Kruche ciasto z owocami

Ciasto z owocami to zastrzyk węglowodanów stanowiących źródło energii dla naszego organizmu. Podaż takich łatwoprzyswajalnych węglowodanów jest szczególnie ważna w godzinach przedpołudniowych, gdy mózg zużywa duże ilości glukozy na procesy myślowe.

Składniki

  • 2 szklanki mąki,

  • 1 szklanka cukru,

  • 17 g margaryny,

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • dowolne owoce.



Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta wyrobić i włożyć na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Rozłożyć owoce (ja dałam jabłka i śliwki). Drugą część ciasta zetrzeć lub podrobić. Piec ok. 50 min w 180C. Posypać cukrem pudrem. Ciasto o niskiej zawartości tłuszczu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 294,50 kcal
Białka 3,48 g
Tłuszcze 10,89 g
Cholesterol 20,80 mg
Węglowodany 46,44 g
Błonnik 1,05 g
Witamina C 2,30 mg
Witamina A 142,10 µg

Komentarz

Ciasto przygotowane według tego przepisu zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu i złego cholesterolu. Dodatek owoców najlepiej sezonowych sprawia, że taki deser będzie nie tylko źródłem przyjemności lecz również dostarczy potrzebnych witamin i błonnika.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!