Kalorie w kromce chleba - chleb graham, chleb pszenny, chleb żytni

Mało kto wyobraża sobie spożywanie posiłków bez chleba. Pieczywo jest wręcz wszechobecne i odgrywa ogromną rolę w żywieniu każdego człowieka. Kromka chleba pojawia się prawie w każdym śniadaniu, czy kolacji. Również dietetycy w jadłospisach, które komponują dla swoich pacjentów, nie zapominają o pieczywie. Jednak wybierając je, zwracają uwagę na jego walory odżywcze i wartość energetyczną. W zależności od tego, po jaki rodzaj pieczywa sięgniemy, cechować się on będzie odmienną kalorycznością oraz właściwościami.

spis treści

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

1. Kromka chleba kalorie - chleb graham

Chleb graham wypieka się z grubo mielonej mąki pszennej. Mąka graham, z której powstaje chleb jest bardziej oczyszczona niż typowa mąka razowa, ale o wiele wartościowsza niż typowa mąka pszenna. Część jej ziaren (bielmo, zarodek, otręby) są silnie rozdrobnione. Chleb graham powstaje na drożdżach. Jest to wyrób dosyć lekkostrawny, dlatego sprawdza się przy problemach żołądkowych oraz dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Wartość energetyczna jednej kromki chleba graham (30 g) wynosi 66 kcal. Chleb graham dostarczy organizmowi sporą ilość składników mineralnych, witamin i błonnika.

Jaki chleb jest najzdrowszy?
Jaki chleb jest najzdrowszy? [7 zdjęć]

Pszenny, żytni, a może mieszany? Chleb jest nieodłącznym elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych...

zobacz galerię

2. Kromka chleba kalorie - chleb pita

Chleb pita najczęściej wytwarzany jest z mąki pszennej. Ma charakterystyczny płaski, okrągły kształt. Ten rodzaj pieczywa najbardziej kojarzony jest z Grecją, ale również z krajami Bliskiego Wschodu. Najczęściej spożywany jest z kebabem, różnymi farszami oraz pikantnymi sosami. Już jedna kromka pity pszennej mająca ok. 80 g dostarcza organizmowi aż 188 kcal. Jej podstawowymi składnikami są mąka, drożdże i woda.

3. Kromka chleba kalorie - chleb pszenny

Chleb pszenny wypiekany jest z mąki pszennej, często z dodatkiem drożdży i/lub na zakwasie. Kromka chleba po spożyciu dość szybko ulega strawieniu, dając niezbyt długie uczucie sytości. Chleb pszenny w porównaniu do innych gatunków jest dość kaloryczny i ubogi w błonnik. Kromka tego rodzaju chleba (25g) to 64 kcal. Chleb polecany jest dzieciom, a także osobom cierpiącym na wrzody żołądka. Chleb polecany jest dzieciom, a także osobom cierpiącym na wrzody żołądka.

Kalorie w kromce chleba zależą od jego rodzaju
Kalorie w kromce chleba zależą od jego rodzaju

4. Kromka chleba kalorie - pumpernikiel

Pumpernikiel to ciemny chleb, który powstaje z gruboziarnistej, razowej mąki żytniej na zakwasie. Do sklepów najczęściej dostarczany jest już w pokrojonych plastrach. Jest idealny dla osób aktywnych ruchowo, a także osób borykających się z nadmierną masą ciała. Wartość energetyczna jednej kromki (40 g) to 96 kcal.

5. Kromka chleba kalorie - chleb razowy

Chleb razowy wypieka się z mąki żytniej, pszennej lub mieszanej, która powstaje w procesie grubego zmielenia ziarna i zawiera w składzie otręby. Kromka chleba razowego ma ciemną barwę. Zawiera więcej błonnika i składników mineralnych niż chleb jasny, dzięki czemu cechuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Jedna kromka (35 g) dostarcza organizmowi 75 kcal.

 

To musisz wiedzieć

6. Kromka chleba - chleb żytni

Chleb żytni jest pieczony z żytniej mąki jasnej lub razowej. Jest zdrowszy niż chleb pszenny. Żyto cechuje się twardszym ziarnem, o większej ilości dobroczynnego błonnika, który pomaga wysmuklić sylwetkę, poprawia trawienie oraz zmniejsza glikemię poposiłkową, dzięki czemu przez dłuższy czas zapewni uczucie sytości. Oprócz walorów zdrowotnych chleb żytni ceniony jest też za smak. Jedna kromka (35 g) to ok. 75 kcal.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy