Kuchnia libańska

Kuchnia libańska to bogata mieszanka produktów i składników pochodzących z różnych regionów tego kraju. Kuchnia Libanu jest niezwykle różnorodna - zarówno pod wzgledem smaku, jak i kolorystyki. Jednakże potrawy są niezwykle łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo zdrowe. Kuchnia libańska jest rodzajem diety śródziemnomorskiej, która okazała się jedną z najzdrowszych na świecie.

Kuchnia Bliskiego Wschodu

Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Żywność libańska posiada specyficzny aromat. To zaskakujące połączenie produktów mlecznych, mięsa, ryb, świeżych warzyw i owoców. Potrawy tej kuchni są nie tylko zdrowe, ale ze względu na ogromną różnorodność produktów, mają niepowtarzalny smak. Rogaliki nadziewane masłem i baraniną to jeden z największych przysmaków tej kuchni.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Główne składniki kuchni libańskiej to: warzywa (najczęściej gotowane na parze), jagnięcina, jogurt oraz zioła. Większość dań obficie przyprawia się czosnkiem i oliwą. Bardzo popularne są warzywa marynowane, np. biała rzodkiew. Pociętą w paski marynuje się z czerwoną kapustą i papryczką chili, przez co nabiera różowej barwy i lekko ostrego smaku. Do wielu potraw dodaje się świeżej mięty i bazylii, a także kiszonych cytryn, które nadają im niepowtarzalny smak. Masło służy tylko do wyrobu ciast i deserów.

Tradycyjne potrawy libańskie

Mieszkańcy Libanu do każdej potrawy, nawet do ryżu i ziemniaków, spożywają pieczywo, które kształtem przypomina naleśniki. Czasami jest to zimny chleb z foliowej torebki, ale często zastępuje go znakomity, gorący podpłomyk polany zahtarem – mieszanką tymianku, mięty, czosnku i oliwy. Libańskie pieczywo, zwłaszcza płaski chleb pita, jest integralną częścią potraw domowej roboty.

Podobnie jak inne narody śródziemnomorskie, Libańczycy zaczynają główny posiłek od zastawienia stołu małymi, płaskimi miseczkami z mezzes – pasty, dipy i sałatki. Rolę mezzes mogą pełnić również ćwiartki pomidorów, grubo pokrojony ogórek, kawałki słonego sera czy połówki cebuli. Najbardziej znanym mezze jest humus libański – gęsty dip z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku i jogurtu. Nabiera się go chlebem lub kawałkiem ogórka czy pomidora. Narodowym daniem jest kibbeh nayi – rodzaj tatara z surowego mięsa jagnięcego lub koziego zmieszanego z burghulem (odmiana kaszy), orzechami piniowymi, ostrymi przyprawami i dużą ilością oliwy. Libańczycy jedzą kibbeh nayi z gęstym sosem jogurtowo-czosnkowym i dużą ilością płaskich chlebków.

Na deser podaje się przede wszystkim baklawę z pistacjami i z syropem różanym, a także niezliczone ilości ciastek i ciasteczek, budyni, kandyzowanych daktyli i opiekanych w karmelu orzechów. Jednym ze słodkich specialité jest kenafeh – małe ciastko kształtem przypominające rurkę, wypełnione słodkim serem lub karmelem. Nie sposób tego zjeść bez kawy – czarnej, gęstej, niezwykle mocnej, podawanej w mikroskopijnych filiżankach, często z dodatkiem kardamonu lub cynamonu. Jest ona też zazwyczaj bardzo słodka, więc o niesłodzoną trzeba wyraźnie poprosić. Do ciastek podaje się także pomarańcze, mandarynki, znakomite figi i wąskie plastry mango.

Liban to nie tylko świetna kuchnia, to także mieszanka kultur i tradycji. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś specjałów libańskiej kuchni, to czas spróbować. Na początek możesz się wybrać do tradycyjnej libańskiej restauracji i sprawdzić, co najbardziej ci smakuje. Później możesz skorzystać z przepisów, by wzbogacić swoje menu w libańskie potrawy.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia libańska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia libańska
Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Wietnamczycy nie zapominają również o świeżych ziołach i owocach morza.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Kuchnia skandynawska

Smaki Skandynawii

Smaki Skandynawii

Kuchnia skandynawska jest niezwykle bogata w ryby. W zależności od sezonu ryby są odpowiednio przygotowywane, wędzone, konserwowane lub suszone.