Kuchnia holenderska

Kuchnia holenderska to przede wszystkim proste, aczkolwiek sycące dania. Tradycyjne potrawy, mimo że są dość tłuste, zawierają dużo warzyw i owoców. Kuchnia holenderska charakteryzuje się również obecnością egzotycznych przypraw, takich jak gałka muszkatołowa, imbir czy goździki. W naszym kraju potrawy holenderskie nie są tak popularne, jak choćby dania francuskie lub włoskie, jednak warto poznać, co kuchnia Holandii ma do zaoferowania. Oprócz znanych w całej Europie serów holenderskich, godne polecenia są między innymi dania z warzyw, ryb i owoców morza.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Odmiany kuchni holenderskiej

Kuchnia holenderska jest zróżnicowana w zależności od części kraju. Dla każdego regionu Holandii można wyróżnić charakterystyczne potrawy:

  • Północno-wschodnia Holandia - kuchnia tego regionu wyróżnia się wśród innych charakterystycznymi kiełbasami w wielu odmianach. Najczęsciej spożywa się je na gorąco po ugotowaniu w wodzie.
  • Zachodnia Holandia - jej specjalność to sery holenderskie - Edam, Gouda, Leyden - a także majonezy i musztardy. Charakterystyczne dla regionu masła zawierają więcej tłuszczu niż inne jego rodzaje. Typowe dla tego regionu są także potrawy z owoców morza.
  • Południowa Holandia - może poszczycić się tym, że rozwinęła się tam haute cuisine - ”wysoka kuchnia”. Jest to kuchnia najlepszych szefów kuchni - kosztowna, najwyższej jakości, z estetycznie podanymi daniami. Oczywiście, nie jest to jedynie jedzenie z Holandii. Haute cuisine spotkasz w drogich restauracjach i hotelach na całym świecie.

Jakie dania są typowe dla kuchni holenderskiej?

W kuchni holenderskiej przeważają potrawy jednogarnkowe, które źródła mają w prostych i treściwych potrawach chłopów i rybaków. Często podstawą dań holenderskich są ziemniaki (ugotowane i stłuczone), a także pojawiają się inne warzywa, np. kalafior, brukselka, cykoria, por i szparagi. Wśród mięs wysokie miejsce zajmuje wołowina (danie Draadjesvlees - duszona wołowina oraz klapstuk, tj. duszony szponder wołowy).

Do typowych dań kuchni holenderskiej można zaliczyć także tzw. hutspot - piure z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli, najchętniej jedzony z klapstukiem czy też mosselen - uduszone na parze muszle morskie (omułki) z przyprawami.

Przepisy na dania holenderskie

Naleśniki holenderskie (pannenkoeken) to danie, które można jeść na śniadanie, obiad czy kolację. Mogą być przyrządzane zarówno na słodko, jak i słono. Popularne, słodkie nadzienia to kawałki owoców: jabłek, bananów, truskawek. Nadzienia „na słono” to np.: ser, szynka, bekon, cebula czy pieczarki. Najczęściej serwowane są ze specjalnym holenderskim syropem do naleśników.
Składniki do holenderskich naleśników:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 7 łyżeczek masła,
  • 1/8 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Ubij jajka i dodaj do nich mleko, sól, cukier i mąkę. Wymieszaj je razem. Wylej masę na nagrzaną w piekarniku formę nasmarowaną masłem. Piecz około 25 minut.

Hutspot to potrawa holenderska z ugotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli.
Potrzebne składniki to:

  • 6 cebul,
  • 6 marchewek,
  • 8 ziemniaków,
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego,
  • 1/4 szklanki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Posiekaj cebule i marchewki i pogotuj je razem przez 20 minut. Odsącz. Ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki i także je odsącz. Połącz wszystkie składniki i przyprawy, wymieszaj i utrzyj je razem. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Podawaj na ciepło.
Kuchnia holenderska to kuchnia dość prosta, smaczna, ale zarazem też kaloryczna. Nie polecamy jej codziennie, jednak raz na jakiś czas można spróbować np. hutspot czy aromatycznych naleśników.

Komentarze (5)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia holenderska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia holenderska
Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Wietnamczycy nie zapominają również o świeżych ziołach i owocach morza.

Kuchnia słowacka

Potrawy kuchni słowackiej

Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.