Przejdź na WP

Kuchnia libańska

Kuchnia libańska to bogata mieszanka produktów i składników pochodzących z różnych regionów tego kraju. Kuchnia Libanu jest niezwykle różnorodna - zarówno pod wzgledem smaku, jak i kolorystyki. Jednakże potrawy są niezwykle łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo zdrowe. Kuchnia libańska jest rodzajem diety śródziemnomorskiej, która okazała się jedną z najzdrowszych na świecie.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

1. Kuchnia Bliskiego Wschodu

Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Żywność libańska posiada specyficzny aromat. To zaskakujące połączenie produktów mlecznych, mięsa, ryb, świeżych warzyw i owoców. Potrawy tej kuchni są nie tylko zdrowe, ale ze względu na ogromną różnorodność produktów, mają niepowtarzalny smak. Rogaliki nadziewane masłem i baraniną to jeden z największych przysmaków tej kuchni.

Główne składniki kuchni libańskiej to: warzywa (najczęściej gotowane na parze), jagnięcina, jogurt oraz zioła. Większość dań obficie przyprawia się czosnkiem i oliwą. Bardzo popularne są warzywa marynowane, np. biała rzodkiew. Pociętą w paski marynuje się z czerwoną kapustą i papryczką chili, przez co nabiera różowej barwy i lekko ostrego smaku. Do wielu potraw dodaje się świeżej mięty i bazylii, a także kiszonych cytryn, które nadają im niepowtarzalny smak. Masło służy tylko do wyrobu ciast i deserów.

2. Tradycyjne potrawy libańskie

Mieszkańcy Libanu do każdej potrawy, nawet do ryżu i ziemniaków, spożywają pieczywo, które kształtem przypomina naleśniki. Czasami jest to zimny chleb z foliowej torebki, ale często zastępuje go znakomity, gorący podpłomyk polany zahtarem – mieszanką tymianku, mięty, czosnku i oliwy. Libańskie pieczywo, zwłaszcza płaski chleb pita, jest integralną częścią potraw domowej roboty.

Podobnie jak inne narody śródziemnomorskie, Libańczycy zaczynają główny posiłek od zastawienia stołu małymi, płaskimi miseczkami z mezzes – pasty, dipy i sałatki. Rolę mezzes mogą pełnić również ćwiartki pomidorów, grubo pokrojony ogórek, kawałki słonego sera czy połówki cebuli. Najbardziej znanym mezze jest humus libański – gęsty dip z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku i jogurtu. Nabiera się go chlebem lub kawałkiem ogórka czy pomidora. Narodowym daniem jest kibbeh nayi – rodzaj tatara z surowego mięsa jagnięcego lub koziego zmieszanego z burghulem (odmiana kaszy), orzechami piniowymi, ostrymi przyprawami i dużą ilością oliwy. Libańczycy jedzą kibbeh nayi z gęstym sosem jogurtowo-czosnkowym i dużą ilością płaskich chlebków.

Na deser podaje się przede wszystkim baklawę z pistacjami i z syropem różanym, a także niezliczone ilości ciastek i ciasteczek, budyni, kandyzowanych daktyli i opiekanych w karmelu orzechów. Jednym ze słodkich specialité jest kenafeh – małe ciastko kształtem przypominające rurkę, wypełnione słodkim serem lub karmelem. Nie sposób tego zjeść bez kawy – czarnej, gęstej, niezwykle mocnej, podawanej w mikroskopijnych filiżankach, często z dodatkiem kardamonu lub cynamonu. Jest ona też zazwyczaj bardzo słodka, więc o niesłodzoną trzeba wyraźnie poprosić. Do ciastek podaje się także pomarańcze, mandarynki, znakomite figi i wąskie plastry mango.

Liban to nie tylko świetna kuchnia, to także mieszanka kultur i tradycji. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś specjałów libańskiej kuchni, to czas spróbować. Na początek możesz się wybrać do tradycyjnej libańskiej restauracji i sprawdzić, co najbardziej ci smakuje. Później możesz skorzystać z przepisów, by wzbogacić swoje menu w libańskie potrawy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy