Które produkty podawać jako pierwsze? Poradnik rozszerzania diety niemowlaka

Rozszerzanie diety niemowlaka powinno rozpocząć się nie wcześniej niż po 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia. Wtedy dziecko jest gotowe na nowe posiłki i potrzebuje także dodatkowego źródła energii oraz składników odżywczych, których dostarczy właśnie żywność uzupełniającą.

Zobacz film: "Witaminy w ciąży"

1. Od czego rozpocząć rozszerzanie diety niemowlaka?

Rozszerzanie diety niemowlaka? Eksperci zalecają, aby pierwszym posiłkiem w diecie niemowlęcia było warzywo. Warzywa są mniej słodkie od owoców, przez to gorzej akceptowane przez maluszki. Dlatego należy podawać je w pierwszej kolejności – zanim dziecko pozna owoce czy kaszki. Są bardzo ważne w menu maluszka – dostarczają witamin, składników mineralnych i stanowią źródło błonnika pokarmowego.

Po pierwszym roku życia powinny być podstawą jadłospisu dziecka, dlatego im wcześniej maluch zaakceptuje ich smak i nauczy się je spożywać, tym większa szansa, że chętniej po nie sięgnie w późniejszych etapach życia.

2. Co i w jakiej postaci podać na pierwszy posiłek przy rozszerzaniu diety niemowlaka?

Warzywem, które najlepiej sprawdzić się na pierwszy posiłek jest marchewka – to delikatny i słodki produkt, który bardzo rzadko uczula. Marchewkę, jak i inne pierwsze posiłki, podajemy dziecku w postaci puree (przecieru). Maluch przyzwyczajony jest do mleka i stopniowo będzie oswajał się z inną strukturą i konsystencją posiłku.

Pamiętaj, że cierpliwość jest bardzo ważna w trakcie rozszerzania diety. Jeszcze przyjdzie czas na samodzielne jedzenie kawałków warzyw czy makronu przez twoją pociechę.

W następnej kolejności, gdy maluszek pozna już marchewkę, możesz wprowadzić brokuły, ziemniaczki, szpinak, dynię. A w kolejnym tygodniu rozszerzania diety podawaj owoce: jabłko, gruszkę, suszoną śliwkę czy banana.

3. Jak wprowadzać nowy produkt do menu maluszka?

Dziecko dopiero uczy się nowych smaków w związku z tym należy stopniowo oswajać je z nieznanymi produktami. Niekiedy żywność (np. jaja, mleko krowie, orzechy) może powodować niepożądane reakcje u dziecka. Dlatego zaleca się pojedyncze wprowadzanie nowych produktów przy jednoczesnym obserwowaniu objawów u dziecka, aby w razie niepokojących symptomów móc zidentyfikować i wyeliminować nietolerowany pokarm z diety malucha.

Pamiętaj, że niemowlę i dziecko ma specjalne potrzeby żywieniowe, dlatego mu podając żywność szukaj tej ze sprawdzonych źródeł. Wybieraj bezpieczne posiłki spełniające normy jakościowe, posiadające indykację wiekową.

Artykuł sponsorowany

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy