Kuchnia brazylijska

Kuchnia brazylijska jest bardzo bogata i różnorodna, słynie z obfitości posiłków. Na talerzach Brazylijczyków dominują dania mięsne i niezbędne do nich sosy. Zdrowa kuchnia Ameryki Południowej czerpie wzorce z różnych kultur, głównie europejskich. Kuchnia Brazylii to pięć różnych odłamów kulinarnych, związanych z różnymi regionami. Każdy z nich ma własne tradycyjne dania brazylijskie o ciekawych smakach i aromatach. Brazylijska kuchnia wykorzystuje takie produkty, jak wołowina, wieprzowina, fasola, czosnek, trzcina cukrowa, kokos, kakao oraz wiele innych.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Specyfika kuchni brazylijskiej

Zdrowe jedzenie w Brazylii nie istniałoby bez mięsa, podawanego jako samodzielne danie. Podstawowym sposobem jego przyrządzania jest grillowanie. Kraj ten słynie z publicznych imprez, podczas których wszyscy bawią się przy grillu. Grilluje się w każdym zakątku Brazylii. Na grillu podsmaża się praktycznie wszystko - od mięs, przez ryby, do owoców. W kuchni brazylijskiej są wykorzystywane wszystkie rodzaje mięsa.

Tradycyjne dania Brazylii to feijoada completa (aromatyczny gulasz z dodatkiem fasoli, suszonego mięsa, papryczek oraz czosnku) i sopa de palmito (zupa z serc palmowych). Przed posiłkiem spożywane są napoje alkoholowe, m.in. caipirinhe (wódka z soku z trzciny cukrowej). Brazylijczycy kochają słodycze, a ich desery są bardzo pyszne, np. beijinhos de coco (kulki z żółtek), cajuzinho (kuleczki z czekolady i orzeszków ziemnych).

Zdrowa kuchnia brazylijska może być urozmaiceniem diety. To właśnie północ kraju jest swoistym źródłem brazylijskiej kuchni i podstawą dla innych regionów kulinarnych. Mnogość przeróżnych owoców tropikalnych, takich jak: mango, kakaowce, kokosy, świadczy o zdrowym trybie życia mieszkańców tego rejonu. Ważny element w sztuce kulinarnej stanowią ryby oraz maniok, z którego po wysuszeniu uzyskuje się mąkę, stanowiącą bazę dań popularnych w Ameryce Łacińskiej. Natomiast suszone owoce morza, szczególnie krewetki, dodawane są jako zdrowy składnik do niezliczonej ilości dań.

Przepisy na dania brazylijskie

Dania brazylijskie są zdrowe i smaczne. To przede wszystkim obfite posiłki i grillowanie. Brazylijczycy jedzą wiele rodzajów mięsa: wołowe, wieprzowe, drób, ryby i owoce morza. Mają w swym jadłospisie także potrawy z dodatkiem krwi i podrobów.

  1. Pomysł na podroby
    Jedną z najpopularniejszych potraw brazylijskich jest sarapatel. Potrawę gotuje się z pomidorami, papryką oraz cebulą. Danie to jest na bazie elementów mięsa wołowego czy wieprzowego, które zazwyczaj są wyrzucane, a mianowicie: ozór wieprzowy lub wołowy, uszy i ogon wieprzowy. Do tej mieszanki dodaje się kiełbasę, fasolę i przyprawy.

  2. Brazylijski bigos
    Składniki: karkówka wieprzowa, wołowina i wędzona kiełbasa, czarna fasola, cebula, czerwona papryka, czosnek, koperek, natka pietruszki, mąka, smalec, sól, 2 kieliszki rumu, ostra papryka, cytryna, natka i sól.

Sposób przygotowania: Opłukaną fasolę należy zalać wrzątkiem, a następnie musi tak stać przez około 3-4 godziny pod przykryciem. Gotuje się do czasu, aż całość zmięknie. Zasmażka: na smalcu należy zrumienić posiekaną cebulę i czosnek, całość oprószyć mąką, mieszając dodawać posiekaną natkę i koperek. Do zrumienionej zasmażki należy dodać nieco wody i całość doprowadzić do wrzenia. Do fasoli należy dodać zasmażkę, a następnie polać nią mięso. Przygotowany wcześniej sos podaje się w osobnym naczyniu obok półmiska z daniem.

Ta kuchnia świata kusi swoim smakiem i wyglądem kolorowych potraw. Mięso jest bardzo smaczne, a wpływ na jego wysoką jakość ma sposób hodowania bydła - na świeżym powietrzu i w naturalnych warunkach.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia brazylijska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia brazylijska
Depilacja i epilacja

Depilacja brazylijska - charakterystyka, wykonanie zabiegu

przy tdepilacji brazylijskiej pozostawia się wąski pasek włosów nad łechtaczką, choć nierzadko kobiety decydują się na usunięcie wszystkich włosów. Depilacja (...) bikini jest przeprowadzana za pomocą wosku do depilacji bądź pasty cukrowej....

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska - galeria

Kuchnia meksykańska - galeria

Tradycyjne guacamole przyrządza się z awocado, limonki i soli. Można wzbogacić sos aromatycznymi przyprawami, pomidorami, papryczką chili, cebulą oraz czosnkiem.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.