Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Krwawienie po poronieniu

Poronienie

Poronienie - przyczyny i profilaktyka

(...) wiele kobiet. Około 15% rozpoznanych ciąż (czyli takich, o których wiemy) ulega poronieniu. Znacznie więcej jest traconych, jeszcze zanim kobieta zorientuje się, że będzie mamą. Czynniki wpływające na poronienie Utrata wczesnej ciąży może być spowodowana ... i krwawienie się nasilają, utracie dziecka raczej nie da się już zapobiec. Poronienie w toku oznacza, że nie można go powstrzymać ... się z jego objawami, aby w porę zgłosić się do lekarza. Istota poronienia Terminem „poronienie” określa się ...

Poród

Jak przewidzieć poronienie?

(...) zbawienna w opiece nad kobietami z zagrożoną ciążą. Czynniki przepowiadające poronienie W celu wyznaczenia czynników zwiększających ... wpływających na poronienie: poziom płodności, poziom progesteronu oraz gonadotropiny kosmówkowej, długość płodu, obfitość krwawienia ... dwa z nich – krwawienie i poziom hCG tworząc tzw. indeks zdolności utrzymania ciąży PVI (ang. Pregnancy Viability Index ...

Ciąża

Zdrowie w ciąży

(...) brzucha - może to świadczyć o ciąży pozamacicznej, poronieniu lub przedwczesnym porodzie; ból w górnej części brzucha może ... czymś normalnym. Jednak takie symptomy, jak wysoka gorączka, krwawienie z pochwy, biegunka czy niewyczuwanie ruchów dziecka, mogą ... zażegnać ryzyko poronienia. Krwawienie w ciąży Jeśli krwawienie jest niewielkie i bezbolesne, nie powinnaś się zbytnio martwić ... , musisz natychmiast dzwonić po pogotowie. Krwawienie połączone z bólem w dole brzucha może oznaczać zagrożenie poronieniem ...

Dolegliwości w ciąży

Bóle brzucha w ciąży

(...) z poronieniem. Jeśli masz bolesne skurcze w dolnej części miednicy lub w tyle pleców i krwawienie z pochwy, skonsultuj się z lekarzem ...

Ginekologia

Wzdęcie brzucha po poronieniu

Witam, 5 dni temu poroniłam samoistnie, w 7 tc, rozwoj zatrzymal się na poziomie 4 t, przez ostatnie 5 dni mocno krwawiłam wraz ze skrzepami, dziś już krwawienie zanika. Od wczoraj mam coś w rodzaju wzdęcia i lekkie bóle podbrzusza $1czasami, w roznych miejscach$1, nie są to bóle silne i nie wymagają ode mnie aplikowania pigułek przeciwbólowych. Po prostu czuje w srodku napiecie. Czy jest to zwiazane z obkurczaniem sie macicy i jest to normalne$1 Dodam, ze innych dolegliwosci brak.Po poronieniu ...

Test ciążowy

Zabieg łyżeczkowania z powodu pustego jaja płodowego a krwawienie i pozytywny test ciążowy

16 sierpnia przeszłam zabieg łyzeczkowania $112 tydzien ciazy,puste jajo płodowe$1.Po zabiegu bardzo krotko krwawilam a raczej plamilam. 16 września pojawiły sie bardzo skąpe plamienia i trwały kilka dni a 22.09 okres sie rozkręcił i trwał do 26 ... dniem miesiączki$1 pierwszy cykl po poronieniu może być inny niż zwykle. Poza tym nie zaleca się zachodzenia w ciążę pprzez pierwsze 3 cykle po poronieniu.Trzeba wyjaśnić dlaczego test ciążowy jest dodatni$1 proponuję konsultację u ginekologa. ...

Ginekologia

Stan zapalny macicy po poronieniu

dziendobry mam stan zapalny macicy oraz martwice i stan zapalny kosmkow w macicy . wszystko to po poronieniu , co moze byc dalej jesli tego nie wylecze\? mam tez nadrzerke . boli mnie brzuch i nie moge uprawiac seksu a jesli zaczne sie kochac to krwawie. co to jest boje sie ze cos to powarznegoWitam serdecznie. Błona śluzowa macicy ulega regeneracja jakieś 3 miesiące po poronieniu. Jak najbardziej możliwe i konieczne jest wygojenie tego rodzaju zmian. Krwawienie kontaktowe jest typowym objawem nadżerki ...

Ginekologia

Pozytywny test ciążowy po poronieniu a miesiączka

cd. do tematu pozytywny test ciążowy po poronieniu to w takim razie kiedy mogę się spodziewać miesiączki\? Minęło już 44 dni, a nadal nie mam\?Witam serdecznie. Regularne krwawienie miesięczne po porodzie powinno pojawić się do 3 miesięcy. W innym przypadku warto skonsultować się ze specjalistą. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Pozytywny wynik testu ciążowego a poronienie

Witam\! Poroniłam w 4\-tygodniu ciąży, to było miesiąc temu, test nadal wychodzi pozytywny, a w dodatku cały czas mam okres. Czy powinnam pójść do lekarza.Witam serdecznie. Test ciążowy może wykrywać b\-hCG nawet do 3 miesięcy po poronieniu. Przewlekłe krwawienie powinno być skontrolowane przez ginekologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Krwawienie ze skrzepami po poronieniu in vitro

Po zaplodnieniu in vitro w 5 tygodniu ciazy zaczelam krwawic bardzo obficie z duzymi skrzepami. Trwalo to kilka godzin i ustapilo. Lekarz wykonal badanie usg oraz pobral krew w odstepie 3 dniowym i stwierdzil poronienie.Wczesniej stwierdzono u mnie syndrom PCOS. 4 dni po poronieniu zaczelam znow krwawic i mam tzw bole miesiaczkowe/plecy, uda, okolice jajnikow/. Czy to miesiaczka$1Witam$1 Krwawienia z dróg rodnych mogą utrzymywać się po poronieniu do około 2 tygodni. Towarzyszyć im mogą również ...

Ginekologia

Ból piersi po łyżeczkowaniu jamy macicy

3 listopada mialam łyżeczkowanie,po zabiegu nie krwawiłam wciąż jednak bolą mnie piersi tak jak byłam w ciąży,i czuje takie rwanie w jajnikach jak przed okrsem.czy jest to normalne$1boje sie że lekarz który wykonywał zabieg coś zrobił zle Proponuję poczekaćna wynik badania histopatologicznego po zabiegu wyłyżeczkowania macicy po poronieniu$1 to wyjaśni czy wszystko jest w porządku. W razie dolegliwości proszęzgłosić sie do ginekologa w celu wykonania badania USG. ...

Antykoncepcja awaryjna

Tabletka "72 h po"

(...) do końca kwestia - kiedy rozpoczyna się ciąża? Według prawa - dopiero po implantacji, dlatego też antykoncepcja „po” jest legalna, a leki powodujące poronienie nie są legalne. Jak działa tabletka „72 godziny po”? Gdy zdarzyła się &bdquo ... w macicy. Hormon powoduje krwawienie, z którym jest ona usuwana z organizmu. Antykoncepcja „po” nie jest obojętna ... Tabletka „72 godziny po” stosowana jest w przypadku, gdy zawiodła jakaś inna metoda antykoncepcyjna (np. pękła ...

Test ciążowy

Pozytywny wynik testu ciążowego a krwawienie

(...) i tez wyszedł pozytywny czy to oznacza ze jednak jestem w ciaży$1 czy po poronieniu test pokazaLby wynik negatywny$1 Chiałą bym ... Witam serdecznie. Przy niedawnym poronieniu wynik testu ciążowego z moczu może dawać wynik pozytywny, co jednak nie musi oznaczać iż właśnie do niego doszło. Plamienia a nawet regularne krwawienie w początkowym okresie ciąży także może być fizjologiczne. Warto udać się ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Wynik HCG a poronienie lub ciąża pozamaciczna

witam 3 września zaczął mi się okres, 3 październik HCG wynosiło 67, 3 lekarz powiedział że nic na usg nie widać 14 października zaczęło ki się krwawienie, a HCG wyszło 67, 8. Czy takie Hcg może jeszcze się utrzymywać po poronieniu czy to ciąża pozamaciczna.Witam serdecznie. Brak wzrostu beta hCG z pewnością wyklucza dalszy rozwój ciąży. Wyklucza on także ciążę pozamaciczną. Poronienie może być prawdopodobne. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Ból brzucha, skurcze i krwawienie w 6 tygodniu ciąży

(...) i wit. C. W nocy dostałam zaczął boleć mnie brzuch, czułam skurcze i krwawiłam. Czy możliwe jest poronienie\? Czy muszę iść do lekarza\? Dodam, że leczę sie na niedoczynność tarczycy a nocne krwawienie nie ustało, jest tylko słabsze. Przebywam za granicą nie wiem gdzie mogę udać się tutaj do lekarza.Witam serdecznie. Skurcze i krwawienie z macicy niestety jak najbardziej mogą świadczyć o poronieniu. Konieczna w tym wypadku jest wizyta u lekarza i bezpośrednie badanie ginekologiczne ...

Antykoncepcja awaryjna

Co to jest antykoncepcja "po"?

(...) antykoncepcyjne zawiodły (np. pękła prezerwatywa), kobieta może zdecydować się na tzw. antykoncepcję "po". Ma ona postać tabletki o dużej ... do komórki jajowej, a także przeciwdziała ewentualnej implantacji zarodka. Tabletkę "po" należy przyjąć najpóźniej 72 godziny ... odmowy. Po zastosowaniu antykoncepcji awaryjnej może pojawić się obfite krwawienie z dróg rodnych i ból brzucha. O tabletce "72 h po" opowie lek. med. Katarzyna Pietuch, ginekolog ...

Ginekologia

Czy przy Rigevidonie jest możliwość zajścia w ciążę$1

witam serdecznie.po poronieniu przyjmowałam tabletki rigevidon przez4,5roku zaszłam w ciążę$1przerwa między tabletkami$1 i miałam przerwe ok2,5lat teraz zaczęłam znowu je brać tylko iż tym razem mój partner nie zawsze zdąży wyjść czy podczas przyjmowania tych tabletek jest możliwość zajścia w ciąże$1z jednym dzidziusiem jest nam ciężko a co dopiero z następnym...Witam$1 Skuteczność doustnej antykoncepcji hormonalnej w przypadku prawidłowego stosowania ocenia się na ponad 99%. Na pytanie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Krwawienie po poronieniu w 14 tygodniu

witam jak poronilam 14 tygodniu zozstalam tabletki minelo juz 10 dni dalej krwawieWitam\! Jeżeli krwawienie nie zmniejsza się z czasem to konieczna jest wizyta u lekarza prowadzącego\/ginekologa, zwłaszcza jeśli toważyszą mu inne objawy np. ból brzucha. Jeżeli krwawienie wyraźnie się zmniejsza to najprawdopodobniej nie ma powodu do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Plamienie i duży skrzep krwi

(...) $1$1$1pozdr i dziękuje za pomocWitam$1 Nie ma możliwości tego stwierdzić. Nawet do 15% ciąż ulega poronieniu i z tego ok 50% jeszcze przed implantacją. Jeżeli krwawienie ustąpi i nie będzie innych niepokojących objawów to należy potraktować krwawienie jako miesiączkowe ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Starania o kolejną ciążę po wyłyżeczkowaniu jamy macicy

(...) przypadku dwie miesiączki po$1 Żyjemy nadzieją na kolejne dziecko i nie chcemy wydłużać oczekiwania na kolejne próby... NWśród ... Journal ok. 2010 roku wykazało, że najwięcej zdrowych dzieci rodziło się, gdy odstęp do kolejnej ciąży po poronieniu był mały ... , które zaszły w kolejną ciąże 2 lata po poronieniu. Dodatkowym czynnikiem jest to, że wraz z trendem do opóźniania prokreacji ... miesiączek lub 3 miesięcy jest rozsądny, aby umożliwić prawidłowe $1wygojenie się$1 macicy po przebytym poronieniu, szczególnie ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Grzegorz Pietras Dr n. med. Grzegorz Pietras
Badanie patomorfologiczne

Ciąża jajowodowa ulokowana w jajowodzie prawym z cechami krwawienia martwicy i ostrego zapalenia

w odpowiedzi na moje 1 pytanie $1 wynik badania hist.po usunięciu ciąży pozamacicznej$1przeyłumaczenie łaciny$1dostałam odp.ciąża jajowodowa ulokowana w jajowodzie prawym z cechami krwawienia martwicy i ostrego zapalenia. trochę mnie niepokoi ten wynik,co to dla mnie oznacza jakie było zagrożenie czy dalej istnieje i co oznacza hasło krwistek ciążowy$1 Witam ponownie. Nie ma powodów do niepokoju ... organizm kobiety nie radzi sobie z wydaleniem resztek po poronieniu i stan zapalny oraz komórki martwicze zalegają w miejscu ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Miesiąc po poronieniu a starania o ciążę

witam, miesiąc temu poroniłam, poronienie było samoistne. miałam łyżeczkowanie.. czy teraz mogłabym zajść w ciąże bez żadnych powikłań \?\? strasznie chce zajść w ciąże, ale boje się ;\(\( proszę o jakąkolwiek rade, dziękujePo wyłyżeczkowaniu jamy macicy z powodu poronienia dla pewności powinna Pani odroczyć staranie się o dziecko minimum 3 miesiące by błona śluzowa macicy ... pierwsze poronienie, proszę nie wpadać w panikę. Kolejne zajście w ciąże może być całkowicie prawidłowe. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Puste jajo płodowe a poronienie

(...) poronienie po11$112tc $1ile czasu bezpiecznie moge czekac na calkowite poronienie i czy dojdzie do calkowitego poronienia Witam, wyłyżeczkowanie po poronieniu jest najbezpieczniejszą metodą, związaną z najmniejszym ryzykiem pozostawienia tkanek płodowych w jamie ... Lekarz stwierdzilu mnie puste jajo plodowe.2 tyg temu pecherzyk mial 3cm cialkozolte5mm$1wg usg 7t4d$1.po 10dniach pecherzyk zmalal do 2cm a cialko zolte do2mm. Czy sa jeszcze szanse na rozwoj zarodka$1ze wzgledu na ryzyko powiklan nie chce lyzeczkowania ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Krwawienie ze śluzem po masturbacji u dziewicy

Pewnego razu masturbowałam się kawałkiem drewna okrągłego. Gdy wyjęłam go zobaczyłam na nim krew. Jestem dziewicą ale błonę mam cała. Krwawienie nie ustało aż do teraz \(2 dni po\) nie jest to ciągłe krwawienie ale co jakiś czas leci krew ze śluzem co to może być\?Prawdopodobnie doszło do uszkodzenia nabłonka pochwy przez przedmiot którym Pani się masturbowała. Sugeruję nieużywanie przedmiotów niebezpiecznych i nie przeznaczonych do tego celu. Wskazana jest wizyta u ginekologa celem rewizji ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Brak okresu po rozpoczęciu zażywania tabletek antykoncepcyjnych

Moje pytanie dotyczy braku okresy ,po rozpoczeciu zazywania tabletek antykoncepcyjnychWitam serdecznie. Podczas przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych nie występuje fizjologiczny okres \- krwawienie menstruacyjne zaś tzw krwawienie z odstawienia. Po pierwszym opakowaniu plamienie może być skąpe. Podobnie jak to, że w trakcie stosowania antykoncepcji mogą pojawić się krwawienia śródcykliczne. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Histeroskopia

Krwawienie po histeroskopii

(...) okres dwa dni wcześniej i stąd to krwawienie$1 Czy jest to raczej zły objaw$1Krwawienie po tego typu zabiegu jest prawidłowe i może trwać nawet do 14 dni Oczywiście nie może być obfite.Po ok 2 tyg powinno wrócic wszystko do normy ... W zeszły wtorek miałam zabieg histeroskopii, usuwanie polipa. Zabieg odbył się 16 dni po zakończeniu miesiączki, lekarz, który robił zabieg mówił, że wszystko się udało. Moje pytanie dotyczy krwawienia po zabiegu. Dwa dni po zabiegu krwawienie było ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Piotr Wajda Lek. Piotr Wajda
Ginekologia

Pozytywny test ciążowy a krwawienie

Test pozytywny i krwawienie Dziś zrobiłam test bo spóźniała mi się miesiączka i wyszedł on pozytywny jedna kreska mocna druga mniej ale widoczna po paru godzinach zaczęłam krwawic tak jak na okres ale nie jest tak intensywne krwawienie ostatnia miesiączkę miałam 24 sierpnia a z mężem staramy się o dziecko.Po chwili zrobiłam drugi test firmy clearblu i rowiniez wyszedl ... .DziękujeWitam serdecznie. W niektórych przypadkach w pierwszym trymestrze ciąży mogą się utrzymywać krwawienia miesięczne. Każde krwawienie w ciąży ...

Ginekologia

Regularne zażywanie tabletek antykoncepcyjnych po okresie wywołanym luteiną a ryzyko ciąży

cykl wywolany luteiną.Miesiaczke dostalam wieczorem ok 21 a pierwsza tabletkę anty wziełam rano ok 7\(1 opakowanie\).Po 4 tabletce do pochwy na palcu mogła zostać wprowadzona znikoma ilość nasienia. Bralam tabletki regular do konca. odstawilam we wtorek czwartek,z rana malutkie plamienie piątek\:rano krwawienie i w poludnie tez sobota\: krwawienie niedziela\:krwawienie do pld. poniedzialek\:malutkie krwawienie rano wtorek i środa\: plamienie.test 24dni po sytuacjizrana negatywny 25 dnipo pol negatywny ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Brak miesiączki po przyjęciu tabletki postkoitalnej

(...) byc przyczyna braku miesiaczki I czy powinnam zaczac sie martwic $1Po przyjęciu leku $172h po$1 mogą występować zaburzenia ... Przyjelam tabletke 72 po na dwa dni po okresie $1 cykl 26dni$1 po ok 7 dniach nastapilo 2 dniowe krwawienie. Obecnie moj okres spoznia sie juz 6 dni co nigdy wczesniej nie mialo miejsca... Zrobilam 2 testy ciazowe 1 na 3 dni po spodIewanej miesiaczce ... , gdyż krwawienie miesięczne opóźnia się powyżej 5 dni ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Seks bez zabezpieczenia w 6 dniu cyklu

(...) dla pewności po tabletki po\? Proszę o odpowiedźWitam\! W opisanym przez Panią przypadku ryzyko ciąży jak najbardziej istnieje. Do Pani należy jednak decyzja czy chce Pani zażyć tabletkę \"po\". Proszę tylko pamiętać, że im szybciej jest ona zażyta tym wyższa ... w ciążę, należy udać się do lekarza ginekologa po receptę na antykoncepcję \"po\". ... Witam. Ostatnio kochałam się ze swoim chłopakiem w 6 dniu cyklu, krwawienie było już bardzo małe, a kochaliśmy się ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka i 1 inny
Ginekologia

Wynik betaHCG a poronienie

(...) badanie. Zawsze w takim przypadku należy również zweryfikować czy w jamie macicy nie pozostały tkanki po ewentualnym poronieniu, które mogą spowodować stan zapalny.Nie koniecznie poronienie , lub bardzo wczesne zalecam poczekać . Możesz mieć tylko zapalenie ... hcg i wynik byl juz 0,1. czy to poronienie\? i czy musze isc do lekarza\?\?dodam że dobrze się czuję nic mnie nie boli, jedynie ... lednak pojawiłoby się krwawienie w środku cyklu lub bóle brzucha, wtedy powinna się Pani skonsultować ze specjalistą ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 3 innych
Ginekologia

Dłuższy okres i krwawienie po stosunku

ok14 dni temu dostalam miesiaczke ktora trwala ok 7 dni ok jednego do dwoch dni dluzej niz normalnie.Po kilku dniach od skonczonego okresu pojawilo sie brazowe plamnie ktore trawlo jakis czas,po sexie byla to krew od tego czasu jest tak caly czas,niewiem co o tym myslec,czy to przedluzajacy sie okres\?W czasie okresu kochalam sie z moim chlopakiem bez zabezpieczenia,czy to moze byc powodem ciazy\?Witam, Stosunek w trakcie miesiączki wiąże się z pewnym ryzykiem zajścia w ciążę, szczególnie jeśli Pani cykl jest krótszy ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ginekologia

Stosowanie tabletek antykoncepcyjnych a przesunięcie krwawienia

Witam, 12 dnia cyklu zaczelam brac harmonet na opóźnienie terminu miesiączki. od 3 dni $1po 4 pigułkach$1 zaczal bolec mnie brzuch $1bol jak przed okresem, mało dokuczliwy$1. Czy jest możliwość ze krwawienie wystapi podczas brania tabletek czy dopiero po odstawieniu$1 sytuacja sprawia, ze wszelkie krwawienie bedzie dla mnie ogromnym problemem., co powinnam zrobic$1 bardzo dziekuje ... hormonalnej. Nikt nie da Pani zatem gwarancji, że w czasie brania tabletek krwawienie/plamienie nie wystąpi. Niestety ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Jak rozróżnić menopauzę od zwykłego zmęczenia$1

(...) i nudnosci mam czasami. Nie wiem co myslec$1$1Menopauza$1$1Czy co$1$1 Prosze o rade$1$1Po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych wystąpiła nie miesiączka, a tzw. krwawienie z odstawienia. Miesiączką nazwać będzie można krwawienie, które nastąpi dopiero teraz. Może być ono opóźnione z powodu zaburzeń hormonalnych $1jako efekt stosowanej antykoncepcji$1. Jeśli krwawienie miesięczne ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Rozpoczęcie stosowania tabletek antykoncepcyjnych

(...) wystąpiło krwawienie to powinna Pani rozpocząć stosowanie antykoncepcji. W razie wątpliwości proszę skonsultować się ze specjalistą ginekologiem.Po zakończeniu pierwszego opakowania tabletek należy zrobić 7$1dniową przerwę $1czas bez tabletek$1. W czasie tej przerwy powinno wystąpić krwawienie z odstawienia. Po 7 dniach przerwy rozpoczyna Pani następne opakowanie$1 niezależnie od tego czy krwawienie jest nadal. Kolejny cykl i wszystkie następne będą miały 28 dni ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 1 inny
Ginekologia

Utrzymująca się gorączka a prawodpodobieństwo ciąży

Witam, Okres opoznil sie 5 dni,po czym dostalam,krwawienie bylo lekkie i trwalo dwa dni,test wyszedl negatywnie,zastanawia mnie temperatura,poniewaz nie spadla mi do lini podstawowej,czy to normalne$1temp od siedmiu dni utrzymuje sie na tym samym poziomie.Witam serdecznie. Może być to wynik np infekcji. Kiedy wykonywała Pani test ciążowy$1$1 Jego wiarygodność jest największa po 14 dniach od stosunku. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Upławy po zażyciu tabletek poronnych

Witam ja po zazyciu tabletek poronnych nie miałam krwawienia tylko mocne upławy zadnego bulu brzucha niebyło ,z kad taka reakcja \?Witam\! Domyślam się że chodzi o tableki antykoncepcyjne zwane popularnie\"tabletkami po\". Nie zawsze musi po nich występować krwawienie\(które jest działaniem niepożądanym tabletki\) . Brak krwawienia nie oznacza że one nie działają. Jeśli upławom towarzyszy świąd to prawdopodobnie jest to stan zapalny i musi się Pani udać do Ginekologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Krwawienie po stosunku z pekniętą prezerwatywą

Witam $1 Wieczorem 26.10 kochalam sie z chlopakiem i pekla nam prezerwatywa $1zauwazylismy to po wytrysku, cala posciel byla w spermie jednak nie mam pewnosci czy do wytrysku doszlo poza pochwa$1. Dzisiaj rano mialam jechac po tabletke 72 h po, jednak dostalam okres. Czy jest sens brac tabletke$1 Witam serdecznie. Jeżeli rzeczywiście był to okres, to nie. Ale takiej pewności nie ma, ponieważ nie mogę wykluczyć np krwawienia wynikającego z podrażnienia mechanicznego. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Zmiana tabletek antykoncepcyjnych a krwawienie

Witam, stosowałam plastry evra jednak nie przyjęłam ich zbyt dobrze i lekarz zmienił mi na tabletki antykoncepcyjne sylvia 20. Kazał wziąć pierwszą po 7 dniowej przerwie, i w ten dzien też współżyłam, 7 tabletka \- miałam obfity śluz podczas współżycia. 9 tabletka silny ból brzucha promieniujący w dół i krwawienie zaraz po przyjeciu tabletki \(dosłownie chwile\) wybrałam sie do ginekologa, niby mam zapalenie kazał nie przrywać anty. ale gdy wzięłam tab 7 min po krwawiłam. czy to może być ciąża\?Po ...

Ginekologia

Złe samopoczucie, ból piersi i zawroty głowy po przyjęciu tabletki awaryjnej

Witam$1Ponad tydzień temu miałam przykrą sytuację i musiałam wziąść tabletkę 72h po.Tabletkę wzięłam po ok.15 godzinach.Dni płodne zaczynały mi się w piątek,a opisana sytuacja miała miejsce w nocy z czwartku na piątek.Po zażyciu tabletki czułam się fatalnie.Bolały mnie piersi,kręciło mi się w głowie.Objawy ustały,ale dziś znowu zaczęły boleć mnie piersi.Czy to może być ciąża ... opisane dolegliwości są związane ze zbliżającym się krwawieniem. Jeśli krwawienie nie pojawi się w najbliższym czasie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Pierwsza tabletka antykoncepcyjna dzień po rozpoczęciu okresu

Witam serdecznie Od miesiaca biore tabletki antykoncepcyjne,jak sie okazalo zaczelam je brac w zlym momencie poniewaz pierwsza tabletke wzielam 1dzien po okresie. tydzien temu wspolzylam z chlopakiem i na drugi dzien je odstawilam.Po dwoch dniach ... antykoncepcji nie mogę wykluczyć ciąży.Tak z tym odstawieniem tabletek to nie był najlepszy pomysłPo odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych pojawia się krwawienie tzw. z odstawienia. Jeśli przyjmowała Pani tabletki niezgodnie z instrukcją\/ główny powód ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 2 innych
Badanie patomorfologiczne

Endometrium atrophicum i krwawienie z dróg rodnych

Rozpoznanie kliniczne$1 krwawienie z dróg rodnych okresu okołomenopeuzalnego, Rozpoznanie histopatologiczne$1Endometrium atrophicum. Transformatio decidualis interstitii focalis. Łyżeczkowanie miałam 4 10.13r. po,którym obficie krwawiłam dostałam Cyclonamine, parę dni przerwy i sytuacja powtórzyła się. Obecnie krwawienie powróciło,nie wiem co dalej robić.Przyjmuję lek o nazwie Femoston conti, mam 50 lat proszę o pomocWitam serdecznie. W zaistniałej sytuacji należy zgłosić się do ginekologa. Wynik badania ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Pęknięcie prezerwatywy w trakcie stosunku a brązowa wydzielina z pochwy

(...) nie szkodzac przy tym dziecku\?Przyczyn krwawień oraz śluzu szyjkowego podbarwionego krwią może być wiele \- krwawienie miesięczne, krwawienie implantacyjne, poronienie na wczesnym etapie. Fizjologicznie podczas ciąży miesiączka nie występuje. W dniu spodziewanej miesiaczki lub po tym dniu powinna Pani wykonać test ciążowy w celu wykluczenia\/potwierdzenia ciąży.Po pierwsze proszę wykonać test ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Szczelina odbytu

Wodnista wydzielina z odbytu po wycięciu hemoroidu i wymrożeniu szczeliny odbytu

(...) $13 tygodni. Taki wyciek zapewne treści surowiczej jałowej $1po wymrożeniu$1 nie powinien w żaden sposób wywoływać zakażeń także ... Witam. Jestem po zabiegu wycięcia hemoroidu i wymrożeniu szczeliny odbytu. Po zabiegu bardzo sączy mi się wodnista wydzielina z odbytu. Miałam juz wczesniej usuwane hemoroidy i krwawienie bylo male. A tym razem oprócz krwawienia wydobywa sie wlasnie duzo wodnistej wydzieliny. Czy to jest normalne po wymrozeniu szczeliny$1 czy z powodu wych wycieków po operacji mogę nabawić ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski
Ginekologia

13$1godzinne opóźnienie w przyjęciu tabletki antykoncepcyjnej a ryzyko ciąży

Witam. Od 5 lat biorę tabletki antykoncepcyjne Sylvie 20. W piątek zapomniałam tabletki oraz odbyłam stosunek ze swoim chłopakiem. W sobote wzięłam ja jak najszybciej jednak ok 13$114h po. Czy ryzyko ciąży w tym wypadku jest bardzo duże i czy nie powinnam ich teraz odstawiać i czekać na krwawienie tylko od razu brać kolejne opakowanie$1Witam$1 Niestety nie napisała Pani w którym dniu cyklu zapomniała Pani tabletki. Od tego zależy natomiast to, jakie postępowanie powinna Pani wdrożyć. Jeśli przerwa ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Pominięta tabletka antykoncepcyjna a prawdopodobieństwo ciąży

Otóż spóźniłam się z wzięciem drugiej tabletki \(2 opakowanie\) o 12,5 godziny. Przed zapomnieniem nie odbywałam stosunków. Po zapomnieniu \(i brania tabletek równo jak w zegarku\) odczekałam ponad 2 tygodnie do współżycia bez dodatkowego zabezpieczenia. Dwa dni po dostałam krwawienie z odstawienia. Czy są jakiekolwiek szanse, że ta pominięta tabletka miała wpływ na ten stosunek po tylu dniach\? Dodam, że trzecie opakowanie \(po stosunku\) zaczęłam brać po 7 dniach przerwy.Witam serdecznie. Jeżeli nie uprawiała Pani ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Żółte upławy z pochwy o nieprzyjemnym zapachu

Witam. Mam mały problem, od jakiegoś czasu zauważyłam u siebie upławy z pochwy koloru zółtawego, tak jakby mętny zółty śluz. Nie mam żadnych objawów, pieczenie swędzenie nic z tego. Tylko upławy, które mają nieprzyjemny zapach jeśli się ich szybko nie pozbędę, dbam o higienę jak tylko mogę, nie zmieniam partnerów. Podczas stosunku odczuwam pieczenie, i występuje lekkie krwawienie po, które miesza się z tą żółtą wydzieliną. Co to może być \? Proszę o pomocWitam\! Opisane dolegliwości wskazują ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Cztery tabletki antykoncepcyjne na raz

(...) przeciwdziałaniem ciąży po ryzykownym stosunku warto udać się do lekarza po tzw tabletkę ''72h po''. Jest to znacznie bezpieczniejszy sposób. ... Co się stanie jeśli wezmę 4 tabletki antykoncepcyjne na raz \? Czy może mi to bardzo zaszkodzić \?Witam serdecznie. Trudno mówić o skutkach przyjęcia dużo większej dawki hormonów nie znając nawet preparatu jaki chciałaby Pani przyjąć. Mogą wystąpić bóle głowy, brzucha, krwawienie z dróg rodnych. Warto także pamiętać iż stosowanie antykoncepcji usposabia do wystąpienia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Okres i brązowa wydzielina po pierwszym stosunku

Dzień dobry, w sobote odbyłam stosunek z moim chłopakiem. obsunęła mu się prezerwatywa ale nie do końca. spuścił sie obok mnie. Był to mój pierwszy raz, pojawiła się krew. Po 2 godzinach od stosunku dostałam okresu. \(23dni od poprzedniego.Mam bardzo nieregularny okres\) na drugi dzień zamiast okresu wydzielała się ze mnie brązowy śluz. co to takiego\? Proszę o szybką odpowiedz.Diagnoza nie jest możliwa bez zbadania pacjentki. Wskazana wizyta u ginekologa.Po pierwszym stosunku może się pojawić krwawienie lub brązowa ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny