Trwa ładowanie...

Syndrom chińskiej restauracji

Syndrom chińskiej restauracji
Syndrom chińskiej restauracji

Syndrom chińskiej restauracji jest alergią pokarmową, zwaną również chorobą Kwoka. To zespół objawów, który szczególnie często diagnozowany jest u ludzi po zjedzeniu chińszczyzny. Podejrzewa się, że substancją odpowiedzialną za powstanie tych symptomów jest bardzo popularny w chińskiej kuchni dodatek do jedzenia, który wzmacnia smak, czyli glutaminian sodu. Jednak jak na razie podejrzenie to nie zostało ostatecznie potwierdzone badaniami.

spis treści

1. Przyczyny syndromu chińskiej restauracji

Uważa się, że przyczyną syndromu chińskiej restauracji są przyprawy i dodatki chętnie stosowane w kuchni chińskiej. Zaliczamy do nich: orzechy, wodorosty, grzyby i zioła. Wiele z nich może wywoływać reakcje alergiczne, a ich połączenie i zbyt duża ilość dla organizmu różne stany chorobowe. Na szczęście, w Polsce z tym schorzeniem spotykamy się bardzo rzadko. Pewnie dlatego, że w przeważającej liczbie restauracji azjatyckich przyprawy i dodatki stosowane do przygotowania potraw nie pochodzą z Azji.

2. Objawy syndromu chińskiej restauracji

Typowymi objawami dla tego zaburzenia są:

Zobacz film: "Zatrucie grzybami - możliwość zatrucia"
  • bóle w klatce piersiowej,
  • wypieki na twarzy,
  • bóle głowy,
  • uczucie drętwienia lub pieczenia wokół ust,
  • uczucie opuchnięcia twarzy,
  • kołatanie serca, zaburzenia rytmu serca,
  • pocenie,
  • skurcze mięśni,
  • mdłości,
  • uczucie palenia w górnej części ciała,
  • palpitacje.

3. Wpływ glutaminianu sodu na syndrom chińskiej restauracji

Glutaminian sodu jest często używany w kuchni jako wzmacniacz smaku. W roku 1968 miały miejsce pierwsze liczne doniesienia o pojawieniu się symptomów alergii pokarmowych po spożyciu chińszczyzny. Stwierdzono wówczas, że to właśnie glutaminian sodu powoduje te objawy. Jednak nie wszystkie późniejsze badania potwierdziły te przypuszczenia. Z tego powodu glutaminian sodu nadal jest często używany w chińskiej kuchni i nie tylko. Najprawdopodobniej niektóre osoby są szczególnie wrażliwe na ten składnik w jedzeniu, dlatego pojawia się u nich syndrom chińskiej restauracji.

4. Leczenie syndromu chińskiej restauracji

Leczenie tego rodzaju reakcji alergicznej zależy od objawów. Większość symptomów, takich jak ból głowy czy wypieki, nie wymaga specjalnego leczenia. Natychmiastowej pomocy medycznej wymagają pacjenci, u których pojawiają się objawy zagrażające życiu, czyli ostry ból w klatce piersiowej, kołatanie serca, płytki oddech, opuchnięcie gardła. Łagodna forma alergii pokarmowej na glutaminian sodu zazwyczaj mija bez wdrożenia konkretnego leczenia. Szczególną ostrożność odnośnie do swojego jadłospisu muszą zachować osoby, u których pojawiły się ostre objawy alergii.

Glutaminian sodu jest wzmacniaczem smaku charakterystycznym nie tylko dla kuchni azjatyckiej, duże jego ilości znajdują się szczególnie w gotowych daniach mrożonych, zupkach w proszku i różnego rodzaju przekąskach. Aby unikać produktów bogatych w ten składnik, warto podczas zakupów uważnie czytać skład podany na opakowaniach produktów. Jeśli pojawianie się syndromu chińskiej restauracji stwarza zagrożenie dla życia człowieka, niezbędne może być noszenie ze sobą przepisanych leków, które pomogą złagodzić ewentualny atak. Jeśli u osoby pojawiają się takie objawy jak zaburzenia pracy serca czy puchnięcie gardła, konieczne jest jak najszybsze wezwanie pogotowia.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Następny artykuł: Dieta lekkostrawna przy biegunce
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze