Kotlet wieprzowy z sezamem

Kotlety wieprzowe nie muszą być nudne. Wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian, by danie zyskało na smaku i oryginalności. Przygotowanie kotletów wieprzowych z sezamem jest naprawdę proste. Przekonaj się o tym sama!

Składniki:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

  • 300 g wieprzowiny,
  • 1 jajko,
  • biały sezam,
  • mąka pszenna,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • sos sojowy,
  • olej sezamowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/8 kapusty pekińskiej.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 281,31 kcal
Białka 14,77 g
Węglowodany 7,57 g
Tłuszcze 21,06 g
Błonnik 0,93 g
Kotlet wieprzowy

Wieprzowina to jeden z najpożywniejszych rodzajów mięsa, które jednocześnie, jeśli dobrze przyrządzone, jest naprawdę smaczne i pasuje na każdą okazję...

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe najpierw dokładnie umyj i osusz. Następnie ostrym nożem potnij na kilka kawałków w poprzek i dopraw solą i pieprzem. Możesz lekko ponacinać kawałki mięsa, aby szybciej i dokładnie się usmażyło. Na niedużym talerzu umieść mąkę, na drugim sezam. W głębszym talerzu roztrzep jajko. Kawałki wieprzowiny najpierw obtocz w mące, strzepnij niepotrzebną ilość, następnie wymocz w jajku i obtocz w sezamie. Na głębokiej patelni dobrze rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Powoli wkładaj mięso tak, aby do połowy się zanurzyło. Smaż na ostrym ogniu do momentu, aż każda strona będzie dobrze przypieczona, często przekręcając mięso. Po tym czasie zmniejsz ogień i smaż przez co najmniej pół godziny. W międzyczasie pokrój kapustę pekińską, wrzuć do miski. Dopraw solą, pieprzem oraz bazylią i polej sosem sojowym i olejem. Dobrze wymieszaj i wyłóż surówką talerz. Gdy mięso będzie już miękkie, połóż kawałki wieprzowiny na kapuście. Podawaj z chlebem lub ryżem.

Komentarz:

Klasyczne danie z wieprzowiny można urozmaicić przyprawami lub sezamową panierką. To przepis dla wszystkich, którzy szukają oryginalnych pomysłów na tradycyjną kuchnię.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Wieprzowina i cielęcina
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Wieprzowina i cielęcina
Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe pierożki

Wieprzowe pierożki

Pyszne pierożki z mięsem wieprzowym to idealna potrawa na elegancki obiad.

Wieprzowina i cielęcina

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Pyszna wołowina z warzywami i przyprawami - pomysł na obiad.

Wieprzowina i cielęcina

Mięsne paszteciki

Mięsne paszteciki

Paszteciki z farszem z dobrze doprawionego mięsa wieprzowego z dodatkiem sosu musztardowego.

Wieprzowina i cielęcina

Cielęcina z szałwią

Cielęcina z szałwią

Cielęcina smażona z plastrem szynki i liściem szałwii, podana z ryżem curry.

Wieprzowina i cielęcina

Kotlet wieprzowy

Kotlet wieprzowy

Wieprzowina to jeden z najpożywniejszych rodzajów mięsa, które jednocześnie, jeśli dobrze przyrządzone, jest naprawdę smaczne i pasuje na każdą okazję.

Wieprzowina i cielęcina

Schab w sosie

Schab w sosie

Schab w zielonym sosie pesto z warzywami.

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe tacos

Wieprzowe tacos

Placki tortilla z mięsem wieprzowym i warzywnymi dodatkami.

Wieprzowina i cielęcina

Mięso w przyprawach

Mięso w przyprawach

Mięso wieprzowe z dodatkiem kolendry i w sosie z ananasa.