Kuchnia australijska

Kuchnia australijska to jedna z najbardziej urozmaiconych kuchni świata. Kuchnia Australii odzwierciedla różnorodność kultury i tradycji, zróżnicowane ukształtowanie terenu i mnogość populacji tego kontynentu. Współczesne typowe jedzenie australijskie to najsmaczniejsze tradycyjne potrawy gotowane od wieków, które są jednak regularnie uzupełniane posiłkami z kuchni świata. Niestety, w naszym kraju dania australijskie są wciąż bardzo trudno dostępne, dlatego Polacy rzadko mają szansę spróbować tradycyjnych dań tego kontynentu, takich jak choćby znane australijskie desery.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Jedzenie w Australii a położenie geograficzne

Australia jest bardzo zróżnicowana pod względem geograficznym, co ma duży wpływ na dostępność rozmaitych składników, które mogą być wykorzystane podczas gotowania. Na południu gęste lasy sosnowe i bujne zielone pastwiska słyną z chowu bydła i owiec, natomiast liczne południowe źródła wody dostarczają pysznych homarów czy małży. Australia to także miejsce, gdzie rosną liczne winorośle, owoce cytrusowe, owoce pestkowe, melony, pomidory i jabłka. Zachodnie wybrzeże tego kraju to obfite źródło ryb, głownie tuńczyka.

Angielscy imigranci dotarli do południowego wybrzeża Australii w roku 1836. Trzy lata później pojawili się także prześladowani Luteranie, uciekający z Prus. Imigranci osiedlali się licznie na ziemi australijskiej również w roku 1846. Nowi mieszkańcy Australii przywozili ze sobą przepisy, głównie na tradycyjne potrawy angielskie, które trwale zadomowiły się w kuchni australijskiej. Są to między innymi przepisy na duszone mięso, pyzy ziemniaczane, puddingi. Dania te są tanie, łatwe w wykonaniu, nie wymagają wielu składników, dlatego na stałe weszły do kuchni australijskiej.

Wśród angielskich imigrantów przybyli m.in. pasterze, którzy troszczyli się o hodowlę zwierząt, głównie owiec i bydła. Inni zajmowali się ubojem zwierząt, produkcją pieczywa i świeczników. Imigrantki przybywały do nowego miejsca zamieszkania ze sprawdzonymi pomysłami kulinarnymi, które były przekazywane dalej – innym mieszkańcom i dalszym pokoleniom. Dania te nadal chętnie są przygotowywane. Kuchnia australijska czerpała także z innych kuchni, głównie greckiej, libańskiej i włoskiej. Obecnie jedzenie w Australii staje się coraz bardziej obfite w owoce morza oraz warzywa.

Tradycyjne potrawy australijskie

Oto przykładowe potrawy z Australii:

  • Vegemite – pasta do smarowania chleba, przygotowana z wyciągu z drożdży, najbardziej charakterystyczna potrawa australijska.
  • „Tim Tam” - czekoladowe biszkopty.
  • Pavlova – udekorowany bitą śmietaną i owocami torcik bezowy, przepis wymyślony w celu uczczenia wizyty słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.
  • Ciasteczka anzac – twarde i kruche ciasteczka, przygotowane z płatków owsianych i kokosa.
  • Lamingtons – tradycyjny australijski deser oblany czekoladą, dżemem i posypany wiórkami kokosowymi, zazwyczaj serwowany z bitą śmietaną i herbatą.
  • Damper – tradycyjny australijski chleb, upieczony bez dodatku drożdży.

Australia jest znana na całym świecie z produkcji doskonałych win. Słynie także z dobrego piwa. Jedno z najpopularniejszych australijskich piw to Fosters.

Mimo iż w Polsce kuchnia australijska nie cieszy się dużą popularnością, jest to kuchnia, którą warto poznać i wypróbować. Może być ona znakomitą inspiracją do nowych doświadczeń kulinarnych.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia australijska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia australijska
Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska - galeria

Kuchnia meksykańska - galeria

Tradycyjne guacamole przyrządza się z awocado, limonki i soli. Można wzbogacić sos aromatycznymi przyprawami, pomidorami, papryczką chili, cebulą oraz czosnkiem.

Kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Wietnamczycy nie zapominają również o świeżych ziołach i owocach morza.

Kuchnia skandynawska

Smaki Skandynawii

Smaki Skandynawii

Kuchnia skandynawska jest niezwykle bogata w ryby. W zależności od sezonu ryby są odpowiednio przygotowywane, wędzone, konserwowane lub suszone.

Kuchnia tajska

Smaki tajskiego orientu

Smaki tajskiego orientu

Znaną na całym świecie kwaśną zupę tajską moża zjeść niemal wszędzie. Jednak każdy, kto miał okazję spróbować ją w Tajlandii przyzna, że okoliczny klimat i wspaniałe składniki tworzą niepowtarzalną całość.