Kuchnia angielska

Kuchnia angielska to bardzo specyficzny typ kuchni. Tradycyjne angielskie potrawy to jedynie jej niewielka część, za to dużo można znaleźć dań i smaków zapożyczonych od innych nacji. Kuchnia Anglii odzwierciedla bowiem dawny charakter Wysp Brytyjskich – największego imperium kolonialnego, które miało swoje posiadłości w najróżniejszych rejonach świata. Stąd też dania angielskie są niezwykle różnorodne. To, co jednak najbardziej kojarzy się z tym krajem, to angielskie śniadania, ryba z frytkami i herbata.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Tradycyjne potrawy angielskie

Kuchnia brytyjska jest bardzo uboga w rodzime dania. Istnieje zaledwie kilka potraw, których przepisy przygotowali mieszkańcy Wysp Brytyjskich i które nie pochodzą z Europy Kontynentalnej czy innego miejsca świata. Oto wybrane tradycyjne potrawy angielskie:

  • jagnięcina z sosem miętowym – jagnięcina, w przeciwieństwie do polskiej kuchni, jest w Wielkiej Brytanii bardzo popularnym mięsem wykorzystywanym do wielu potraw,
  • hash browns – placki ziemniaczane zapiekane w chrupiącej panierce; bardzo popularna przekąska i dodatek do angielskich śniadań,
  • befsztyk po angielsku,
  • świąteczny pudding – tradycyjny angielski pudding przyrządza się nadal w wielu domach; charakterystyczne dla tej potrawy jest to, że jej przygotowanie należy rozpocząć już na 2 miesiące przed momentem konsumpcji,
  • pasta kornwalisjka – potrawa składająca się z ciasta francuskiego, mielonej jagnięciny, cebuli, kolendry, czosnku i innych przypraw.

Bardzo popularnym daniem zjadanym w Anglii jest również ryba z frytkami, którą zjeść można niemal w każdym angielskim barze.

Przysmaki kuchni angielskiej

Za tradycyjną potrawę, spożywaną na Wyspach Brytyjskich, uznaje się śniadanie angielskie, czyli tzw. full English breakfast, w składzie którego można znaleźć:

  • smażony bekon,
  • smażoną kiełbasę,
  • smażone na patelni pieczarki,
  • jajka sadzone,
  • fasolkę po bretońsku,
  • hash browns,
  • tosty.

Składniki śniadania angielskiego są wymienne. Czasem dodaje się do niego frytki, zamiast jajka sadzonego je się zwykłą jajecznicę, grzyby zastępuje pomidorami. Nie zmienia to faktu, że niemal wszystkie jego składniki są bardzo tłuste, ciężkostrawne i smażone w głębokim oleju, a zjedzenie ich dla przeciętnego Europejczyka byłoby niemożliwe. Full English breakfast nie jest jednak jedzone codziennie. Anglicy zastępują je bowiem tostami z marmoladą, dżemem, masłem orzechowym, które popijają kawą. Takie śniadanie bardzo często spożywają w drodze do pracy, zakupując je w licznych barach i restauracjach.

Kuchnia angielska to prawdziwy miks różnych potraw i smaków. Znaleźć w niej można dania, które przywieźli na Wyspy brytyjscy marynarze, żeglujący po całym świecie. Wiele z nich zadomowiło się w Anglii także dzięki emigrantom przybywającym z kolonii brytyjskich. Tradycyjne potrawy angielskie równoważone są przez dania kuchni indyjskiej, zwane Indian-cuisine. Obok nich znaleźć można dania z kuchni arabskiej, szczególnie tureckiej. Przez Brytyjczyków lubiane są także dania ich południowych sąsiadów, czyli Francuzów oraz potrawy kuchni śródziemnomorskiej.

Brytyjczycy znani są jako miłośnicy herbaty, choć należy podkreślić, że ich upodobanie do tego napoju wcale nie ustępuje zamiłowaniu do kawy, którą wypija większość Anglików przed pójściem do pracy. Tradycyjna herbata angielska różni się w sposobie przyrządzania od polskiej, gdyż dodaje się do niej zawsze odrobinę mleka. Brytyjczycy bardzo rzadko piją tak popularną u nas czarną herbatę.

Ze względu na obecność potraw z różnych stron świata, kuchnia angielska pozwala zadowolić różnorodne gusta kulinarne. Każdy, kto przybywa na Wyspy Brytyjskie, ma możliwość spróbowania dań z najdalszych zakątków globu.

Komentarze (11)
~dziarski Rocco
~dziarski Rocco 9 miesięcy temu

Co do angielskiego śniadania, to "baked beans" nie można nazwać fasolką po bretońsku, to poprostu drobna fasola w przecierze pomidorowym, angielskie kiełbaski to też zupełnie co innego niż polskie. Warto wspomnieć o frytkach, mało kto używa tu do nich ketchupu, tradycyjnie podawane są posolone i skropione octem, o ile się nie mylę jęczmiennym. Ciekawostką jest, że częstym składnikiem kanapek są chipsy. Bardzo popularne są "pie's", kruche ciasto z nadzieniem na słono, np.mięsnym lub rybnym. Curry ma swoje korzenie w Azji, ale również można powiedzieć, że to tutejsza narodowa potrawa, są tu na nią dziesiątki przepisów, no i przedewszystkim tikka masala

Odpowiedz
~prawda
~prawda ponad rok temu

nie, kuchnia angielska sklada sie z fish and chips-juz ich co raz mniej! bo ryba droga.., CURRY i indian food, shish kebabs i pizzy. do tego z okazji swiat z polanego sztucznym lukrem ciasta i muffinek paczkowanych z sainsberego smakujacych (i wygladajacych) jak gabka do mycia naczyn. to jest ich kuchnia plus inne obrzydlistwa albo plastiki z supermarketu. plus chipsy wszelkich firm o lacznej ilosci wyboru smakow - 5.

Odpowiedz
~Pyszniawka
~Pyszniawka ponad rok temu

Brytyjczycy mają dobre sery, ale gotować nie umieją. Po strasznych przeżyciach w Londynie związanych z ich fish & chips, postanowiłam zapomnieć o nich w warszawskiej Halce nad pyszną delikatną miruną.

Odpowiedz
~wia
~wia ponad rok temu

Cheddar jest bardzo dobrym serem, sery są wyrabiane lokalnie z najlepszych produktów , dlatego są tak dobre. Pyszne są grillowane szparagi z tym serem. Nie piłam cydru, nie wiem tez gdzie go można u nas kupić.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia angielska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia angielska
Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Zioła na różne dolegliwości

Piękna i zdrowa dzika róża

Piękna i zdrowa dzika róża

chorującym przewlekle, osłabionym i przemęczonym. ** Dawniej roślinę tę używano jako lek na wściekliznę, stąd jej angielska nazwa "dog-rose". Przeczytaj

Kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Wietnamczycy nie zapominają również o świeżych ziołach i owocach morza.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.