Które jajko jest najzdrowsze? Na miękko vs. na twardo

Jajka to podstawa diety większości Polaków. Spożywamy je przynajmniej raz w tygodniu. I dobrze. To skarbnica cennych witamin i składników mineralnych. Czy wiesz jednak, że ich wartości odżywcze zmieniają się w zależności od tego, w jaki sposób je przyrządzisz? Po gotowanych na twardo możesz mieć bóle brzucha i wzdęcia.

Cenne jajka

Witaminy A, D, E, K, PP oraz te z grupy B. Do tego łatwo przyswajalne żelazo, wapń, cynk i fosfor. Jajo to też źródło aminokwasów i fosfolipidów.

Białko składa się niemal w całości z wody. Znajdziemy też w nim glukozę, witaminy i składniki mineralne. Żółtko natomiast zawiera zdrowe tłuszcze oraz lecytynę – związek chemiczny, który blokuje cholesterol chcący się przyczepić do ścianek naczyń krwionośnych. Lecytyna doskonale wpływa również na pamięć. To samo zdrowie.

Jajko na miękko czy na twardo?

Na polskich stołach królują jajka na miękko i twardo. Te drugie gotujemy ok. 8-10 minut. Jest jednak coś, przed czym przestrzegają eksperci. Zbyt długie trzymanie jajka na ogniu prowadzi do reakcji siarki z żelazem. Skutkiem jest zielona warstwa często widoczna na żółtku.

Spożywanie jajek na twardo może powodować bóle brzucha, odbijanie czy wzdęcia. To skutek tego, że ciężej jest je strawić.

- Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne. Najlepsze są te, w których białko jest lekko ścięte. W takiej postaci jest mniejsze prawdopodobieństwo powstania alergii – tłumaczy Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

Jak dodaje ekspertka, w jajku na miękko, lecytyna zapobiegająca przyswajaniu tzw. lekkiego cholesterolu, nie zostaje uszkodzona. - A to niestety w jajku na twardo ma już miejsce. Gotowane dłużej niż 7 minut traci około 50 proc. właściwości odżywczych – dodaje dietetyk. Nie od dzisiaj przecież wiadomo, że zbyt wysoki poziom cholesterolu ma niekorzystny wpływ na nasze serce.

Jajka na miękko są zdecydowanie lepsze. Dzięki temu, że zachowują swoje cenne wartości, polecane są osobom zmagającym się z chorobami tarczycy, cukrzycą, a także w przypadku gorączki. Nie powinny z nich rezygnować także osoby na diecie.

Polacy często wybierają też jajko po wiedeńsku. Przyrządzone w tej formie jest szybko trawione przez żołądek. Tak samo jak jajko, które wbijamy do gotującej się wody wraz z dodatkiem octu, ziela angielskiego i liścia laurowego.

Ile jajek w tygodniu powinniśmy spożywać? Dwa, trzy jedzone co drugi dzień w zupełności wystarczą.

7 powodów, dla których warto jeść jajka

To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono, że są one niekorzystne dla zdrowia, gdyż przyczyniają...

A co z salmonellą?

Salmonella ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Właśnie dlatego przed spożyciem jajek na surowo należy polać ich skorupkę wrzątkiem. Bezpieczeństwo należy zachować nawet przy ich przenoszeniu z opakowania do lodówki czy przy wyciąganiu bezpośrednio przed gotowaniem. Pamiętajmy też o myciu rąk mydłem antybakteryjnym.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 6 dni temu

Produkty żywnościowe

Komentarze (78)
~tv_obser
~tv_obser 6 dni temu

@~heh lecytyna: Kiedyś celebrycki tytuł Dżentelmena Roku przyznano gościowi, który jak podawał rękę kobiecie przy przywitaniu i pożegnaniu nie podnosił tyłka z krzesła, na którym siedział. Więc lizyna, lecytyna czy tetracyklina... Brzmi podobnie, reszta to pikuś.

Odpowiedz
~mikowski
~mikowski 6 dni temu

@~Jajko raz w tygodniu: Kiedyś pewna dama, żona majętnego o którym dzisiaj rzadko się mówi, powiedziała w wywiadzie radiowym, że u niej w domu na Wielkanoc TRADYCYJNIE jest langusta i homar. Jak widać nadmiar protein prawdopodobnie też pada na mózg.

Odpowiedz
~mirka
~mirka 6 dni temu

Powiedziałam Babci, że przez całe życie źle gotowała jajka i nie myła rąk mydłem antybakteryjnym. Jest załamana i w szoku. Zamknęła się w sobie. Nie potrafi zrozumieć, jak udało się jej dożyć wieku 91 lat. Może zdobywczyni prestiżowego tytułu podpowie, co mam zrobić?

Odpowiedz
~AQW
~AQW 6 dni temu

Przestańcie w końcu opowiadać te bzdury o szkodliwości cholesterolu.Poczytajcie sobie publikacje profesora Hartenbacha i innych naukowców niezależnych od mafii farmaceutycznych .Jak długo jeszcze będziecie kłamać za judaszowe srebrniki?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...