłuszcz 31,01 g
Cholesterol 218,00 mg
Węglowodany 7,53 g
Błonnik 1,27 g
Witamina C 19,97 mg
Witamina A 128,30 µg

Komentarz

Mięso cielęce wzbogaci naszą dietę w magnez, witaminę B12 i w łatwo przyswajalne żelazo, którego zawiera czterokrotnie więcej niż drób. Śmietana oprócz niekorzystnego tłuszczu ma w swoim składzie cenny wapń a natka pietruszki to bogactwo witaminy C i kwasu foliowego. Potrawa polecana dla smakoszy grzybowych specjałów oraz dla młodzieży w okresie wzrostu. Może być spożywana w dietach wysokokalorycznych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!