Kuchnia irlandzka

Kuchnia irlandzka to tradycje kulinarne, na które ogromny wpływ miały klimat i położenie geograficzne Irlandii. Ważnymi elementami kuchni Irlandii są ryby, owoce morza, nabiał, mięso oraz warzywa, zwłaszcza ziemniaki, które zostały sprowadzone w drugiej połowie XVI wieku z „Nowego Świata”. Obecnie ziemniaki stanowią podstawę niemal każdego irlandzkiego dania. Niektóre produkty i potrawy irlandzkie znane są na całym świecie, lecz kuchnia ta nie jest aż tak popularna, jak na przykład kuchnia włoska czy francuska.

Polecane wideo:

Co jada się w Irlandii?

Dania irlandzkie są komponowane głównie z roślin oraz mięsa zwierząt hodowanych w Irlandii. Wiele potraw to dania zawierające ryby i owoce morza. Wśród tradycyjnych potraw południowej Irlandii możemy zauważyć akcenty kuchni francuskiej, które efektywnie komponują się z tradycyjnymi, lokalnymi daniami.

Tradycyjne potrawy irlandzkie zawierają zazwyczaj takie składniki, jak:

  • jagnięcina;
  • ostrygi;
  • sery;
  • ziemniaki;
  • skorupiaki;
  • łosoś;
  • dorsz;
  • ale;
  • cydr;
  • piwo irlandzkie.

Irlandia jest szczególnie znana ze swego irlandzkiego śniadania, na które składają się plastry grillowanego bekonu, jajka sadzone, smażone kiełbaski, kaszanka, smażone pomidory i ziemniaki.

Tradycyjne dania irlandzkie

Do tradycyjnych potraw irlandzkich możemy zaliczyć:

  • przystawki – ser cheddar, piwo, smażone krążki cebulowe;
  • zupy – zupa z brokułu i pasternaku z mlekiem i śmietaną, zupa marchewkowa z kardamonem, kurczakiem i soczewicą, zupa z pora z warzywami, zupa pokrzywowa z owsem, zupa z szynką i groszkiem;
  • potrawy z mięsa – Shepherd's Pie – zapiekanka pasterska (gulasz mięsny zapiekany z purée ziemniaczanym), placek z kurczaka, szynki, pora i śmietany, zapiekany w cieście, County Cork Irish Stew (gulasz, w którego skład wchodzą: jagnięcina, ziemniaki, kapusta, groszek, seler i cebula),
  • potrawy z ryb – pieczony łosoś z cydrem i śmietaną, Dublin Lawyer, czyli homar gotowany w whiskey i śmietanie, Cod Cobbler (filet z dorsza z sosem serowym i babeczkami), Ballymaloe Hot Buttered Lobster (gotowane i pokrojone na kawałki mięso homara wraz z wątrobą i masłem, podawane w jego skorupie).

Irlandzki alkohol

Jedzenie w Irlandii zawsze podawane jest z kuflem tradycyjnego piwa - najbardziej popularne to Guinness. Chętnie spożywany jest również cydr, czyli jabłecznik. Na całym świecie popularna jest również irlandzka whisky (po irlandzku whiskey). Irlandzka whiskey wytwarzana jest w procesie destylacji z zacieru z jęczmienia i jego słodu i dojrzewa w drewnianej beczce przez co najmniej trzy lata. Znana na całym świecie jest także kawa po irlandzku, tzw. irish coffee, czyli kawa podana z whiskey, bitą śmietaną, brązowym cukrem i doprawiona łyżeczką wanilii. Do charakterystycznych napojów na bazie whiskey jest Bailey's krem, sporządzony z 1 filiżanki whiskey, puszki kondensowanego mleka, 3 jajek, łyżeczki czekolady i doprawionej łyżeczką wanilii. Całość składników jest dobrze mieszana i podawana po schłodzeniu.

Kuchnia irlandzka nie jest zbyt dobrze znana poza granicami tego kraju. Podobnie jak Anglicy, Irlandczycy lubują się w ciężkostrawnych, smażonych potrawach z mięsa i ziemniaków, które często nie są doceniane przez turystów.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia irlandzka
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia irlandzka
Kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Wietnamczycy nie zapominają również o świeżych ziołach i owocach morza.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia skandynawska

Smaki Skandynawii

Smaki Skandynawii

Kuchnia skandynawska jest niezwykle bogata w ryby. W zależności od sezonu ryby są odpowiednio przygotowywane, wędzone, konserwowane lub suszone.

Kuchnia turecka

Tureckie przysmaki

Tureckie przysmaki

Popularna nie tylko w kuchni tureckiej, również ormiańskiej, bułgarskiej - baklava jest tradycyjnym deserem z ciasta francuskiego przełożona orzechami z dodatkiem miodu.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska - galeria

Kuchnia meksykańska - galeria

Tradycyjne guacamole przyrządza się z awocado, limonki i soli. Można wzbogacić sos aromatycznymi przyprawami, pomidorami, papryczką chili, cebulą oraz czosnkiem.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.